Varför säger de jobbskatteavdrag???

Detta ord som vi har hört till leda i snart fyra år. Jobbskatteavdraget.

Det är ett ord som ordmakaren Schlingmann har hittat på  för att ge sken av att det är en jobbskapande åtgärd. En del säger att det kan skapa så där 75 000 jobb. Men bara på sikt. Inte nu.

Det blir i så fall väldigt dyra jobb. 1 mille per styck säger de som har räknat på det. En hel del av de nya jobben hamnar i den privata försäkringsbranchen. Har man råd tar man en privat tilläggsförsäkring så man klarar sig vid sjukdom och arbetslöshet.

Det är ju inte för att skapa jobb man genomförde den. Fler jobb kan kan ordnas betydligt enklare genom att öka på statsbidragen till kommunerna så att det blir fler arbeten i välfärdssektorn i stället för mindre som det blev denna mandatperiod.

Nej: Högern har ju alltid velat sänka skatterna. Det är i princip deras enda politik. Men de har insett att det inte funkar att säga skattesänkning. Jobbskatteavdrag var ett bra ord sa Schlingmann. Vi genomför det sa Reinfeldt och kunde stoppa så där 150 000 spänn i fickan på sig själv o Rebecka.

Annonser

20 responses to “Varför säger de jobbskatteavdrag???

 1. Jag tror det är för att det är ett avdrag man gör på den skatt på arbete (arbete = jobb) man gör och jag tycker det är bland det bästa som gjorts i Sverige för oss vanliga löntagare de senaste åren.

 2. Jag menar att ordet har uppfunnits för att vilseleda folk att tro att det skapar jobb, vilket inte är sant.

  och, så länge du är frisk så känns det nog bra. Mer pengar i plånboken.,

  Jag pratade med en vän tidigare i kväll och både mannen och hustrun kan inte få en privat försäkring.

  Mannen är för gammal och har passerat bäst före. Hustrun har en historia med cancer. Det är klart att det kanske går att hitta ett försäkringsbolag som tecknar sjukförsäkring men då blir det riktigt dyrt. Betydligt dyrare än vad man fått över från skattesänkningen.

  Nuvarande ersättningsnivåer i det allmänna sjukförsäkringssystem kan kanske lite jämföras med en halvförsäkring på bilen…. men de flesta helförsäkrar väl sina bilar även om man inte tänker krocka….

  Tidigare var alla svenskar helförsäkrade och trygga vid sjukdom. Nu är vi inte det längre. I vissa fall så utförsäkras till och med svårt sjuka människor.

 3. Nja, det är ganska tydligt jobbskatte….avdraget även för oss som gått i skola när sossarna regerade. Och visst har det skapat jobb, det är ju tom så bra att sossarna tydligt deklarerade i kvällens debatt att de inte rör jobbskatteavdraget.

 4. Martin: Det beräknas kunna skapa ca 75000 jobb i bästa fall. Ingen vet.

  Det innebär 1 miljon för varje jobb om det nu stämmer. Jag tycker nog inte att det är särskilt billiga jobb

  Nej det primära är själva skattesänkningen och på sikt nedmontering av generella välfärden. Den har ju högern alltid varit emot.

  Att vi inte höjer alla dessa skatter igen beror mest på att vi inte vill äventyra folks ekonomi. Man har ställt in sig på detta. I stället får vi försöka ta krafttag mot den ekonomiska brottsligheten där det finns bortåt 130 miljarder att hämta

 5. Bra med krafttag mot ekonomisk brottslighet!

  Jobbskatteavdraget är nog mer verksamt än vad ni sossar vill erkänna. Betänk att det även varit en gigantisk finanskris under tiden också.

  Nej mer sänkta skatter åt oss arbetare!

 6. Det är Reinfeldt själv som nämner siffran 75000 jobb. Många inklusive jag är tveksamma.

  Du vill ha sänkta skatter Martin. men har du tänkt på vad det kostar att själv stå för en inkomsttrygghet. Är du medveten om att du inte har det längre. Vi har en av västvärldens sämsta sjukförsäkring. Man höjer på ögonbrynen till och med i USA.

  Men om du tror att du alltid kommer att vara frisk så …..

  men nu stänger man ner och sover. I morgon ska jag dela rosor

 7. Jonny Disenfeldt

  Skatterna staten tar in 2010 är större än 2006 …
  Kommunerna ska tydligen gå plus 20 miljarder nästa ÅR …

 8. Hur många tror Du slapp att bli avskedade på grund av att folket kunde konsumera mera under krisen? 100.000??

 9. Jag håller med, jobbskatteavdrag är ett jävla ord – bortsett från vad det innebär. Det är förresten likadant med ordet jobbpolitik också.

