En massiv kampanj mot vår grundläggande ideologi pågår..

Jag irriterar mig alltmer på hur borgerliga media och debattörer berättar att vårt parti måste vridas mer åt borgerligt håll. Vi måste förnyas heter det och märkligt nog hoppar en del partikamrater på detta tåg.

Jag är med i det Socialdemokratiska ArbetarePartiet för att jag ansluter mig till de grundläggande värderingarna, för att jag är en demokratisk socialist som vill arbeta med reformer för att gradvis förändra samhället. Jag är för arbetsplatsdemokrati och ekonomisk demokrati och kommer att stödja alla förslag som går i den riktiningen.

Inte lägger jag mig i och kommenterar hur andra partier ska förändra och utveckla sin politik. Ser inte några andra socialdemokrater som gör det heller. Eller hur de ska välja partiledare och så. Däremot så kommenterar jag gärna deras politik utifrån min horisont.

Hur länge ska vi i SAP tolerera detta. Det är självklart så att den borgerliga opinionen vill ha mer borgerlig politik. Ett framgångsrikt socialdemokratiskt parti är deras största hot.

Partikamrater: låt oss utveckla ett socialdemokratiskt program för 2000 talet. Våra värderingar blir aldrig gammalmodiga. De i partiet som vill ha mera borgerlig politik får väl söka sig till ett borgerligt parti. Eller!!!!

Annonser

19 responses to “En massiv kampanj mot vår grundläggande ideologi pågår..

 1. Instämmer! Dessutom svarade 72 procent av svenska folket i en näringslivsbeställd undersökning våren 2009 att inkomstskillnaderna var för stora. Också 53 procent av de moderata väljarna. Våra grundvärderingar håller! 🙂

  /Eva

 2. Ja Eva. Varför tar inte partiledningen avstånd från den pågående diskussion?????

 3. Det intressanta är ju att partiledningen gör som den borgerliga pressen/alliansen säger. ”Hoppa” och de hoppar.
  Ett av de största problemen tycker jag är svårigheten att föra ut budskapet. Det finns ju nästan ingen arbetarpress kvar, om man inte räknar Aftonbladet till denna kategori. De jag känner läser inte bloggar. Vi matas, indoktrineras dagligen i allianspartiernas ideologi, Ingen talar idag om löntagare, det är skattebetalare, osv. För övrigt tror jag inte det är en god ide att prata om arbetslösa och utförsäkrade som ”förlorare”. Det kommer troligtvis inte att få fler med arbete att rösta rött, bara att få dessa grupper att känna att rösten på sossarna var värdelös och att de lika gärna kan skita i att gå till valurnorna nästa gång eftersom ingen bryr sig.
  Socialdemokraterna bör precis som det sägs i denna blogg, gå tillbaka till sina rötter. Många känner helt enkelt inte igen sitt parti längre.

 4. Att behöva tala om ”demokratisk socialism” är som sagt i sig ett tydligt tecken på att det är något grundläggande fel med ideologin socialism som sådan.

  Är du helt omedveten om den stora bredd av åsikter som idag ryms inom det socialdemokratiska partiet ? Det tror jag inte men ändå resonerar du som om så vore fallet.

  Politik är att påverka. Påverka andra att se fördelar med sina åsikter etc. Andra människor, andra partier. Att bilda allianser för att bygga de samhällsstrukturer som man eftersträvar.

  Politik är inte enkelriktad kommunikation. Framgångsrik politik är inte att rösta nej till allt bara för att det är ett förslag som kommer från ett annat parti. Socialdemokratin har visat ett stort förakt mot de svenska medborgarna verkar det som att döma av vad ledande socialdemokrater uttalat och gjort de senaste åren.

  • Kanske du Jonny kan förklara för mig ditt stora intressa att styra och ställa med socialdemokratins utveckling av sin politik. Jag tolkar det som du önskar att ett demokratiskt socialistiskt parti inte finns!

   Jag finner denna kampanj från människor utanför det socialdemokratiska partiet som mycket märkligt. Inte att man diskuterar vår politik så klart. Det har jag ingenting emot. Utan att man berättar för oss hur man tycker att vi ska lägga om vår politik.

 5. Jag är väljare.
  Inget parti varken inom eller utanför riksdag tilltalar mig direkt men det finns ju grader av h*lv*t*…

  De som fortsätter att vila sin politik på fascism, nazism , kommunism, socialism eller religiös fundamentalism är för mig sådana som man som demokrat måste argumentera mot och bekämpa.

  SAP är ett löst sammansatt parti med olika grupperingar som skulle må bäst av att splittras upp så att de socialistiska bitarna går samman med det uttalat socialistiska (större) parti vi har , nämligen V. De sant demokratiska bitarna av SAP skulle också må bäst av en sådan uppsplittring och dess representanter skulle kunna få ett positivt inflytande på svensk politik.

  I nuläget är jag dock oerhört besviken på samtliga inom SAP för det sätt som de fört en totalt meningslös nej-sägar politik till saker som man uppenbarligen inte är så entydigt negativ till, att man gått till val på en politik som man uppenbarligen inte entydigt står bakom. Allt för att försöka få makt till varje pris.

  Jag förväntar mig att SAP kommer att sättas i politisk karantän av väljarna under 8-12 år framöver, något annat är otänkbart för mig. Det behövs en ny generation med ärliga socialdemokrater är ju helt uppenbart.

  • Jag undrar bara varför du anser att du har sådan kunskap om SAP att du tycker att du har rätt att peka ut vägriktningen? Tvivlar på att du någonsin har funderat på att gå med i partiet eller ens rösta på SAP.

