Apropå alliansens hantering av Sveriges ekonomi

Nu är det semester och jag har tillbringat en vecka i absolut passivitet. Städat lite och plockat jordgubbar…. Sorterat körnoter till lite bättre åtkomlighet. Har också funderat lite kring regeringens ekonomiska politik. Borg beskrivs ju som extremt skicklig,

Jag väljer att backa bandet lite.

Den socialdemokratiska regeringen lämnade ett betydande budgetöverskott till de tillträdande blå. Saneringen av finansen hade varit lyckosam men riktigt hårdhänt. Innan regeringsskiftet hade beslut fattats om att höja taken i a-kassa och sjukförsäkring. Nödvändiga beslut om man ska kunna upprätthålla iden om en generell välfärd för en majoritet av befolkningen.

Den tillträdande regeringen fattade snabbt beslut om att sänka taket i a-kassan och så småningom om att dramatiskt försämra sjukförsäkringen. Husmark-Persson skäms inte att motivera dessa kraftiga försämringar med att man måste få råd med skattesänkningar.

För närvarande går sjukkassa och a-kassa med betydande överskott varje år. Det är bara en tidsfråga innan arbetsgivaren kräver en sänkning av arbetsgivareavgiften. Varför ska dessa betala till en sjukförsäkring som går med stort överskott??? Nu är det är verkligen frågan om löneskatt rakt in i statskassan.

Enligt mitt sätt att se det har en stor del av den sk lyckosamma ekonomiska politiken betalats av sjukförsäkrings- och a-kasse-systemet.

Några berättigade frågor till alliansen är:

1) Hur kommer man att motivera dessa höga arbetsgivareavgifter i framtiden! Eller kommer man att sänka dem till lämplig nivå!

2) I så fall: Hur mycket kommer man fortsättningsvis att skära i trygghetssystemet för att få budgeten i balans.

3) Är det långsiktiga målet ett grundtrygghetssystem där de som har råd får ta privata försäkringar?

Alliansen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen är fortfarande svaret skyldig!

Annonser

3 responses to “Apropå alliansens hantering av Sveriges ekonomi

 1. Borg beräknar förmodligen att kunna beskatta pensionärer ytterligare.
  Har sådana bott några decennier i ett radhus har de gjort en vinst inte minst pga det förändrade penningvärdet. Den fastighetsskatt de hade på radhuset de sålde till en barnfamilj var överkomliga 6000:-. Vinsten de gjorde på radhuset räckte emellertid inte till att köpa en bostadsrätt så de fick låna. Borgs straffskatt på den uppskjutna vinstskatten belöper sedan två år på 16000:- årligen. Inte undra på att Borg dragit in 1,15 miljarder förra året på sin nya skatt. Lever det här paret 20 år till kommer de ha betalat ett större belopp än själva den uppskjutna skatten, som naturligtvis ändå slutligen ska betalas.
  Förutom detta osnygga utsugande av människor som ägt sin bostad länge innan de slutligen bytt motverkar Borgs manövrar naturligtvis cirkulationen på bostadsmarknaden. Vi minns Nuder och köttberget. Inte har väl Borg en bättre människosyn?

 2. Britta Sethson

  tack för en intressant kommentar.
  får säga som sundbybergarn. tänkte inte på det…

 3. Pingback: att infria vallöften… lite utvärdering av regeringspolitiken « Tankar från Västanbäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s