Vem pratar om solidaritet i dag???

Pratade lite med en bekant i dag i bilen på väg till ett jobbmöte. Han var lite störd över att solidaritetstanken inte förekommer så flitigt i  den politiska debatten längre. Att det socialdemokratiska partiet tycks ha glömt bort detta viktiga begrepp!

Man pratar om jämlikhet och jämställdhet. Men det är ju bara svagare omskrivningar av solidaritetsbegreppet!

Jag vill åter koppla till fack-årsmötet där man informerade om löneförhandlingarna. Vi har ju som mål i ST att alla på arbetsplatsen ska få ett rimligt lönepåslag. Men tydligen vill arbetsgivaren att vissa ska få noll-avtal. Årsmötet var helt enigt om att vi kunde vänta på förhandlingsresultaten för att ge våra löneförhandlare tid att förhandla för att ingen skulle stå där med reallönesänkning. Det kan man kalla solidaritet i praktiken!

Jag lär återkomma till denna viktiga fråga!

Annonser

2 responses to “Vem pratar om solidaritet i dag???

  1. Jämlikhet är väl något annat än solidaritet tänker jag. Jämlikhet är ett absolut begrepp som talar om alla människors lika värde oavsett tro, entiskt ursprung, politisk övertygelse etc medan solidaritet är en handling en arbetarrörelsens etik som den skrivs i det fackliga löftet, och betyder att man sträcker ut en hand till den som behöver den. Det är därför den socialdemokratiska grundvalen består av tre begrepp: Frihet, jämlikhet och solidaritet, tre för grundvalen oskiljbara begrepp, ingen frihet utan jämlikhet och solidaritet, ingen jämlihet utan frihet och solidaritet och ingen solidaritet utan frihet och jämlikhet.

    I samma ögonblick som vi löser upp den här treeningheten förlorar också vår politik sin trovärdighet. Och det var kanske det din kompis sa.

  2. jo nånting sånt kanske

    tur att du finns, Anders och kan ge en annan dimension till vad jag tänker i hastigheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s