Unga Röda Socialdemokrater.

I går klockan 10 gick bussen från Frihamnen och hemåt. Har varit på bussresa till Lettland med min syster och pratat och pratat och stressat av. Det kan rekommenderas.

Kom hem till Umeå strax före åtta och slank in på arbetarkommunens repskap där det var full rulle. Diskussionen om valresultatet pågick för fullt och alla verkade vara fullt eniga om att den sk förnyelsen av partiets politik hade inneburit en anpassning mot mitten. Vi var också eniga att det fick vara nog nu.

Så småningom antogs ett uttalande som skrivits av en av våra SSU-are där vi tydligt tog avstånd från marchen mot Mittens Rike. Det har ju skett i olika länder i Europa och överallt har socialdemokratin förlorat väljare. Det handlar bland annat om att ta tillbaka Kenysiansk ekonomisk politik. Det handlar om att ta avstånd från de nyliberala inslag i politiken som vi har tagit till oss sedan dagarna med ”tredje vägens politik”. Eva hade sett Ronny Eriksson show. Citat: ”Jag tror att jag är socialdemokrat men jag hittar inget parti!” Dax att ändra på saker och ting!

Uttalandet skickas till kriskommissionen och med vissa redaktionella förändringar till AiP.

Kommer att länka till artikeln när den väl är i tryck!

Vi var också rätt eniga om att valrörelsen startar nu och att handslaget mellan Fack och Parti måste bli fastare och inte försvagas ytterligare. Det var uppfriskande med alla unga röda SSUare…

Annonser

33 responses to “Unga Röda Socialdemokrater.

 1. Go for it! Den naturliga slutsatsen av att röstarna röstar till höger om ens parti måste vara att man behöver bli mer vänster!

  Kan man få behålla Sahlin över nästa val också? Jag tycker hon tjänat sitt syfte aldeles utmärkt. Ohly också! Wetterstrand har varit litet ojämn och har ibland faktiskt varit de rödgröna till hjälp men hon skall ju lyckligtvis sluta.

 2. Tack för Ronny Eriksson-citatet! Jag har använt det för en kortis i dag.

 3. Ja visst är det bra

  Det var vår socialnämndsordföring i Umeå som citerade Ronny.

  Hög tid att hitta tillbaka till rötterna.

  Som nån annan sa på repskapet

  Vi måste väl ändå veta vad vi står för!!!

 4. Jonny Disenfeldt

  Strålande, gå till vänster förlora ännu fler socialdemokrater till moderaterna och slåss med kommunisterna i V om ca 5 % av valmanskåren…

 5. Jonny

  Det är inte tal om att förlora väljare;

 6. Jonny Disenfeldt

  Jo Britta, du uppvisar en enastående oförmåga att förstå dagens svenska väljare verkar det som … lycka till bland kommunisterna.

 7. Britta Sethson

  Dina kommentarer saknar helt verklighetsförankring

  I Västerbottens län vann socialdemokraterna 45% av rösterna i landstingsvalet.

  Den huvudsakliga anledningen är troligen att borgaralliansen ville privatisera Lycksele lasarett. Det ville inte våra väljare

  I nästan samtliga kommuner i västerbotten regerar nu socialdemokrater tillsammans med antingen vänster eller miljöparti eller båda.

  För övrigt samarbetar Socialdemokraterna inte med kommunister av tradition. Det är den lögnaktiga borgarpressen som utmålat vänsterpartiet som kommunister.

 8. Jonny Disenfeldt

  Din syn på Sverige i stort saknar helt verklighetsförankring.

  Ni är numera ett parti med ca 30% av väljarkåren.
  Jag gissar att nästa val hamnar ni runt 25% om ni inte gör er av med partitoppen, slopar samarbetet med de andra , speciellt kommunisterna och reformerar erat parti och skapar en ekonomisk politik för 2000 talet.

  Ni som sitter i extremvänstern inom partiet har galna ideer om att gå ännu längre till vänster. Vilka väljare tror du lockas av det ? Där har ni bara ett fåtal procentenheter ni kan vinna från kommunisterna.

  Den som förnekar att V har en stark koppling till komunismen och fortfarande har en partiledare som är kommunist (men av mediaskäl inte vill kalla sig det) verkar rätt omdömeslös. Men är man så röd som du är så ser man väl inte skogen för alla träd antar jag.

 9. Britta Sethson

  Jaha

  Nu placerades jag i extremvänstern också och så fick du ytterligare personangrepp på mig

  Jag kommer hädanefter att radera alla inlägg från dig som innehåller osakliga personliga påhopp.

