Hur når man största möjliga frihet för individen?

Vad är frihet för individen egentligen och hur ska man mäta det. Den amerikanska drömmen går ut på att man ska kunna börja med två tomma händer och jobba sig upp. Dvs, om man mäter den sociala rörligheten i ett land skulle man få en god uppfattning om var den individuella friheten är som störst. De borgerliga partierna i Sverige, och även på andra håll och kanter, hävdar att de vill öka den individuella friheten. Men de är ute i ogjort väder. Med sin politik vrider man utvecklingen åt fel håll.

Modern forskning visar att i USA och Storbrittannien, två liberala välfärdsstater har man låg social rörlighet medan de skandinaviska länderna med nordisk välfärdsmodell har hög. Det finns en bok som diskuterar detta på allvar.

Det blir alltmer tydligt att allianspartierna är ideologiskt förblindade av sina egna teorier. Talet om verklighetens folk blir alltmer märkligt. De som har gynnats av allianspolitiken är de facto de som har höga och trygga inkomster. Man har också gynnat utländska riskkapitalister som vill göra snabba klipp på svenska skattebetalares bekostnad. Det är riktigt tydligt att målet med allianspolitiken är att på sikt skrota den generella väldfärdspolitiken i Sverige som så framgångsrikt har skapat frihet åt så många.

Sverige behöver en ny regering som verkligen ser till att öka alla medborgares frihet.

Annonser

9 responses to “Hur når man största möjliga frihet för individen?

 1. Boken låter intressant. Som en parallell skulle man kunna uttrycka det så att den svenska modellen syftar till maximera den ”individuella potentialen” eller om man så vill ”livschansen”. Detta torde föda väldigt många idéer och vara väldigt positivt för landets innovationskraft. Det följer på en bred utbildad bas där alla de bäst lämpade, oavsett bakgrund, fått en chans att utbilda sig. Jag antar att det är med denna innovationskraft som företag skapas i en socialdemokratisk värld.

  I en borgerlig värld är det inte viktigt att maximera den individuella potentialen på samma sätt. De satsar istället på att satsa på att hjälpa redan etablerade företagare till bättre lönsamhet igenom lägre skatter och sänkta löner till arbetarna. Hur detta skulle hjälpa till att skapa nya, starka, konkurrenskraftiga företag, är svårare att så. Snarare är det så att man får en lägre lägsta nivå. De gynnsamma reglerna gör att även de dåliga mindre effektiva och mindre innovativa idéerna/företagen överlever och kan etablera sig. Den positiva effekten av att satsa på att utveckla allas ”individuella potential” uteblir.

  Så alltså i en socialdemokratisk värld genereras mer idéer, mer innovation, men det blir lite svårare att nå lönsamhet. Idéerna måste helt enkelt vara lite bättre för att kunna gro på marknaden. Men detta bör inte vara ett jättestort problem för att det kommer att vara så pass många fler individer som får en chans att komma med idéer att det med råge väger upp.

  • Britta Sethson

   Tack för den reflektionen Chris. Vårt politiska samtal med väljarna borde ha den infallsvinkeln.
   Dessa tankegångar i boken stärks också i jämlikhetsanden.

   Låt oss diskutera såna frågor och strunta i affärer i valrörelsen!

 2. anders nilsson

  Tack för lästipset. En sån här dag då man får läsa följande i DN http://www.dn.se/nyheter/sverige/regeringens-svar-du-har-haft-din-chans-1.1142836 så häpnar över regringens och den folkpartisitiska komandocentralens antifrihetliga åtgärder och beslut. Här finns tydligen inte ett led som inte medborgarna skall piskas in i för att fullända deras principridna verklighet.

  Borgarna borde få bakläxa och sättas att läsa den jeffersonska/painska amerikanska författningen för att påminnas om den ursprungliga liberala idén om människans frihet. Som påbyggnad av det så bör de studera ytterligare ett par hundra års historia av frihetsarbete i världen.

  Frihet, jämlikhet och solidaritet är det enkla svaret.

 3. Tack för boktipset, Britta! Och jag tror det ligger en massa i det Chris säger.

  Min pojkvän är småföretagare i USA och klimatet för småföretagare verkar inte vara bättre där än här så entreprenörsvänligt man än påstår att det är där.

  Föds man in i en klass riskerar man stanna där. Min pojkvän har t.o.m bytt ner sig, från (övre) medelklass.

  Risken att man förlora allt är stor och det skapar knappast innovationsförmåga på sikt…

 4. Tittar man på nyare forskning om just innovationsförmåga (eller för den delen om ”lärande organisationer” eller andra liknande mode ord som i stort behandlar samma sak) så fokuserar den till stor del på att bygga bort hierarkiska och strukturella hinder inom företag. Översatt till ett samhällsperspektiv skulle det innebära att just bygga ett jämlikt samhälle där allas idéer tas tillvara. Det görs igenom maximering av den ”individuella potentialen”, snarare än av maximering av ”kapitalets potential”.

 5. Varje gång jag hör alliansen/moderaterna prata om frihet så tänker jag på Janis Joplins textrad ”Freedom´s just another word for nothing left to lose”
  🙂

 6. Gydvan: Den slår verkligen huvudet på spiken! 🙂
  Helt klart leder alliansens ”frihetspolitik” till ökad ekonomisk frihet för vissa. För andra leder den till att desperation, de har inget kvar att förlora. Antigen tar de vilket skitjobb som helst, splittrar familjen och flyttar för jobbets skull, låter sig passiviseras eller varför inte bli kriminella (fängelse är inte så dåligt när man inte har något att förlora)?

  Förövrigt tycker jag att ordet ”frihet” borde förbjudas i den politiska debatten. Det används på fler sätt än det finns politiska partier. Jag antar att det är ett begrepp som betyder mycket för liberalt sinnade individer och de flesta är nog lite liberala på ett eller annat sätt (inte på FPs sätt kanske). Därför vill man gärna använda ordet.

 7. Britta Sethson

  Ja så är det, Chris och Gydvan.

  Man måste alltid ställa följande frågor när begreppet frihet kommer upp. ”Frihet för vem? Går det ut över någon annans frihet?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s