Blir det partisprängning nu….?

Jag orkar bara inte läsa alla inlägg om Mona hit och Ibbe dit och Tomas Östros åt ett annat håll. Några partikamrater som spyr galla över några andra partikamrater.

Jag hade önskat lite arbetsro med politiska diskussioner och konstruktiv debatt inom det enda arbetarepartiet där de flesta av de som arbetar inte begrep att det är SAP som gäller. Det är ju den frågan som är den viktigaste. Att vi inte har en politik som de som jobbar vill stödja.

Ju färre vi blir som sympatiserar med SAP desto hårdare slår vi varann i huvet. I detta virrvarr börjar jag tro och tycka att en partisprängning vore lika bra. Ett socialliberalt utan socialistiska inslag och ett sant socialdemokratiskt.

Och nej. Jag har inte tänkt ta ställning och berätta vem som jag tycker ska vara partiledare. Själv röstar jag (s) även om de sätter dit en häst. Det är ideerna jag tror på! Då är det väl dags att börja diskutera dem.

Och ja. Jag är förbannad nu. Fly förbannad!

Annonser

10 responses to “Blir det partisprängning nu….?

 1. Eva Hillén Ahlström

  Jo, nog är det på socialdemokraterna som jag också röstar och inte på en partiledare.

  /Eva

 2. Jonny Disenfeldt

  Jag har plockat fram popcornskålen, detta blir underhållande.

  Skämt åsido, detta är ett stålbad som S behöver gå igenom ifall man ska kunna presentera ett modernt parti med trovärdiga representanter och med en politik som berör och fångar medborgarnas intresse.

  Inget parti har någon form av existensberättigande bara baserat på historien.

  Alla är vi nog ense om den stora roll som S spelat under stora delar av 1900-talet för att leda landet in i ett välfärdssamhälle.

  På sikt kommer säkerligen ett eller flera partier på allianssidan att rationaliseras bort och försvinna, C och Kd har inget större berättigande kvar att existera som enskilda partier. De finns blott för att de föder en kår av politiker som inte vill släppa taget. De har egentligen inte en tillräckligt unik profil för att få finnas till.

  Samma desperation att behålla sin makt för egen personlig vinning ser vi nu bland de ledande S-politikerna som slåss för att behålla sina positioner. Tänker man på sitt partis bästa eller på sitt eget bästa ?

  Tyvärr, de mänskliga svagheterna syns allt för väl i en stund som denna.

  Sedan har vi den eviga kampen mellan höger/vänsterfraktionerna inom S, vilken fraktion går vinnande ur kriget ?

  Själv skulle jag gärna se S-partiet splittrat i två delar. En socialistisk del som gör gemensam sak med V och en demokratisk del som kan fånga upp t.ex C’s röster.

  • Jonny: Håller för en gångs skulle med dig om det mesta. Utom att en reformistisk socialdemokrati är demokratisk även med en tydlig socialistisk inriktning. Eller varför vi skulle göra gemensam sak med vänsterpartiet.

 3. Tomas Andersson

  Inte begrep? Fantastisk valanalys….fortsätt med detta och det blir många mandatperioder i opposition.

 4. Britta, att utgå ifrån att de som arbetar inte begrep att det är SAP som gäller är en övermaga inställning. Vi måste fråga oss själva vad vi gör för fel eftersom vi inte lyckas övertyga folk om att vi är bäst.

  Klarar vi inte av att vara självkritiska är det dags att citera Brecht:

  ”Vore det inte bättre om regeringen upplöste folket och valde ett nytt?”

 5. Henning:

  Att jag skrev ”inte begrep” var högst ironiskt. Det är klart att folk är kloka. Men vår politik attraherade inte de som jobbar Det är det som är grundproblemet.

  Håller fullständigt med dig Henning i detta.

 6. Asterix Nykvist

  Vad har du i politiken att göra om du inte tål meningar som bryts och stöts? Ska allt fortsätta som förr, ett parti som vrids mer och mer åt höger och förlorar mer och mer stöd på grund av en ledning som blivit en del av den makt och det problem partiet en gång opponerade sig mot?

  För all del, gärna splittring om det bidrar till mer demokrati, klarhet och transparens för väljarna, men då måste det argumenteras för det istället för att slängas ut som vad som kunde verka som en form av hot; ”om vi inte fortsätter som förr verkar jag för en splittring av partiet”.

  • Asterix: Jag vill verkligen inte att partiet ska vridas ännu mer åt höger. Jag hade hoppats på ett uppvaknande och en livlig politisk diskussion i traditionell folkrörelseanda. I stället ser vi ännu mera personfixering. Ännu mera utspel som inte är förankrade i rörelsen. Jag tänker då bland annat på Tomas Östros artikel i DN och jag tänker på Mona Sahlins utspel att hela partistyrelsen ska ställa sina platser till förfogande.

   Det blir en diskussion om personer i ställer för en politisk idedebatt. Det blir ett allmänt tyckande om vad någon enskild person har skrivit eller sagt någonstans. I stället för en fördjupad diskussion om hur vi ska lösa välfärdsfrågorna och jobben.

   Vi förlorade valet just för att vi inte förmått presentera ett trovärdigt alternativ för väljarna. Vi kan inte vinna något val för att partiet var så himla bra på 1900-talet. Jag hade förväntat mig mera av partiledningen innan valet. Det var som i volley boll: Bollen låg där och dallrade på nätkanten och det var bara att smasha in den: men samtliga forward missade och snärjde in sig i nätet. Jag hade definitivt förväntat mig ännu mer efter detta katastrofval, men först händer ingenting och så händer ingenting och så vips kommer dessa oväntade och illa förankrade utspel.

   Därför är jag förbannad.

 7. Som partisekreterare är Sven-Erik Österberg given, han är lugn, saklig, organiserad och diplomatisk.

  Som partiledare drar jag till med en underdog, Lena Sommestad. Hon har ganska stor politisk erfarenhet (miljöminister) men ändå inte en del av etablissemanget. Hon har inte klantat till det för sig, hon är intelligent och högutbildad (professor i ekonomisk historia), vältalig, tydlig och modern.

  Hon får nog räknas som partivänstern, men hon är inte traditionalist utan förnyare. Hon har många intressanta idéer för framtiden, hon har även varit generaldirektör för Institutet för framtidsstudier. Hon är mycket påläst i viktiga ämnen som ekonomi, jämställdhet och miljö.

  • Håller fullständigt med dig Rupert, angående Lena Sommestad. Skarp kvinna. Hon håller sig också med en man som jag skulle vilja se som utbildningsminister. Men det går väl knappast med både och…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s