Påskuppropet i Umeå

Ja vi kunde ju ha varit fler i dag klockan 15 på Rådhustorget. Men det hade tydligen blivit något problem med samordningen med kyrkan. Vi var väl sådär 300 personer som stod i det strålande vårvädret och lyssnade på talarna. Hoppas på bättre uppslutning nu på fredag då det är samma tid och plats och samma tema

Jag minns särskilt kvinnan som konstaterade att det inte var så märkligt att Reinfeldt kunde genomföra denna förändring som innebär att svårt handikappade ska tvingas till AF för att söka jobb som inte finns. Eftersom han själv måste vara både blind och döv så tror han väl att ska gå bra för andra också.

Ulf Björk, försäkringsexperten på facket, berättade att i dag så går sjuka människor till jobbet eftersom de inte har råd att stanna hemma och bli friska. Risken är uppenbar att de inte får någon sjukersättning. Risken är också uppenbar att de blir ännu sjukare så klart

Annonser

17 responses to “Påskuppropet i Umeå

 1. Förklara istället varför exakt samma saker hände under Göran Perssons tid när det var S som styrde …

 2. Exakt samma sak hände inte, Jonny. Men i ärlighetens namn så påbörjades försämringen då.

 3. Cancersjuka tvingades till arbetsförmedlingen etc … tyvärr, det hände även förr.

  Jag vet att du pratat om att ni samlat olika myndigheter under samma tak, det är den lösning jag tror på, att samla läkare/arbetsförmedling/social/försäkringskassa till en enhet som samarbetar runt varje individ, har ni sett några resultat av er organisation ?

 4. vi gör det redan i Umeå. Bra…

 5. Att samla läkare, FK och arbetsgivare har skett sedan S tid vid makten. Att även blanda in övriga när ev. arbetslöshet har uppstått låg i S förslag redan ett par år innan 2006.

  Det gamla regelverket var så mycket bättre och humanare och var inte i närheten av dagens system.

  Var också på påskuppropet idag och fick lyssna på bra talare.

 6. Om det fungerar ”bra” får jag anta att problemen är lösta … ?

  Frågan är hur det fungerar när det gäller just svårt cancersjuka etc. Förekommer det fortfarande att de inblandade myndigheterna gör grova missbedömningar ?

  Att sitta i samma hus är ju inte i sig en lösning, väggar blir lätt vattentäta skott, de måste samarbeta på individnivå och sitta jämte varandra vid en bedömning.

 7. Det fungerar rätt väl på vårt sk ungdomstorg. Men sen är ju inte Umeå hela landet….

 8. Frågan är som sagt om ni gått tillräckligt långt i er organisation av berörda myndigheter så att ni fått bort problemen med att individer drabbas av grova missbedömningar ? Eller är det bara en geografisk sammanstrålning, vilket ju inte lär göra någon större nytta. Du glider på svaret tycker jag ? Har man inte gjort någon form av utvärdering av verksamheten ? Jämförelse med andra ?

 9. Vår modell bildar lite mönster i landet. För övrigt är det helt omöjligt att beskriva hela verksamheten i en liten bloggpost.

  Det började egentligen med skapandet av en familjecentral i en av våra norra stadsdelar för så där 15 år sen.

  Det stora problemet är som vanligt att kunna samarbeta över gränserna mellan landsting och kommun. Men det jobbas på det.

 10. Dessa administrativa vattentäta skott som förstör effektiv och korrekt hantering, ja det känns igen. Det är där pudelns kärna är.

 11. Ja men det är inte bara landstinget och kommunen som ska samarbeta. Vi har arbetsförmedling, socialtjänst och vuxen utbildning. Där går samarbetet utmärkt…
  fast jag fattar inte vad detta har med påskuppropet att göra.

 12. Bernth Olofsson

  Gerhard Larssons rehabutredning gäller än. Gör en rehabiliteringsmyndighet som har ansvar hela vägen från sjukvård och till arbete. Om man har nån ork kvar. Men om man är sjuk ska man ändå ha råd att leva ett drägligt liv. Inblandade myndigheter har inte ens ett gemensamt begrepp när det gäller arbetsförmåga.

 13. En korrekt hantering där myndigheter samarbetar på ett helt annat sätt torde rendera betydligt färre fall där människor kommer i kläm mellan myndighetspersonernas stolar.

  Vad gäller den påstådda utförsäkringen så kan väl personen efter genomgången arbetslivsintroduktion (och särskilda fall slipper med nyaste regler även detta) återgå till sjukpenning och är alltså inte utförsäkrade.

 14. Rätt så Berndt. Arbetsförmågan ska provas varsamt i arbetsträning på en arbetsplats. Om man upptäcker att det finns en viss grad av arbetsförmåga kan man börja där. Om man inte orkar arbeta så får man väl ha en möjlighet att återgå i sjukförsäkringssystemet direkt eller gå ner och prova arbetsförmågan i ännu mindre utsträckning.

  För övrigt är det ingen påstådd utförsäkring den är i högsta grad reell.

 15. Framför allt är Reinfeldt empatistörd och därmed psykiskt handikappad.

 16. Pingback: Kristdemokrater ursäkta språket, men vilken bullshit | Högbergs Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s