Alliansen har höjt ”löneskatten”.

Sociala avgifter i arbetsgivareavgiften

2006 var allmänna löneavgiften 4,56%

2010 är samma löneavgift 6,03%

Det här ser alliansregeringen som en ren skatt som de gör vad de vill med.. finansierar sänkta löneskatter med till exempel. Mest gives i kronor och ören till de som tjänar mest.

Annonser

10 responses to “Alliansen har höjt ”löneskatten”.

 1. Jonny Disenfeldt

  Ja det är en skatt som pensionärer och arbetslösa slipper.

  Det är det som jag sagt hela tiden, arbetare är straffbeskattade, inte pensionärer som vissa partier på vänsterkanten påstår …

  Det ÄR en ren skatt, den har inget med några socialförsäkringar att göra. Den infördes av ditt parti för länge sedan. Den har alltid varit det den är, en straffskatt på arbete.

  Att du försöker påskina något annat är trist att se men ju närmare valet, ju starkare blir felstegen.

 2. Jag konstaterar bara att alliansen har höjt den!! lite kul tycker jag!

 3. Jonny Disenfeldt

  Tillägg :

  2009 gav den nästan 100 miljarder till statskassan.

  Du skriver felaktigt ”Mest gives i kronor och ören till de som tjänar mest.

  1. Avgiften tas ut i proportion till bruttolön. En inkomst på 20000 betalar 1200:- i månaden. En inkomst på 200000 betalar in 12000 i månaden.

  2. Jobbskatteavdraget når sitt max i plånbokspengar vid en inkomst av ca 27500:- .

  Både 1) och 2) ovan visar att du än en gång resonerar fel.

  • Klart jag vet att den allmänna löneavgiften tas ut i proportion till lönen. Det är ju en procentsats!

   Men sen när man ser på hur regeringen har spritt ut håvorna så ser det ut så här

   Den fjärdedel av befolkningen som har de högsta inkomsterna fått nästan hälften (49 procent) av de borgerligas skattesänkningar. Den fattigaste fjärdedelen fick bara drygt 6 procent av pengarna (enligt Riksdagens utredningstjänst).

   Men det var egentligen inte det jag ville diskutera. Bara det faktum att regeringen har höjt den allmänna löneavgiften
   2005 var den bara 3 % ungefär

 4. Bra påpekande att det är en osynlig skatt som höjts. Alltid bra när de osynliga skatterna dras fram – att de inte står på löneutbetalningarna är ett oskick.

  Lite mer tveksamt (kanske rentav osnyggt?) att ”procentsatser” och ”kronor och ören” blandas ihop i argumentationen. Trots allt, har skatten sänkts mer i procent för de ”mindre bemedlade” än för ”de rika svinen” med hjälp av höjningen av löneavgiften så borde det väl inte klagas på osolidaritet eller liknande? Nu vet jag inte om det är fallet, någon annan kanske har koll?

 5. Ja men det går fort i dag; har lite kvar att jobba med innan det blir helg

  Nu är det så att jag anser att ”skatt efter bärkraft” är helt ok. Även om jag nästan tillhör de som kan kallas ”de rika svinen”.

  Ja jag håller nog med Jonny, det där med allmänn löneavgift är skumt. Ska höra med en som vet mycket om det här vad det står för!

  intressant är att avgiften till sjukförsäkringen har sänkts

  2005 var den 10,15%
  2008 var den 7,71 %
  2010 var den 5,95%

  Dock Sjukförsäkringssystemet går fortfarande med överskott. Folksam har räknat ut att överskotter kommer att bli 48 miljarder 2009 till 2012 om inget förändras i systemet.

  Jag har länge tyckt att det borde vara raka rör mellan inbetalda avgifter och utbetalda ersättningar ur försäkringssystemen. Detta är väldigt otydligt. Vissa statsministrar kan få för sig att börja prata om ”bidrag” när det helt klart är frågan om ersättningar ur försäkringssystemen.

