Det är roligt att vara skolpolitiker i Umeå….

I dag på nämnden diskuterade vi hur vi ska få ut de allra svagaste människorna i arbete efter att vi har hjälpt dem med kompetensutveckling på VIVA … Nu är det så att följande avhandlades på kommunstyrelsen strax innan

” Socialdemokraternas och Vänsterpartiet vill satsa 120 miljoner på sociala investeringar och 80 miljoner på ungdomsarbetslösheten. Starka satsningar och alliansen kan bara snopet följa med. Reformism i praktiken.”

Sånt gör vi i Umeå i stället för skattesänkningar. Nu har kommunen pengar till att anställa dessa personer med olika typer av handikapp och ett av våra föreslagna fullmäktigemål är att antalet anställda personer med handikapp ska öka i kommunen. Vuxenutbildningsnämnden ser till att det blir anställningsbara och sen får de faktiskt en praktikplats/anställning i någon av våra förvaltningar. Bra tycker jag.

Sen hade vi ett antal ansökningar om start av program och start av nya fristående gymnasieskolor. Majoriteten (s) + (v) ville avslå alla ansökningar med hänvisning till att de inte tillför något som helst nytt till det utbildningsprogram som redan finns och dessutom har vi en stor överetabliering med hundratals tomma platser på de redan etablerade skolorna. Vi befarar också att segregationen ska öka.

Borgerliga alliansen sa då att av princip så tillstyrker de alla ansökningarna. Någon motivering fanns inte. Risken är redan nu uppenbar att någon av de fristående gymnasieskolorna kommer att gå i konkurs. Med ytterligare gymnasieskolor och ännu fler tomma platser i kommunen ökar risken för konkurs så klart. Vem är det som drabbas då? Jo det är ju eleverna förstås. Någon sådan tankefigur verkar inte finnas i huvet på en borgerlig skolpolitiker.

Viktigast för en borgerlig politiker överhuvud taget verkar vara att till varje pris gynna privat företagsamhet.

Annonser

2 responses to “Det är roligt att vara skolpolitiker i Umeå….

 1. Så förnumstigt att avslå ansökningar för att ”de inte tillför något som helst nytt till det utbildningsprogram som redan finns”. Kommunen vet bäst och våra skolor är så bra att inga alternativ behövs. Joho, precis samma visa som vänstern alltid sjungit. Vi väljer – ni sväljer. Vi vet bäst och valfrihet är förtryck.

  Jag har full förståelse för att alliansen i Umeå inte bemödar sig om att motivera sitt tillstyrkande – det behövs inte, det är avslagen och förvägrandet av valfrihet för medborgarna som skall motiveras.

  ”de inte tillför något som helst nytt ” och ”risk för konkurser”. Så en ny aktör kan inte göra samma sak som de befintliga men bättre? Jag tror faktiskt att de kan det, kanske är jag överoptimistisk men jag tror inte att något är ”bäst nu och för evigt” bara för att det finns just nu.

  Sen finns ju risken för ökad segregation i Umeå om antalet fria gymnasier ökar. Är de som blir ”segregerade” verkligen så dumma i huvudet att de alltid väljer det sämsta.

 2. Jag har inget emot att man har möjlighet att fritt välja vilken tandkräm man vill ha i en butik. Gillar jag inte det märke jag tog tar jag ett annat nästa gång. Tänderna trillar inte ut ur käften för det.

  Om jag får tag på fel skruvar eller muttrar när jag är på järnhandeln kan jag gå dit och byta nästa dag och få rätt. Ingen stor grej alls.

  Men: med ungdomarnas utbildning är det en annan sak. Nu finns det exempelvis skolor som får tillstånd att starta ett yrkesprogram. Sen lyckas man inte ordna den obligatoriska praktiken. Efter några år inser ungdomen att man blev lurad på sin utbildning. Såna exempel har vi i kommunen.

  Skoldirektören stoppar en fet vinst i fickan. Ungdomen har förlorat några år av sitt liv och en hel del skattemedel som skulle ha använts till utbildning har försvunnit någon annanstans. då är det kanske inte så roligt längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s