 10. Jonny Disenfeldt

  En klok röst : Karin Svensson Smith , 2005 (fd V numera Mp)

  http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article107001.ece

  ”Det kommunistiska återtåget började i Ung vänster och fick spridning i vänsterpartiet när Gudrun Schyman och Johan Lönnroth lämnade partiledningen. Partikongressen 2004 blev ett triumftåg för dem som vill vrida klockan tillbaka.

  I Skåne liknar ”ledande kamrater” parlamentarismen vid en varm tröja, som kan vara bra att ha när det är kallt men i övrigt umbärlig. I en färsk intern v-artikel reflekteras över om nu socialismen inte ser ut att nås via det parlamentariska arbetet kanske det är parlamentarismen och inte socialismen som skall ifrågasättas”

  Intressant från oktober 2004 (!)

 11. Britta Sethson

  Det förs diskussioner av tvivelaktig art i alla partier. Det är den officiella partipolitiken som gäller.

  Däremot är ska det vara högt i tak i alla partier. Det är det i mitt parti.

 12. Jonny Disenfeldt

  Det finns givetvis en hel del snurriga individer i samtliga riksdagspartier.

  Inget annat parti har dock en partiledare som Ohly.

  Inget annat riksdagsparti (förutom möjligen sverigedemokraterna) har stora grupper som ifrågasätter demokratin.

  Karin Svensson Smith är en bra politiker. Lars Ohly är det inte. Hsn klarar inte ett grundläggande test vad gäller demokrati.

 13. Britta Sethson

  Känner du Lars Ohly eller vad bygger du ditt personangrepp på????

 14. Jonny Disenfeldt

  På fakta, på intervjuer, debatter etc.
  Ohly väljer Castro om han måste välja mellan Castro och Blair etc etc …

 15. Britta Sethson

  Man hör vad man vill höra och tolkar som man vill. Jag har en helt annan bild av vänsterpartiet. Men så har jag också lyssnat ett flertal gånger på exempelvis Jonas Sjöstedt i fullmäktigedebatten i Umeå.

 16. Jonny Disenfeldt

  Det finns ju bra bär i alla partier med, jag har inte påstått att hela V-korgen är rutten, bara att dess partiledare och en stor dominerande gruppering är antidemokratiska kommunister.

  • Britta Sethson

   Ja jag kan exempelvis sätta igång och citera Fredkrik Reinfeldts ”det sovande folket”

   För min del är det en gåta att inte denna skrift diskuterades i valrörelsen mer, särskilt mot bakgrund av den förda politiken. Han publicerade den när han satt som riksdagsledamot för moderaterna den korrekturlästes av schlingmann. Det är bara att kolla vad han ansåg om generell välfärdspolitik då och hur han attackerar den nordiska välfärdsmodellen nu.

   Mig veterligen har han inte tagit avstånd i från den. Det är ju svårt att skylla på ungdomlig oförstånd.

 17. Jonny Disenfeldt

  Fredrik Reinfeldt har sina fel och brister som alla, att jämföra dem med en antidemokratisk kommunist verkar dock inte rimligt.

  Vad jag vet så försvarar Reinfeldt välfärdsmodellen genom arbetslinjen som säkerställer skattemedel till skola, vård och omsorg.

  Hur de rödgrönas tankar på att spendera hundratals miljarder på höghastighetståg skulle säkra vår välfärd verkar däremot oerhört märkligt. Snacka om att rasera vår välfärd.

 18. Britta Sethson

  ”De som arbetar måste veta att de kan tjäna pengar på sitt kunnande och att detta uppmuntras. De som lever på bidrag eller är ovilliga att acceptera erbjudna arbeten skall göra detta väl medvetna om att det kan leda till att ingen standard garanteras. Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten.”

  Detta är Fredrik Reinfeldts egna ord. Det syns tydligt att han håller på att genomföra det. Det trista är att han inte berättar att det är hit vi är på väg. Så att folk fått ta ställning till detta och inte något allmänt svammel om att man vill bevara välfärdens kärna.

  Jag tycker att man från moderaterna skulle ha deklarerat att man vill skrota den allmänna sjukförsäkringen. Att man inte gör det tycker jag är såväl fegt som odemokratiskt

  .

 19. Jonny Disenfeldt

  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=277494&rlt=0&pid=214756__ArticlePageProvider
  I sin självbiografi ”Den som är satt i skuld är icke fri” skriver Göran Persson så här om vad som hände när han fortfarande var finansminister:

  -Mona Sahlin, Jan Nygren och jag hade under våren 1995 diskuterat att vi skulle ta ett rejält grepp på socialförsäkringarna.
  Vi vill minska ersättningsnivåerna och använda det utrymme som då skapades till andra, mer offensiva, satsningar.

  Förslaget om en sänkning från 80 till 75 procent kom i budgeten som gjordes upp med Centern, under Olof Johansson.
  LO gjorde det tidigare otänkbara, man ordnade massdemonstration mot en socialdemokratisk regering. Göran Persson, som hade hunnit bli statsminister,
  tvangs gå tillbaka till den gamla nivån.

