En del vårdföretag beskattas inte i Sverige

Alliansen har stiftat en lag om den offentliga förvaltningen som berör delar av vård och omsorg. Det innebär att det är fritt fram för utländska riskkapitalbolag att plocka ut vinsten från sjukvårdsföretag ut ur landet. Vinsten för de privata sjukvårdsföretagen i Sverige är hela 19%. Reinfeldt har inga problem med att en oförskämt stor del av våra skattepengar går till vinster i skatteparadis.

(s) har lovat att vid ett regeringsskifte ta bort den här nya lagen. Den klassiska högerpolitiken börjar bli väldigt tydlig. Det är privata företagare som ska gynnas och gödas på bekostnad av alla oss andra som försöker jobba och göra rätt för oss. Varför i fridens namn reagerar inte skattebetalarnas förening…..   Ja det vet vi ju…  de är en supporter klubb till alliansen och bekymrar sig inte så mycket om slöseriet med skattemedel.

Mer står det om detta med denna lag om offentlig förvaltning i VF där Kristina Björk, Kommunal och Ulf Björk, IF Metall hade en utmärkt insändare

Annonser

12 responses to “En del vårdföretag beskattas inte i Sverige

 1. Nu får du väl räkna lite. Antalet onödiga tjänstemän blir förhoppningssvis mindre i landstingen med mer privat vård, eller hur? Vad händer då?
  Blir landstingens kostnad högre eller lägre? Blir det kanske så, att landstingets kostnad minskar mer än vad som går utomlands. ?
  Vilket är viktigast, god vård utan köer eller skatt?

  • Britta Sethson

   Det råder konsensus bland forskare att privat vård aldrig är mer effektiv än offentlig. finns ett flertal vetenskapliga artiklar som beskriver detta. har skrivit om det här tidigare.
   Läs gärna alla kommentarer även den från Sandro Scocco.

   Jo det är viktigast med god vård utan köer. Ska man erhålla det och även fördela efter behov och inte efter plånbok så är det offentlig vård och skatter som gäller. Därför har vi i Umeå valt att inte lämna över mer äldreomsorg till privata utförare.

 2. Kan du länka till VF, vet inte riktigt vad det är men misstänker någon media :S?

 3. Hittat VF, antar att det är http://www.folkbladet.nu/ 😀

  Hittar tyvärr inte insändarna.

 4. Men å andra sidan så behöver jag inte läsa insändarna för de uttrycker säkert ändå vad jag tycker.

  Kan det verkligen vara svenska folkets mening att våra skattepengar ska gå till spekulanter utomlands (ja inte till spekulanter i Sverige heller för den delen)?

  Tycker vi det är rimligt?
  Många av de privata företagen har en personalbemanning och personalpolitik som gör en ledsen och mörkrädd. De drar ner på tjänstgöringsgrader och kör slut på sin personal och allt för att ge ett par spekulanter i något skatteparadis lite extra i plånboken.

  Jag säger tack, men nätack till denna lag.

 5. Britta Sethson

  Västerbottens folkblad
  men de lägger inte ut några insändare på nätet. i alla fall inte nu på sommaren. De lägger inte ens ut ledaren nu. tyvärr

 6. eMIL: Nu bara föresätter du utan belägg att det finns ”onödiga tjänstemän” inom vården. Det påståendet kanske du skall ompröva eller än hellre styrka på något sätt.

  Bra vård är givetvis viktigare än skatt. Men här pratar vi om skattepengar som försvinner ur landet. Skatt alltså. Vi pratar om vinster som inte heller omsätts i landet. Det är stor skillnad på statliga utgifter som direkt rinner ut ur landet och därför inte får några andra eller tredjehandseffekter på arbetsmarknaden och vinster som går till konsumtion på den inhemska marknaden och därför skapar fler jobb i Sverige.

 7. Britta Sethson

  Administriation är också nödvändigt för patientsäkerhetens skull. Det behövs också ekonomer som har hand om sånt. Om man inte tycker att läkarna ska ta över administratörernas jobb. Då blir det dyrt o dåligt.

  Jag tillhör de som är kritisk till att läkarsekreterarnas skara har blivit mycket mindre.

  Bra synpunkter chris

 8. Staffan Svärd

  Ska vi ha en reell kontroll av att den offentligt finansierade privata utföraren gör det som ingår i avtalet behövs en kontrollkader som inte finns idag. Vi ska inte bara betala ut skattepengar utan vidare!

  • Britta Sethson

   Staffan: Jag anser att det skulle vara obligatorisk kommunrevision på alla offentligt finansierade utförare inom skola, vård och omsorg. Precis som det är på den kommunala och landstingsdrivna verksamheten i dag. Det får den privata utföraren själv betala för.

   Om vi nu ska ha privata utförare men det är en annan historia

 9. Omvärldens krav på dokumentation har ökat de senaste 20 åren och därmed så behövs även de som jobbar med de dokumentationen. Och vi ska inte glömma IT-problematiiken inom administrationen. Min väninnas arbetsplats låg nere halva dagen igår för att där var något obegripligt dataproblem (privat företag)
  Tvärtom så tror jag att precis som Britta skriver så har det dragits ner för mycket på tex läkarsekreterare och annan administrativ personal.

 10. Britta Sethson

  Sant Gydvan

  Rätt man eller kvinna på rätt plats.

  Det finns de som älskar att jobba med administration och service. De verkligen brinner för det. Det gör det på halva tiden, mycket bättre och för betydligt lägre lön än en läkare skulle göra det.

  Såg en siffra för ett antal år sen att läkaren bara hann med hälften så många patienter nu än för 20 30 år sen. Skulle vara intressant att se nån statistik. Ska kolla med nån landstingspolitiker som jag känner till lite längre fram…. om jag hinner.

  Men emil han vill ta bort ännu fler administratörer han. ack ja…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s