Om Libyen och kriget

Man säger att vi måste anfalla Libyen och befria folket från diktaturen. Vore det inte bättre om vapenproducerande länder lät bli att sälja vapen till diktaturer? Alltid! Vore det inte bättre om vi i I-världen hjälpte till med utbildningsinsatser för folk i diktaturer. Starta folkhögskolor som vi gjorde i Baltikum under Sovjettiden till exempel! Stöd till fackföreningsrörelsen osv…..  Hjälpa till med fria radiosändningar från stationer utanför landen som lider av förtryck. Hjälpa till med att distribuera fria tidningar etc….

Och om det passar att försöka störta diktatorn i Libyen och andra oljeproducerande små länder! Hur kan det komma sig att ingen kommer på att vi ska hjälpa till att störta Kejsaren av Kina??? Vad gjorde vi i väst när stridsvagnarna rullade in på Himmelska Fridens torg och krossade den spirande demokratirörelsen där och då. Jag har bekanta som var där på torget. De överlevde men inte alla av deras kamrater.

När man då vet att CIA aktivt stödde militarkuppen i Chile 1973 som störtade den demokratiskt valde Salvador Allende och satte in Pinochet då vet man att det där snacket från USAs sida om stöd till demokratiska krafter är bara bullshit.

Jag blir allvarligt rädd när FN mer och mer förvandlas till en världspolis under NATO-flagg. Jag hatar att Sverige ställer upp på detta.

Annonser

2 responses to “Om Libyen och kriget

  1. Är det inte ALLTID bra att en förtryckande diktator störtas? Visst, det bästa är om alla tyranner tvingas lämna makten men är inte varje land som befrias ett steg mot en bättre värld?

    Att ställa sig i ett hörn och mummla att vi skall banne oss inte göra något om vi inte gör precis samma mot alla tycker jag är att förneka verkligheten och fly vårt ansvar. Mot vissa diktaturer har vi idag inget att sätta emot men att det skall förneka oss möjligheten att agera där möjlighet finns – nej, det är inte så. Real-politik innebär kompromisser. Och att ta ansvar.

  2. Britta Sethson

    Jo jag tycker nog att det alltid är bra när en diktator störtas. Så var Sverige en mycket aktiv del av att apartheid regimen i sydafrika så småningom försvann. Elevorganisationen med dåvarande ordf Sara Nordin var en mycket bidragande orsak till att inspirera motståndsrörelsen i Sydafrika. Detta skedde helt utan flygattacker och bombningar. Sverige var det första landet som fick besök av Nelson Mandela efter befrielsen och ANC kören bar elevorganisationens nya ordförande på sina armar in på scenen.

    Men nu går det till på ett annat vis: ena veckan ger man Saddam i Irak stöd i form av bland annat vapenförsäljning. Talibanerna var bästa kompis med USA och dess allierade i Afganistan. Sen när galoscherna inte passar, dvs dikatorn slickar inte längre handen på vapenförsäljaren, då skickar man dit sina bombplan.

    Jag tror inte att man skapar hållbar fred på detta sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s