Umeå arbetarekommun; Prime-skandalen och skolpolitiken!

I går diskuterades två frågor i Umeå Arbetarekommun

Den första frågan var med anledning av Prime-skandalen. En fråga hade skickats av två medlemmar till ordf Åsa angående detta. Åsa hade svarat med ett mycket skarpt uttalande. Bland annat skrev hon följande i svaret; ”Det är för oss fullständigt obegripligt och oacceptabelt att han (Niklas Nordström) utnyttjar sina nätverk, sina gamla vänner och låter Svenskt Näringsliv infiltrera folkrörelsen mot betalning.” Repskapet beslöt att ställa oss bakom hennes uttalalande, att skicka hennes uttalande till partistyrelsen och även till samtliga arbetarekommuns-ordföringar i Sverige. Kravet är att frågan måste tas upp på extrakongressen.

Den andra frågan var kvällens huvudtema och handlade om skolfrågor. Ordförandena i för- och grund och i gymnasie och vux nämnderna beskrev verksamheterna i resp organisation. Hur regeringens politik bygger en klass-skola som segregerar och slår sönder samhället och hur vi i Umeå försöker föra en socialdemokratisk skolpolitik för att ge alla chansen till en bra start i livet. Här kom vi överens med Helene om att skicka motioner till henne i riksdagen som hon kunde lämna in till utbildningsutskottet.

Får anledning att återkomma till det senare i alla fall skulle jag tro.

i min egen kommentar nedan publicerar jag hela uttalandet..  läs och njut mina vänner….

Annonser

One response to “Umeå arbetarekommun; Prime-skandalen och skolpolitiken!

 1. Här är uttalandet i sin helhet:

  Umeå Arbetarekommun vill härmed skicka en tydlig signal till partistyrelsen om att vi fördömer Primegateaffären. På repskapet den 2011-01-31 antog vi följande skrivelse som ska skickas till partistyrelsen. Alla arbetarekommuner är välkomna att ställa sig bakom den:

  Med anledning av den diskussion som varit kring det socialdemokratiska partiet och PR-byrån Prime känner vi ett behov av att markera mot den typen av arbetssätt som Sv…enskt Näringsliv och Prime har ägnat sig åt. Det ska inte råda någon som helst tvivel om att det är helt oacceptabelt att försöka köpa sig till inflytande i vårt parti.

  Efter två valförluster i rad är det nog inte många som lyfter på ögonbrynen då det Socialdemokratiska partiet med självrannsakan analyserar och vill veta vad som gick snett. Det tillsätts en kriskommission, vår partiledare väljer att avgå och det kallas till extra partikongress. Inget konstigt alls. Det konstiga och fullständigt oacceptabla är att flera månader efter valnederlaget via media få kännedom om Svenskt Näringslivs infiltrering i genomförandet av vår Socialdemokratiska valrörelse.

  Vi, den svenska arbetarrörelsen, är en folkrörelse. För det Socialdemokratiska partiet innebär det en omfattande dialog inom hela rörelsen. Partikongressen året före valet var en uppvisning i folkrörelse. Efter ett brett rådslagsarbete fastslog den interna representativa demokratin de politiska riktlinjer som vi var överens om att gå till val på. Därför blev många förvånade då vi i valrörelsen inte alltid kände igen budskapet.

  För Svenskt Näringsliv var det säkert billigt med 4 miljoner kronor. En PR-byrå där många sossar jobbar, en del av dem namnkunniga och därmed också medialt intressanta, nog kan man förstå hur Svenskt Näringsliv tänkte. Dom är en intresseorganisation med uppgift att främja näringslivets snäva ekonomiska intressen. Men hur tänkte Niklas Nordström?

  Det är för oss fullständigt obegripligt och oacceptabelt att han utnyttjar sina nätverk, sina gamla vänner och låter Svenskt Näringsliv infiltrera folkrörelsen mot betalning. Beväpnad med färdigskrivna debattartiklar, med mötesaktiviteter och tillhandahållande av argument som ledde partikamrater rakt in i onyanserade ställningstaganden om tillväxtpolitik långt från partikongressens ställningstaganden. Även eftervalsanalysen har präglats av Primes argumentation, till och med under själva valnatten satt Nordström i TV-sofforna som socialdemokratisk analytiker.

  Vi Socialdemokrater måste stå upp för vår folkrörelse. Därför förutsätter vi att det är sista gången enskilda partikamrater eller grupper inom arbetarrörelsen låter sig köpas. Kommunikationskonsulent Niklas Nordström har utan tvekan agerat omdömeslöst och hans förtroende är förbrukat. Detta är dock inte en personfråga utan en fråga om var och på vilket sätt som den Socialdemokratiska valrörelsen organiseras och styrs.

  Vis av erfarenheten går vi nu vidare och ser fram emot den extra partikongressen. Med ny partiledning och ny styrka plockar vi fram partikongressens beslut om politiska riktlinjer och tar oss återigen an den politiska vardagen med den ideologiska kraft i folkrörelsen som vårt parti har.

  Umeås Socialdemokratiska Arbetarekommun, enligt repskapsbeslut 2011-01-31.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s