Vad gör vi med de utförsäkrade?

Den frågan ställer Anne-Marie Lindgren på arbetarerörelens tankesmedja. Högst relevant fråga.

Hon ställer den främst till våra hetaste sk förnyare i partiet. Dvs Mona Sahlin, S-E Österberg och Stefan Löfven. De senare höll jag tills för någon dag sen som rätt acceptabla kandidater till partiledarposten. Nu icke längre. Nej tack säger jag.

Vill ge er slutklämmen i Anne-Maries mycket skarpa inlägg ifall ni inte orkar läsa hela.

*****

OK, den dag vi har full sysselsättning, med full möjlighet för alla – oavsett ålder, utbildning, hälsa etc – att få jobb, den dagen kan vi sätta tidsgränser för a-kassan.

Fram till dess bör vi ägna oss åt frågan hur vi närmar oss denna fulla sysselsättning, hur vi får bort diskrimineringen i arbetslivet, hur vi dämpar utsorteringsmekanismerna och vad vi ska skapa för arbetsmöjligheter för dem som trots det ändå inte får plats på den ordinarie arbetsmarknaden.

****

Då var det frågan om människovärdet …  allas lika värde … en del socialdemokrater tycker tydligen att detta kan och bör kompromissas bort för att kunna nå tjänsterummen i Rosenbad igen. Jag anser att det resonemanget är felaktigt.


Annonser

11 responses to “Vad gör vi med de utförsäkrade?

 1. Pingback: Eric Cantona om att göra en oblodig revolution, mer om Tariq Ali samt om att det finns många andra lösningar för ekonomin än de nyliberala (marknadsdiktatoriska) paradigmen, vilka borde beaktas… « reflektioner och speglingar II…

 2. Ja, man förvånas vad makten kan locka till omsvängningar. Tycker att det borde handla om ifall man kan se sig själv i spegeln på morgonen när man stiger upp.
  Jag har ingen kandidat som jag tror på, ev Margot Wallström (som verkligen inte vill).
  Tomas Bodström har ett bra språk, han når fram med sitt budskap men jag tycker inte att han har ledaregenskaperna som behövs (sedan kan jag tycka att han är rätt trevlig att titta på men det kanske inte är en prioriterad egenskap :S ) , kanske i ett delat ledarskap med Lena Sommerstad som ger ett mer sansat och intellektuellt intryck.
  Jag är rätt öppen för förslag på partiledare, jag vet vilka jag inte vill ha men har däremot svårare att se vem jag vill ha. Det är en tuff position så det behövs erfarenhet men de som har rätt erfarenhet har ofta för mycket i sin ryggsäck.

  Ja, det handlar om människovärde och det handlar om hur ska vi se på de människor som inte passar i vårt komplexa samhälle. USA (och många andra länder) löser det genom att dessa människor blir ett samhälle i samhället. Arbetslösa och sjuka blir oftast hemlösa förr eller senare.
  Som jag ser på det så ska ett samhälle ta hand om de sina, starka som svaga och allt däremellan.
  Vi är alla en del av samhället och bidrar efter förmåga, de idioter som tror på att individen/ensam är stark har bara gått på en taskig högerkrok.

  • Att moderaterna förespråkar denna politik och har ordnat så att vi har en av Europas sämsta arbetslöshetsförsäkringar är inte ägnat att förvåna. Men att personer i partiets ledning ansluter sig till delar av deras politik är inte roligt att se.

 3. Håller med Lindgren, det går inte att kompromissa i frågan om arbete.
  Tyvärr är det för många som tror sig fastlimmade i sina stolar.

  • Ja. Som vanligt har Anne-Marie en befriande bra analys. Det lönar sig för alla att läsa veckobreven från arbetarerörelsens tankesmedja regelbundet. Det verkar inte som om alla i partitoppen gör det.

   Alltid tydlig socialdemokratisk ideologisk koppling.

 4. Bra fråga, Britta. Vi har ju redan svaret från allianspartierna: remiss till till socialtjänsten för socialbidrag. Nu vill också jag veta om mitt parti tänker hantera frågan på samma sätt.

  /Eva

 5. Enbart rubriken kan ses som kränkande. ”Vad gör vi med de utförsäkrade”
  Precis som man har en slags makt att få göra vad man vill med dessa genom att man skapat en reform så människor utförsäkras.

  Man kan även se rubriken på ett annat sätt som att vi gör nåt med de utförsäkrade som vi inte har rätten att göra.
  D.v.s ” Vad Gööör Vii, med de utförsäkrade.”

  Att enbart kalla en grupp människor utanförskap är en slags rasim, förtryck i sig. Det finns inget utanförskap utan det är en regering som skapat ett ord, en kränkning ,ett förtryck, mot en grupp människor som blir satta i ett ekonomiskt förtryck där man med pengars medel kan kalla dessa vad man vill. Minns bara hur man med hjärntvättning kallade sjuka för fuskare,
  och det finns många som öppet kallat arbetslösa för parasiter.
  Så det råder inte bara rasism mot utlännigar som kommer från andra kulturer eller är färgade, Det råder även rasim inom Landet av politiker mot
  människor som av inflationsbekämapande åtgärder blir satta åt sidan.
  Det är vi folket som ska fråga oss.
  Vad ska vi göra med de politiker som satt i riksdagen och applåderade när man reformerade så sjuka utförsäkras och blir kränkta.
  Eller de politiker som sänker skatter för välbärgade ´som istället sänker ersättningar för arbetslösa med 30%
  och samtidigt skapar man ren skattediskriminering där
  de människor man förtrycker och kränker ska betala en högre skatt på samma inkomster som löntagare.
  Den som inte vet det får nu veta att rasim, förtryck , kränkning utövas av våra folkvalda eller att folket väljer att förtrycka andra för att själv dra vinnig av det hela.

  • Jag ser rubriken mer som en fråga som kräver svar av de som tycker att det är OK att människor blir försäkringslösa.

   Jag tycker verkligen inte att det är OK att man drar undan mattan för folk

 6. Pingback: Eric Cantona om att göra en oblodig revolution, mer om Tariq Ali samt om att det finns många andra lösningar för ekonomin än de nyliberala (marknadsdiktatoriska) paradigmen, vilka borde beaktas… « reflektioner och speglingar II…

 7. Pingback: Eric Cantona om att göra en oblodig revolution, mer om Tariq Ali samt om att det finns många andra lösningar för ekonomin än de nyliberala (marknadsdiktatoriska) paradigmen, vilka borde beaktas… « reflektioner och speglingar II…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s