Framåt Tillsammans???

Jag gnäller ibland att vi aldrig presenterar någon vi(s)ion för vilket Sverige vi vill ha. Men det gör vi ju, egentligen!

Vi säger att vi vill ha ett land där alla ska med och där alla får plats och alla får en chans till när man har misslyckats. Möjligheternas land säger Mona Sahlin. PerAlbin sa Folkhem. Lite präktigt är det och väldigt socialdemokratiskt tycker vi. Egentligen är det väl exakt vad alla partier säger! I alla fall säger ingen partiföreträdare att man har tänkt sparka ut nån misslyckad person i kylan. När det ändå sker; som det nu gör i alliansens Sverige, så heter det, att det är frågan om ”små fel”. Att det inte finns någon perfekt reform. Att man egentligen vill allas väl.

”Framåt tillsammans” säger Moderaterna, utan att förklara att det bara är de som har jobb och är friska som det gäller.

Hur ska vi kunna förklara för väljarna att vi just nu är på väg bort ifrån den nordiska välfärdsstaten. Att vi kommer att tvingas betala privat för våra sjukförsäkringar, inkomstförsäkringar och kanske till och med på sikt för våra sjukvårdsförsäkringar om skattesänkningspolitiken fortsätts. Att det inte blir några pengar över från jobbskatteavdraget när systemskiftet är klart. I stället för via skattsedeln så måste man betala försäkringspremier. En del kommer inte ens att få en acceptabel hälsodeklaration för att godkännas för att ta en privat försäkring.

Allianspartierna lägger ut dimridåer och säger att de ska bevara välfärdens kärna, och att de inte vill satsa på mera bidrag. (På alliansspråk så är bidrag samma som allmän sjukförsäkring.) Reinfeldt säger att man bara ska satsa på verksamheter.

Det låter så fint alltihopa. ”Framåt tillsammans!” Frågan är vilka som får följa med??

Helt klart är att (s) vill ta oss tillbaka till den nordiska välfärdsmodellen där exempelvis 80% av löntagarna får 80% av lönen vid arbetslöshet. Sen när blev det gammalmodigt med en rimlig inkomsttrygghet åt alla? Eller är det så att folk är så vana vid den svenska välfärdsmodellen att de inte tror att den kan försvinna?

Jag minns för 15-20 år sen en artikel av PO Enquist (eller om det var Sven Lindqvist) när han varnade för att Sverige på 2000 – talet skulle ha förlorat den generella välfärden. Och att vi skulle se tillbaka med sorg och saknad. Ja, vi är snart där nu!

Jag vill inte mena att det kommande valet är ett ödesval. Det går alltid att hitta tillbaka till ett samhälle där solidariteten är rättesnöret om folket så vill. Men helt klart så hoppas jag och arbetar för en röd valseger.

Annonser

9 responses to “Framåt Tillsammans???

 1. Pingback: Vilka är ”dom som inte arbetar”? Befordran av vi-och-dom-tänkande… « reflektioner och speglingar II…

 2. Pingback: Iskall borgerlig politik… « reflektioner och speglingar II…

 3. Jonny Disenfeldt

  80% ???

  Ett 80 procent mot 20 procent samhälle, inte ”alla” , det är vad du pratar om.

 4. Ja Jonny. 80% är väl vad man mäktar med i dagsläget för att i alla fall återställa någotsånär. Det ska ju gå ihop ekonomiskt också. Några röda siffror vill vi inte se i statsbudgeten

  Den siffran är man inte i närheten av i dag i föräkringssystemet. Det är allt färre som har inkomsttrygghet i dag om man inte har tagit privat inkomstförsäkring vill säga.

 5. Jonny Disenfeldt

  Varför vill du lämna 20% av de som arbetar bakom dig, då ska ju inte alla med.

  Det borde heta ”4 av 5 ska med” eran politik då …

 6. bättre än en av fem som alliansen kör med

 7. Jonny Disenfeldt

  Gör dom ?
  Vad har du att grunda det påståendet på ?

 8. Jag återkommer snart med siffror på hur många procent av löntagarna som får 80% av sin lön vid sjukdom/arbetslöshet. Har skickat frågan till han som vet i IF Metall här i stan

  Det blir då ett särskilt inlägg.

 9. Jonny Disenfeldt

  Att döma av opinionssiffrorna som visar vad folk tycker om respektive blocks politik så framgår det vilka som har bäst anseende och trovärdighet att förvalta landet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s