att infria vallöften… lite utvärdering av regeringspolitiken

Fyra av fem vallöften som ställdes ut i förra valrörelsen har infriats rapporterar Riksdag & Departement. Javisst är det så men kanske inte alltid exakt vad som sas. Jag kommenterar lite här nedan.

1) Visst har man avskaffat fastighetsskatten, men man gjorde det genom att införa en kommunal avgift som innebar att det var några som fick rejäla skattesänkningar, medan andra med lågt värderade hus främst i Norrlands inland fick höjd fastighetsskatt. Pengar togs alltså från de som redan hade det uselt och gavs till de som i vissa fall knappast märkte att de fick mer i plånboken. Det berättade man inte i valrörelsen. Här har (s) lovat att införa högre skatt för de som verkligen har råd att betala. Inget fel med det.

2) Stupstocken i sjukförsäkringen var inget man pratade om i valrörelsen. (s) har lovat att ta bort den.  I dag så sparkas folk som, i regel är för sjuka för att arbeta, från sjukförsäkringen och överförs till arbetsförmedlingen till något som kallas rehabiliteringskedjan. Ja, det har inte tillförts nämvärda resurser till någon rehabiliteringskedja utan man har i stället snarare skapat en utsorteringskedja som inte ens svd hurrar för. Allt var inte bra tidigare men nu har regeringen skickat folk ur askan i elden. Dessutom saknas motiv annat än att man måste få råd med skattesänkningarna, som jag skrev tidigare.

3) Arbetsgivaravgiften skulle sänkas för delar av tjänstesektorn. Jaha. Regelverket i EU sa nej. I stället sänkte man arbetsgivareavgiften för vissa grupper. Det var unga, äldre och egenföretagare som skulle gynnas. På så sätt skapades nya klyftor och även problem med gränsdragningar. Effekten av politiken var minimal. Sverige har en mycket hög ungdomsarbetslöshet. Slår nästan rekord i Europa. Teori och verklighet är stämmer inte alltid som Lars Boden så riktigt skriver i dagens ledare i VF. (Den som ska lägga ut länkarna till ledarna verkar ha semester….)

4) Skolpolitiken är ett annat område där regeringens stolta ambitioner har kommit på skam. SCB har presenterat resultat som visar att svenska elevers resultat försämras. Lena M Olsson skolråd vid skolverket säger till Riksdag och Departememt att alla mått pekar i negativ riktning. Jag håller med Lars Boden om att detta kan kopplas till den pågående segregationen inom svensk skola som en konsekvens av friskolereformen. Det är ju faktiskt så att utbildningsföretagen tar ut så mycket som 16% i vinst som ska jämföras med snittet på 10% för samtliga företag i Sverige. Det är hög tid att begränsa utbildningsföretagens övervinster och låta skattemedel avsedda för våra svenska elevers utbildning verkligen komma dit de ska och inte hamna i skatteparadis på till exempel Cayman Islands. (Varför gapar inte skattebetalarnas förening om detta!!!) Det är ett av vallöftena från (s). Det ska naturligtvis inte påverka elevernas fria val av skola, men visst måste vi hitta modeller som motverkar segregationen.

Själv undrar jag vilken politik alliansen kommer att mörka i den kommande valrörelsen. Att det kommer att handla om ytterligare attacker på den generella välfärdspolitiken råder ingen större tvekan om.

Annonser

One response to “att infria vallöften… lite utvärdering av regeringspolitiken

  1. Pingback: Skicka högerregeringen på fortbildning till Moskva | Thomas Hartman | In The Pendent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s