   Min tolkning av din aktivitet här nu är att du bara är ute för att bidra ytterligare till splittringen. Någon välvillig omtanke om partiets framtida utveckling verkar du inte ha.

   Kom gärna igen och diskutera politikens innehåll. Men att föreslå vilken utveckling som vi ska välja i partiet tycker jag är väl magstarkt för en tydligt borgerlig sympatisör. Jag skulle aldrig komma på tanken att föreslå till centerpartiet eller folkpartiet hur de ska skriva sina partiprogram. Det anser jag inte angår mig.

 6. Samhället består i dag av en MAJORITET välutbildade människor och vill vi bli regeringsparti igen, måste vi vinna dessa röster. Hur skulle det annars gå till? Vi ska gå ned till botten med oss själva (nyttigt), skaffa oss en bra ledare (gärna genom medlemsröstning) och sedan gör vi vår egen politik UTAN att snegla på motståndaren, invänta moderaternas drag/icke drag, klaga över att pressen är blå (för det är den) och vi kan inget göra åt detta faktum).
  Med ett sådant stålbad i ryggen, kan vi peka med hela handen tillsammans och börja bygga upp bilden av en POSITIV framtid, som majoriteten av svensken vill ha/must have, ett riktigt vinnarland i alla klasser. Något som är så attraktivt, att du bara inte kan låta bli.

  • Javisst
   Vi bör också gå ut brett i rörelsen och bjuda in människor till diskussion med hjälp av egna små enkätundersökningar och ta med folk i diskussionen. Det finns så himla mycket att göra i stället för att sitta hemma och gnälla.

   • Ja, vill man göra något ”radikalt” så tillåter man medlemsomröstning inför partiledarskapet, (snacka om att ta medlemmarna på allvar).

 7. Jag bryr mig inte det minsta om SAP’s framtid, vad jag förutsäger är att om man går än mer till vänster så kommer man att marginaliseras ytterligare. I dagens moderna samhälle finns det inte ett underlag bland väljarna för den sortens extremism. Den vägen du förespråkar leder därmed ingenstans, bara till en fortsatt nedåtgående spiral.

  Centerpartiet och folkpartiet som du nämner verkar även de rätt passe som enskilda politiska partier och borde slås samman med Kd och M. Det bästa vore en total uppluckring av dagens partier på sikt helt och hållet som jag ser det. Jag tror inte på andra ideologier än ren demokrati där individen ges en större frihet.

  • Men Jonny: Du är ju en del av kampanjen som jag beskriver. Mot hela partiet. Dina förutsägelser är ingenting annat än spekulationer och fromma förhoppningar från din sida.

 8. Pingback: Vad händer när de förtryckta inte orkar ge efter längre? « reflektioner och speglingar II…

 9. Pingback: Kvinnors försämrade villkor kräver en ny jobbpolitik (S) | Lena Sommestad

 10. Jag själv tillhör ingen ”kampanj”.
  Jag är däremot en livslång motståndare mot totalitära ideologier till vilka socialismen hör.

  Menar du att dina partisystrar/bröder kampanjar mot dig, ja det må så vara, verkligheten för SAP är mycket mer splittrad relativt vad du här förespeglar. Det pågår ett krig mellan rosornas fraktioner, det har det alltid gjort. Du tillhör inte ett direkt homogent parti.

  Mina förutsägelser är baserade på observationer och vem som har rätt får vi väl se, (so far so good…).

  Ha det så bra på extremvänsterkanten.

  • Jag lämnar dina postulat därhän Jonny. Jag har aldrig någonsin påstått att du tillhör en kampanj. Däremot deltar du i den.

   Själv har jag i denna kommande period tre förtroendeuppdrag i kommunpolitiken i Umeå så jag känner inte av någon personlig kampanj mot mig. Däremot känner jag av en kampanj mot mitt partis värdegrund.

 11. Nu skevar saker igen på ett så där lite mysko sätt. Kritik mot SAP:s politik (och eller förändring av ställningstaganden) skall alltså inte framföras utan det är en intern angelägenhet för SAP. När och var är det OK att säga att ”ni tänker fel i den här frågan – era argument är svaga därför att…”?

  Klart att era värderingar har blivit gammelmodiga. Ett av de mest klockrena exemplen är den sociala ingenjörskonst som exempelvis ledde till steriliseringslagarna och rasbiologiska institutet. Ja, socialdemokratin har främjat sig mot de värsta avarterna av den ”sociala ingenjörskonsten” men det är viktigt att HELA TIDEN noggrant granska sina åsikter och värderningar och inte belåtet luta sig tillbaka mot den som givna sanningar som aldruig behöver granskas eller gud förbjude – ifrågasättas.

  • Christer: Ja jag vidhåller att den politiska inriktningen för SAP, skriva partiprogram välja partiledare är en fråga för medlemmar och i viss mån tydliga sympatisörer. Att borgerliga ledarskribenter och debattörer ska berätta för oss vilken inriktning på politik vi ska föra känns väldigt konstigt. Speciellt som det framförs att politiken generellt är gammalmodig som du gör.

   Jag anser faktiskt inte att det är gammalmodigt med en generell välfärdspolitik med inkomsttrygghet exempelvis. Jag anser inte att det är gammalmodigt med en skola för alla där alla ungar får lika chans. Så är det inte längre i Sverige.

   Däremot finns det i historien en del exempel som inte är så trevliga att se tillbaka på även om jag inte förstår vad detta har med saken att göra i dag. Nu var det väl så att om de exempel du tar upp rådde märkligt nog samsyn mellan de politiska partierna i Sverige. Det är ingen ursäkt för att (s) som hade makten då fullföljde politiken under alltför lång tid, men en förklaring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s