Revanchen!

För så där 15 år sen trodde jag att det där med jämställdhetsarbete bara var för svaga kvinnor och är man stark och duktig så reder man sig.Och jag var ju både stark och duktig, Så fel jag hade. Jag blev sedan utsatt för sexuella trakasserier och diskriminering av den fine professorn på avdelningen där jag befann mig. När jag så småningom morskade upp mig och försökte få någon förändring genom anmälan och diskussioner på universitetets personalavdelning skedde det märkliga.

Studentantalet gick ner och det blev övertalighet. Jag blev inpetad i en egen personkrets och uppsagd på grund av arbetsbrist. Men hallå försökte jag säga. Jag har ju forskningsanslag på ca 7 miljoner nyss beviljade. Det hjälpte inte.

Jag förlorade min fasta anställning men kunde fortsätta på exakt samma arbetsplats på egna pengar. Iofs: jag böt till en annan och trevligare omgivning , men på samma institution. Vaddå arbetsbrist kunde jag tänka alltsomoftast.

Sen har jag ordnat egen finansiering i ca 10 år. Då fick jag åter en tillsvidareanställning för något år sen och nu i går så hände det fantastiska.

Jag fick 750 000 kronor från rektor för att meritera mig till professor. I fjol fick jag 250 000 kronor för samma ändamål. Totalt 1 miljon att betala min lön och konferensresor och annat. Kanske någon medarbetare i något projekt. Egentligen hade jag behövt detta för femton år sen. Men ändå. Vilken revanch! Vilken julklapp.

Jag är också ersättare i Umeå Kommuns jämställdhetsutskott. Gissa om jag är motiverad att göra ett gott arbete där. Det är faktiskt inte så att om man är duglig och sköter sig så har man samma chans oavsett kön. Det bevisas gång på gång när någon tittar efter att så är inte fallet. Det är bara att kolla här exempelvis!

Annonser

6 responses to “Revanchen!

 1. Ohhh grattis, Britta. Så välförkänt! Jätteroligt och massor av lycka till.
  Och nog finns det massor att kämpa för/göra på jämställdhetens område.
  Ha det riktigt gott och njut i jul av din revanch. Och sen också 🙂
  Kram
  Eva

 2. Grattis Britta! Och lagom till jul, deet kan inte komma lägligare. Och fortsätt den forskning som jag har förstått kan ge oss bättrte miljö och smartare klimatval. Kalla det gärna revansch och spika upp beskedet på de dörrar som förtjänar påminnas. 🙂

 3. Tack så mycket, Anders och Eva

  Nja Anders. Jag forskar inte om miljö och sånt. Jag är analytisk kemist och mina forskningsområden är icke invasiv diagnostik och biosensorer. Eftersom jag är specialiserad inom elektrokemi så har jag en del kurser i bränsleceller och elektrokemska solceller. Väldigt spännande det också men jag kan inte ha fingrarna i alla syltburkar…

 4. Lycka till, och god jul!

 5. Grattis och lycka till 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s