 10. JD Kommunerna ska gå lite plus för att det ska fungera på lite längre sikt. Gå bara till din egen privatekonomi och tänk efter. Inte vill man att lönen ska ta slut dan innan 25:e varje månad. 20 miljarder är inte någon stor summa pengar utslaget på hela kommunsektorn i Sverige.

  Mille: Arbetslösheten har ökat trots det så kallade arbetarpartiets jobbpolitik. 33600 jobb har försvunnit i välfärdssektorn under mandatperioden enligt konjunkturinstitutet. Det märks inte minst i äldreomsorgen. Jag är inte glad åt att kunna öka min privata konsumtion av kläder och restaurangbesök när jag vet att det har betalats ur socialförsäkringssystemet så att vi nu har en av västvärldens sämsta sjukförsäkring och arbetslöshets försäkring. Långtidsarbetslösheten har ökat, ungdomsarbetslösheten har ökat, utanförskapet har ökat, fattigdomen har ökat!

  Mats: Ja det är märkliga ord de tar i sin mun. Blå dunster kan man säga.

 11. Jonny Disenfeldt

  Britta –
  Ska kommunerna gå plus hela tiden ? Även i extremt dåliga tider ?

  Nej, just det man vill inte som vanlig privatperson att pengarna från sitt heltidsarbete bara ska räcka till den 20:e … det ska räcka månaden ut och ge ett plus som bygger upp en buffer. Därför är jobbskatteavdragen en bra start för väldigt många familjer i Sverige.

  Är inte 20 miljarder en stor summa ? Nej det är nog sant. DÅ är ju de 12 extra miljarder som skiljer mellan de rödgröna och alliansen vad gäller totala skatteintäkter för Sveriges kommuner OCH landsting ännu mindre !!! Dessa 12 miljharder som enligt socialdemokraterna är det som räddar Sveriges välfärd … vilket självmål du gjorde.

  Röda luftslott kan man säga …

 12. Jobbskatteavdraget är ingen bra start för en utförsäkrad som måste gå till soc

 13. Jobbskatteavdraget är inte till för att öka konsumtionen eller att höja levnadsstandarden. Avdraget är till för att hålla nere löneökningarna. Så här funkar högerns jobbpolitik.

  1. Jobbskatteavdraget är inte till för att stimulera konsumtion utan det ska göra att det blir större skillnad mellan att arbeta och vara arbetslös. Det gör dom arbetslösa mer villiga att gå ner i lön för att få nytt jobb.

  2. Diffrensierade a-kasseavgifter ska göra att förbund med hög arbetslöshet ska hålla tillbaks framtida lönekrav.

  3. Försvagning av facket och knäcka sammanhållning bland arbetarna. Man gör det genom att göra det dyrare att vara med i fack och a-kassa samt obligatorisk a-kassa. När man lyckats få ner anslutningsgraden tillräckligt kommer man kunna angripa dom centrala avtalen och få ner avtalen på företagsnivå och personlig nivå.

  4. Försvaga LAS för att med tiden helt skrota LAS. Detta gör att insiders inte kan känna sig trygga att få behålla jobbet när man ställer krav på högre lön. Därför blir det lägre lönekrav.

  5. Genom att inte försvara den svenska modellen gentemot EU försvagas facken ställning genom tex Laval-domen.

  Denna politik fungerar och har stöd i ekonomisk forskning. Lägre löner ger fler jobb. Men jag tycker priset är för högt. Jag tycker inte att det är värt att mosa den svenska modellen för att sänka arbetslösheten med kanske 1,5 procent.

  Jag är besviken på sossarna. Det ända förslag som dom har som håller nere lönerna är bättre arbetsmarknadsutbildning. Men det räcker inte långt. Man måste komma med nya ideer hur lönerna ska hållas nere vid låg arbetslöshet, mao hur ska sossarna sänka jämviktsarbetslösheten???

  • Ante: Jag håller med dig om allt.

   Ja jag kan nog säga att under vår senaste regeringsperiod tappade vi mycket av rörelsens själ i budgetsaneringen. Den var nödvändig men bäddade för alliansens valseger 2006. Nu är vi fortfarande lite tafatta, vilsna och ställer mer frågor än vi har svar. Men så måste det vara. Ingen sitter hemma med en quick fix!!

 14. Jonny Disenfeldt

  Förstår inte vad det har med saken att göra ?

  Får inte arbetslösa Britta en klubba så ska banne mig Erik, Ansgar, Lina, Vera och Märtha som arbetar och betalar in skatter och arbetsgivaravgifter inte få en klubba … ?

  VARFÖR accepterar de rödgröna nu detta då ? Ljuger de av taktiska skäl ? VRAFÖR vill de sänka skatt för bara ålderspensionärer ?