  Back to job now…

 6. I dag pratade jag med Ulf Björk på torget, Vad han inte vet om försäkringssystemen är inte värt att veta. Jag var idel öra.

  Jag hade inte helt rätt där och vill göra ett klarläggande.

  Den allmänna löneavgiften är det som blir kvar när stålarna har gått till sjukförsäkring, a-kassa, arbetsskadeavgift etc. För ett trovärdigt system bör alltså löneavgiften vara låg.

  När man sänker nivåerna i sjukförsäkringen och a-kassan som alliansen har gjort så att det blir pengar över då stiger den allmänna löneavgiften.

  2008 var överskottet i arbetsgivare-avgiften 7,5% av de 32,42% som man tog ut, medan i år är det drygt 6% nu när arbetsgivare avgiften är 31,42 % .

  2005 var överskottet i form av löneavgiften 3%.

  Det är alltså ingenting som man höjer och sänker medvetet. Målet borde vara att hålla sig så nära noll som möjligt för att inte ha ett överuttag av arbetsgivaren. Det är ändå pengar som avstås i löneförhandlingar av löntagaren. Däremot så finns det ju ingen anledning att sänka taken i sjukförsäkringen och göra reglerna hårdare när systemet går med överskott. Man borde i så fall använda överskottet till rehabiliteringsåtgärder.

 7. Jonny Disenfeldt

  Tyvärr är det inte riktigt sant.

  Den allmänna löneavgiften är en separat procentsats som läggs på bruttolönen och betalas in via arbetsgivaren. Den har ingen som helst koppling till socialförsäkringarna. I år är den 6.03% .

  Förvisso kan den öka/minska OM staten vill behålla den totala arbetsgivaravgiften på i nuläget 31,42% samtidigt som någon av socialförsäkringsavgifterna ändras men det är en annan sak (att man inte vill att ökning/minskning ska ge genomslag till arbetsgivarens lönekostnader).

  Socialförsäkringarna går för övrigt med plus och överskottet från dessa ramlar ner i samma säck som den allmänna löneavgiften och går till JAS plan , borrhål i Hallandsåsar och annan ”välfärd”.

  T.ex så sänktes arbetsgivaravgifterna 1 procentenhet mellan 2008/2009.
  2009 är löneavgiften 7,49 % av lönen med undantag för lön till ungdomar 18–25 år där avgiften är 1,87 %, 2010 är den satt till 6,03%.
  Avgiften för egenföretagare är oförändrat 29,71 procent
  För anställd som vid årets ingång inte fyllt 26 år betalas totalt 15,49 procent och för den som vid årets ingång fyllt 65 år betalas endast ålderspensionsavgift 10,21 %.

 8. Ja vi kan diskutera teknikaliteterna. men jag fattar det, utifrån vad Ulf sa, som om löneavgiften är det som blir över när allt annat betalts ut ifrån arbetsgivareavgiften som är en fast procentsats.

  Jag tycker att det är rätt orimiligt att dribbla med den upp och ner o hit och dit.

  Tycker nog att alla ska betala samma procentuella avgift och sen om man vill satsa på ungdomar som varit långtidsarbetslösa kan man göra det på annat sätt. Det blir väligt svårt att se hur arbetsgivareavgiften verkligen används annars.

  men det kan jag diskutera med Ulf nån gång.

 9. Jonny Disenfeldt

  Jag håller med dig på en (1) punkt.
  Jag tycker inte att man ska dribbla runt med olika arbetsgivaravgifter för t.ex olika yrkesgrupper. Det är bara att sätta grupper av arbetare mot varandra på arbetsmarknaden.

  Varför ska yngre få lägre skatter.

  Man kan även ifrågasätta varför en pensionär som arbetar ska slippa de flesta delarna av avgifterna (betalar bara ålderspensionsskattedelen)..

  Ålderspension 10,21
  Sjukförsäkringen 5,95
  Föräldraförsäkring 2,20
  Efterlevandepension 1,70
  Arbetsskadeförsäkring 0,68
  Arbetsmarknadsavgift 4,65
  Allmän löneavgift 6,03

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s