Arbetarekommunens årsmöte; lite reflektioner!

I dag på soligaste söndan satt partiet i Umeå inne på Ersboda Folkets Hus hela eftermiddan. Vi hade storfrämmande från LO-borgen nämligen Per Bardh, LO´s vice ordförande och avtalssekreterare.

Han pratade länge och väl om nyttan med fackligt-politiskt samarbete. Han slog fast flera gånger att den svenska modellen visserligen bygger på att parterna sluter avtal. Men: riksdagen måste stifta lagar som motverkar att obalans uppstår mellan parterna. Annars kan det inte fungera så bra.

Alliansen säger sig värna den svenska modellen. Det är bara läpparnas bekännelse eftersom man stiftar lagar som försvagar arbetstagarnas intressen.

Jag passade på att fråga honom vad LO gör i Fas 3 frågan. Joodå. De håller precis som TCO på och utreder frågan och kommer snart med exempel på hur illa det fungerar. man kommer också att lägga förslag på hur man ska kunna räta upp det. Det kommer nog att märkas när de stora förbunden är klara med sina utredningar.

Vi var samtliga överens om att detta med Fas3 är ett förskräckligt påfund av alliansen. Nödvändigheten med facklig – politisk samverkan tyckte vi alla var självklart.

****

Sen skulle vi ta ett uttalande som stöd för J+J. Anledningen var att första kommunalrådet hade uttalat sig rätt burdust i frågan. Oj vad vi diskuterade hit och dit. Kändes lite som de charader vi gjorde när jag var liten

Man hade ett papper som man skrev på medan man vek ett varv så det inte syntes och skickade vidare till grannen…

Man avslutade bland annat följande rader:

Han sa
Hon sa
Folket sa
Moralen sa:

Jag tänker inte referera vad som sas..  Blir bara trött på att partiet kan ägna stor kraft åt att diskutera personfrågor och inte politik. Att vissa inte drar sig för att hoppa på folk som inte är närvarande tycker jag är uselt. I rikspolitiken har vi förlorat ett halvår på att diskutera personfrågor och inte politik.

*******************

Sen valde vi Christer Lindvall till ny ordförande i arbetarekommunen. Och tänk. Valberedningen la bara fram ett enda förslag. Det fanns inga motförslag. Vi röstade för Christer med acklamation.

Det har aldrig funnits mer än ett förslag från valberedningen varken i arbetarekommunen eller i partidistriktet till ordförandeposten. Ibland kan det ha kommit motförslag på själva mötet och då röstar vi om det. Samma lika i alla andra föreningar jag känner till. Ett enda förslag från valberedningen! Kan det bero på att jag bara varit med i stalinistiska föreningar eller är det så att det är god föreningstradition i Sverige. Jag håller i alla fall på det senare.

Om valberedningen har gjort ett gott arbete och sett till att förankra förslagen så behöver det inte bli någon uppslitande strid.

 

 

Annonser

4 responses to “Arbetarekommunens årsmöte; lite reflektioner!

  1. ”Jag tänker inte referera vad som sas.. ”

    Nej, ingen får någonsin ta bladet från munnen i detta parti. Värsta sidan av sosseriet..

  2. Pingback: Om löften att “balansera budgeten”, (o)benägenhet att skapa konsensus i en verklig demokrati och vikten av att rösta och verkligen ta reda på vad politiker avser att göra… « reflektioner och speglingar II…

  3. Pingback: Om löften att “balansera budgeten”, (o)benägenhet att skapa konsensus i en verklig demokrati och vikten av att rösta och verkligen ta reda på vad politiker avser att göra… « reflektioner och speglingar II…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s