I Umeå (s)atsar vi på jobb och tillväxt

I dag på fullmäktige fattade vi beslut om att ge klartecken till att satsa ett antal miljoner för att i första hand bygga en fullstor fabrik för framställning av så kallad torrefierad biomassa. Den unika tekniken har tagits fram av professor Anders Nordin vid Umeå Universitet.

Metso är en världsledande koncern som går in med halva aktiekapitalet i bolaget som har arbetsnamnet Tora AB. Bolaget ägs dessutom av Umeå Energi, Övik Energi, samt utvecklingsbolaget BioEndev (ägs av Umeå Energi, Övik Energi och forskarna vid Umeå universitet)

Spännande och offensivt beslut. Miljömässigt absolut väl godkänt och även ekonomiskt mycket lovande. Kan bli ett antal miljoner i inkomst till kommunerna i Umeå och Övik på lite längre sikt. Kan behövas till ytterligare utvecklingsprojekt men även till välfärdssektorn.

Hoppsan: styrande i Umeå Kommun är socialdemokraterna och vänsterpartiet. Röd-röd koalition. Vem påstod att vänsterpolitik är bakåtsträvande. Inte i Umeå och Övik i alla fall.

 

 

Annonser

3 responses to “I Umeå (s)atsar vi på jobb och tillväxt

 1. Bra jobbat och efterlängtat av oss som pelletseldar. Vi har upplevt ständiga prisökningar och sämre kvalitet under de snart 15 år som jag har eldat med pellets. Men norrlänningarna är förståss först till kvarn så vi får väl vänta. Och du, man behöver inte vara bakåtsträvande bara för att man är socialdemokrat, tack och lov.

 2. Vänsterpolitik är inte bakåtsträvande det är bara moderaternas marknadsföringsmaskin som lobbat för det (och uppenbart en och annan socialdemokrat :/ )

  Grattis till att bo i en kommun och landsdel som satsar fullt ut på sund vänsterpolitik 🙂
  Nu kan jag inget om pellets och miljövänlig uppvärming men det verkar ju som ett grönt alternativ.
  Själv tror jag faktiskt på det begreppet som Göran Persson myntade: Det gröna folkhemmet och tror att S ska fortsätta på den vägen.

 3. Ja anders o gydvan

  Detta känns väldigt intressant. Roligt är att den ledande forskningsprofessorn hade jag som student på en kurs i Korrosionslära för rätt många år sen. Han är verkligen mycket drivande

  Anders, Hoppas att du kan få tillgång till detta för din uppvärmning så småningom. Det är 90% energi effektivitet ..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s