Jag begriper inte riktigt.. eller är det det jag gör!

I mitt parti har funnits ett antal verkligt starka finansministrar med en tydlig socialdemokratisk vision. Jag tänker då främst på Gunnar Sträng och även Ernst Wigforss.

Det finns naturligtvis fler men just dessa tänker jag direkt på…

Nu vill tydligen högerregeringen låtsas att man avpolitiserar finansen. Varför då??  Några jag träffade i somras som var socialdemokratiska sympatisörer sa på fullt allvar att Anders Borg lika gärna kunde vara socialdemokratisk finansminister. Jag protesterade så klart… Ny finansmarknadsminister blir Peter Norman som inte förrän då skaffade partibok. Känns mest som man sätter tjänstemän på dessa viktiga poster numera.

Mycket medvetet antagligen….   Men jag vill faktiskt ha en finansminister som drivs av en politisk vision om hur han/hon vill utveckla landet. Så att det blir tydligt vart vi är på väg i samhället. Inte en tråkig räknenisse som bara rabblar siffror.

Kanske är det just detta som är meningen. Att vi inte riktigt ska få veta vart vi är på väg?

Synpunkter?? Reflektioner??

Annonser

16 responses to “Jag begriper inte riktigt.. eller är det det jag gör!

 1. Eva Hillén Ahlström

  Jag har nog samma tänk som du i detta. Finansministerposten är ju också basen för politiken.

  När det gäller andra ministerposter vill jag minnas att Thomas Bodström klev in med en alldeles splitterny partibok. Och Sven Romanus var s.k. opolitiskt statsråd 1976-1979. Hur nu ett statsråd som fattar politiska beslut kan vara opolitisk? Det må ju var partipolitiskt obunden man borde säga :). Och det var ju under en särskilt turbulent borgerlig regeringsperiod. Kanske kändes det stabilt med en ”opolitisk” justitieminister?

  /Eva

 2. Jo, jag minns också de där två som du nämner. Då var det justitieministerposter. Men även där krävs politisk vision anser jag.

  Men finansdepartementet… där har vi politikens hjärta. Jag tycker bara att det är så märkligt att ministerposterna där tycks besättas av något som kan uppfattas som opolitiska tjänstemän. Det finns iofs ett videoklipp där den unge Borg uttalar sig om vad han ska göra om han blir statsminister. Men annars verkar han inte ha gjort något särskilt i politiken och vad han tycker nu är höljt i dunkel. Han diskuterar inte politik utan bara teknikaliteter så vitt jag har sett.

 3. Pingback: Vadå praktiskt handlag eller empati för andra människor? « mina små funderingar…

 4. Pingback: Var är det praktiska handlaget och verklig känsla för människor? « reflektioner och speglingar II…

 5. Jag håller verkligen inte med. Förstår inte alls hur du kan se Borg som en tjänsteman utan politisk vision. Citerar SVD bara för att politik, Borg och budget nämns i en mening:

  Det främsta målet för regeringens politik är full sysselsättning, slår Anders Borg fast i första meningen i den budget som offentliggjordes nu klockan 8 på tisdagsmorgonen.

  Visst är Borg en icke-politiker men är det egentligen fel? Måste vi välja våra ministrar från politikerbroilerhögen? Att inte vara politiker innebär ju in inte att man inte bryr sig om politik. En skoj intervju som du säker redan läst:

  http://vitidningen.episerverhotell.net/templates/ArticlePage.aspx?id=9987

  • Nej jag har inte läst den förrän nu. Men jag tycker nog inte att Borg har någon tydlig politisk vision ändå. Han säger i intervjun att ”han tror på en stark facklig part på arbetsmarknaden, på feminismen och på den svenska välfärdsmodellen.”

   Enligt min uppfattning så är högerregeringen starkt antifacklig och i full färd med att montera ner den svenska välfärdsmodellen. Det där med feminism har jag inte sett så mycket av heller.

   För mig är det bara ord som han använder. Den praktiska politiken säger motsatsen.

 6. Jonny Disenfeldt

  Nja, jag skulle nog säga hjärna och jag föredrar att hjärna styr vad gäller hur våra skattemedel används …

  Och ”din uppfattning” är just det, en uppfattning.

  Svårt att förstå vad du menar Jonny….. Menar du att exempelvis Wigforss inte använde hjärnan…. eller inte heller Göran P när han sanerade statsfinansen efter Bildt och lämnade ett överskott på 70 miljarder till Borg….??? Eller var det som vanligt en sur uppstötning! Undrar Britta!!!

 7. Jonny Disenfeldt

  Hjärna kontra ekonomins hjärta.
  Visst använde GP hjärnan, han var duktig på att sanera det elände som tidigare s-regimer ställde till med och som man inom S erkänt… Det där med överlämnade överskott luktar däremot illa, statskulden ökade 2002 till 2006. Statsskulden minskade 2006-2010. Nu ser det ut som vi 2014 får all-time-low på statsskulden (i alla fall på de senaste 40 åren)… DET hade inte hänt med en rödgrön regering, det är ju rätt tydligt.