 15. Min uppfattning är att alla inkomster ska beskattas lika.

  Det sk Jobbskatteavdraget finansierades med hjälp av hårda regler i sjukkassan. Därför hänger det klockrent ihop. Man kan inte diskutera skattesänkningen utan att berätta vem som fick betala

 16. Jonny Disenfeldt

  Nja, arbetare betalar via sin arbetsgivare allmän löneavgift, den höjdes ju kraftigt som du själv noterat. Så till stor del är det landets arbetsgivare som betalat jobbskatteavdraget …

  Och frågorna kvarstår.

  VARFÖR accepterar de rödgröna nu detta förhatliga då ? Ljuger de av taktiska skäl ? VARFÖR vill de sänka skatt för bara ålderspensionärer ?

 17. Jo det finns svar

  Landets arbetsgivare betalar jobbskatteavdraget. Men den dramatiska höjningen av allmänna löneavgiften beror av att man sparat på utbetalningar till sjukförsäkring och a-kassa. Utan att sänka arbetsgivaravgiften …. Så min koppling är mycket logisk.

  Svaret på varför vi inte föreslår en omedelbar höjning av inkomstskatten för löntagarna är enkel. Socialdemokratin är en pragmatisk politisk rörelse. Vi värnar om människor och vill inte riskera att krascha någons privatekonomi- Det är praktiskt omöjligt att höja tillbaka skatterna till den nivå som var förut. Folk bygger upp sin privatekonomi med vad som är nu och då går det inte att höja deras skatter. Däremot så är det självklart rätt att argumentera emot när beslutet ska tas. Det finns männinskor som skulle vilja direkt återställa skatterna i rörelsen. Men om man värnar vanliga människor så gör man så. Höginkomsttagare fixar det så klart. Vi har ju marginaler och bör bidra mer via skattsedeln till samhälls bygget.

  Eftersom ålderspensionärerna betalar betydligt högre skatt än lönearbetarna så måste deras skatt ner i nivå med löntagarna. Det är orimligt att dessa människor ska betala högre skatt, Pensionen är ju ofta inte alls i nivå med den tidigare lönen. Ofta långt därifrån. Jag anser dessutom också att samtliga inkomster ska beskattas lika och jag begriper inte varför man inte direkt tar det steget också för sjukskrivna och arbetslösa. Jag vet att man ska titta på det också. Men det finns inga löften där.

  Det stod dessutom tydligt i överenskommelsen om pensionerna med folkpartiet att överenskommelsen förutsatte att löntagare och pensionärer skulle ha samma skatt.

 18. Jonny Disenfeldt

  1. Skönt att se att du liksom Östros inser att skattesänkningarna gett ett väsentligt bidrag till arbetande familjer 🙂 Från många S-ledamöter har det annars tjatats om hundralappar …

  2. Varför är ni inte ärliga och talar om för väljarna vad som väntar på sikt ? En återställare stegvis …

  3. Nej, ålderspensionärer betalar mindre skatt än arbetare. Varför ska inte förtidspensionärer etc då få samma skattesänkning …

  4. Nej, inkomster beskattas inte lika, vi har t.ex sjöinkomst (inrikes/utrikes). Ni vill att unga arbetslösa ska slippa betala till socialförsäkringssystem …

 19. Hejsan

  alltid roligt att få en kommentar

  1-2) ja låt oss se vad som händer med statens inkomster. och vad folk vill ha i social välfärd och vad de kan tänkas betala. Det får bli en diskussion som måste vara djupt förankrad… Jag kan väl se att det borde vara mera aktuellt att jaga på den ekonomiska brottsligheten så att man får in en del av de uteblivna 130 miljarderna som beräknas finnas i utebliven intakt

  3) Jag håller med. Jag tycker att alla inkomster ska beskattas lika. Jag tycker att det djupt orättvist att sjuka arbetslösa föräldralediga etc har högre skatt. där har man ju redan en mycket lägre inkomst… Det måste rättas till på sikt. Jag tycker i ofs att det borde ha gjorts tillsammans med ålderspensionärernas skattetsänkning.

  4) sjöinkomst är nått jag inte känner till! hm. ja jag tycker att det är fel att dribbla med socialförsäkringssytemet. Arbetsgivaravgiften ska ligga fast tycker jag och inte användas som en jobbskapande åtgärd. Då förlorar den lite av sin betydelse och legitimitet. Den ska ensidigt vara kopplad till socialförsäkringssystemet. Det har vi ju enats om tidigare Jonny

  Men nu är det så att jag är inte den som ensam beslutar om partiets inriktning. Vissa saker är jag inte riktigt nöjd med. Men det är väl så det skall vara. Det är därför man är engagerad i ett parti vars grundbärderingar man delar. bara att jobba på för en förändring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s