  Mona Sahlin var inte alldeles nöjd med utvecklingen. I en intervju med Veckans Affärer 1999 återkom hon, då biträdande näringslivsminister,
  gång på gång till att det måste löna sig att arbeta.

  Det är inte viktigt att löneskillnaderna minskar. Rättvisa är att ha möjlighet att komma vidare, att de som befinner sig långt ner får möjligheter
  att växa så att de kan tjäna mer.

  Men det handlar också om att människor måste ta sina chanser, ta initiativ. Det handlar inte bara om att få.
  Och det hjälper inte den där nere om den där uppe får det sämre, sa Mona Sahlin, år 1999.

  Verkar som det Sahlin ville då sammanfaller med vad de nya moderaterna gör…

  • Britta Sethson

   Socialdemokrater har alltid ansett att det ska löna sig att arbeta. Numera är det väl konsensus om 80% av lönen till 80% av de som arbetar. I den nuvarande skitförsäkringen är man inte ens i närheten av ens 75%.

 20. Jonny Disenfeldt

  Nja, om man får 80% ersättning som arbetslös jämfört med att arbeta med 100% lön och då ha högre kostnader pga

  * resor till arbete
  * dagisavgifter
  * högre avgifter till A-kassa
  etc etc så

  blir det ju tyvärr som så att det där med att det lönar sig att arbeta blåser bort och blir rätt innehållslöst för stora grupper tyvärr.

 21. Britta Sethson

  Nu är det ju så att fusket i sjukförsäkringen har uppskattas till ca 2%.

  Så det var aldrig något större problem.

 22. Britta Sethson

  I och med att diskussionen har spårat ut totalt kan jag lika gärna fortsätta.

  I en radioutfrågning utspelades följande intervju innan valet.

  Vad väljer du? Fler poliser eller fler ungdomsgårdar?

  Svar: Fler Poliser

  Vem svarade:Kristdemokraternas Ungdomsförbunds Ledare!

  Hur tänkte han där? Säger en del om deras människosyn!

 23. Jonny Disenfeldt

  Man brukar uppskatta (generellt sett) fusk i system som har mänsklig faktor inblandade till runt 4%.

  Sedan kan ju systemets uppbyggnad i form av risk för upptäckt, kostnad vid upptäckt, personlig vinst etc påverka det hela men jag tror att 2% är en klar underskattning när det gäller ett system av den här arten.

  Det är givetvis ett stort problem eftersom det rör sig om procent på enorma belopp, varje bortfuskad procent skulle kunna ge en stor andel riktig välfärd.

 24. Britta Sethson

  Ingen gillar fusk. Ingen försvarar fusk. Inte heller jag.

  Klart att det är en rätt stor siffra. men den kommer inte i närheten av de 130 miljarder som försvinner i skattefusk och som inte skatteverket hinner med att kontroller pga minskade anslag och ökade arbetsuppgifter!

  Där har du det stora läckaget i skatteintäkter.

 25. Jonny Disenfeldt

  Eftersom polisväseendet är extremt dåligt organiserat så skulle jag säga att vi behöver mindre poliser och kanske istället lite mer administrativ personal så att poliserna får ägna huvuddelen av sin tid åt polisiär verksamhet på fältet.

  Vad gäller ungdomsgårdar så är det givetvis en trevlig lyx men inget som jag ser kommer före skola, vård, omsorg eller polisiär verksamhet för den delen. Jag vet inte varför dagens ungdomar är så handikappade att de måste ha så mycket för att klara sig genom vardagen, jag tycker detta är ett klart lyxproblem. Det finns ett systemfel när dagens ungdomar inte klarar av att växa upp till goda medborgare om de inte har tillgång till ungdomsgårdar etc.

 26. Jonny Disenfeldt

  Ja, skattefusk (både privat och i bolag) är en sak som man borde ta tag i, liksom svartarbete.
  Stora skatteintäkter försvinner. Samma sak med innefektiv offentlig förvaltning, bistånd till korrupta mottagare etc.

  Det finns mycket att hämta för skola, vård och omsorg utan att behöva höja en skatt det minsta.

 27. Jonny Disenfeldt

  Här hade Jonny ett otrevligt inlägg som jag tog bort

 28. Jonny Disenfeldt

  Är det otrevligt att jag tycker Jonas Sjöstedt är en bra politiker men ogillar den gamle kommunisten Ohly ???

  Jar har inget till övers för diktaturens kreatur, oavsett om de står till höger eller vänster. En människa som kramat gamla östtyska kommunister och fortfarande i sitt hjärta är en kommunist har inte mycket att hämta hos mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s