 8. Nä man säljer ju ut våra gemensamma tillgångar. Klart att statsskulden blir mindre då. Men vi blir alla lite fattigare.

  Underskotten har i stort fixats under borgerliga år…. Socialdemokratiska finansministrar brukar kunna hålla ordning på debet och kredit….

 9. Naturligtvis är det så Britta. Att driva en politik utan visioner för hur samhället ska formas är inget som gagnar samhällets medborgare.
  Kan bara ta den raserade socialförsäkringen som exempel, ekonomi och finansnissarna har fått styra denna reform alldeles för mycket.
  Visst kostar reformen mindre idag men är det ett sådant samhälle som är bra för samhällets invånare? Knappast.

  Vi har aldrig med ekonominissarna i våra verksamhetsdagar mer än som isåfall personal inte som ekonomikunniga.
  Ekonominissarna på jobb har till uppgift att räkna, redogöra för fast kostnader och berätta om ramarna men inte arbeta fram budgeten mer än som någon som kan förklara vissa detaljer..
  Hade vi låtit ekonominissarna avgöra hur verksamheten ska skötas så blir det pannkaka 🙂 (vilket i och för sig är gott men inte gjord av mynt)

  Ekonomi kan inte fungera utan visioner, t.om på familjenivå har man mål och drömmar annars är det ju knappast lönt att utvecklas/spara.
  Det blir katastrof när det kommer in för många tjänstemän i politiken. I min kommun har det internt bland politiker diskuterats rätt mycket om att vi har en tendens till tjänstemannastyre. Ofta tjänstemännen som arbetar fram underlag och rekommentationer för som politiker hinner man oftast inte sätta sig in i alla frågor och måste lita till tjänstemännens underlag. Det blir ofta galet om man låter tjänstemän/ekonomer bara säga sitt där. Lite verklighetsförankring behövs.

  Men moderaterna är väl knappast kända för varken visioner eller verklighetsförankring för alla i samhället utan endast för en utvald skara.

 10. Det mesta är sant Gydvan

  men nog har moderaterna visioner. Men de kommer bara fram på interna möten och när man kliver in i valstugan och viskar……

 11. Jonny Disenfeldt

  Ser att du fortsätter att försöka belasta enbart gamla borgerliga regeringar för de hål som uppstod under S-regimerna, märkligt att någon som påstår sig vara vetensskapligt inriktad kan ägna sig åt denna revisionism…

  Vad gäller kommande nerdragning av statens lån så är det en MINDRE andel som kommer att bero på utförsälning av statliga bolag.

  http://di.se/Artiklar/2010/10/12/217091/Lagsta-statsskulden-pa-40-ar/

  Statsskuldens förändring 2010-2014
  Miljarder kronor Procent av BNP
  2010 1139 34,6
  2011 1119 32,4
  2012 1071 29,7
  2013 970 25,7
  2014 834 21,1
  .
  Regeringen räknar med att sälja statliga bolag för cirka 100 miljarder kronor under mandatperioden. Skulden ser ut att minska med ca 305 miljarder… så även där hade du fel…

 12. Det där har vi inte sett ännu Jonny, Kom igen om fyra år får så vi se…. Det är resultat som räknas och inte prognoser. För övrigt får man verkligen hoppas att borgarna håller fingrarna borta från LKAB.

  Under den gångna borgerliga regeringsperioden var offentliga sektorns finansiella sparande -26 773 miljoner kronor vilket innebar 100 000 förlorade jobb. Detta kan skall jämföras med den föregående socialdemokratiska perioden som gav ett överskott på 65 245 miljoner..

  För att inte tala om Bildts regeringsperiod som gav en förlust på 152 194 miljoner. Konkursen var nära för landet.

  Källa konjunkturinstitutet.

  ****

  Men nu har vi sedan länge lämnat ämnet för vad det här blogginlägget skulle handla om… Så de

 13. Jonny Disenfeldt

  Se där. alla verkar inte helt zombifierade i sitt tänk …

  http://di.se/Artiklar/2010/10/15/217471/Ledande-sossar-vill-lara-av-Moderaterna/?sr=6&tr=279319&rlt=0

  ”De nya Moderaterna är här för att stanna. Socialdemokraterna måste sluta prata om att det här skulle vara en fasad eller att det inte skulle vara på riktigt”, säger Niklas Nordström.

  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=279243&rlt=0&pid=217342__ArticlePageProvider
  Enligt Batljan vore det direkt korkat att återinföra fastighetsskatten. När det gäller förmögenhetsskatten går han ett steg längre i sin kritik av partiledníngen och Mona Sahlin.

  ”Det är destruktivt att gå till val med att återinföra en förmögenhetsskatt som är pervers, som bevisligen driver kapitalet ut ur landet”, säger han till tidningen Veckans Affärer.

 14. Som sagt.

  Vi här uppe i norr lyssnar inte så mycket på socialdemokraterna i Stockholm. Vi vet hur man vinner valen.

 15. Jonny Disenfeldt

  Jovisst, applicera era norrländska socialistiska åsikter och politik på Stockholm etc och se hur mycket som blir kvar av erat parti … rofl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s