Lurade blir vi allihopa att jobba mer och mer och mer…..

Skattesänkningarna genomförs för att det ska löna sig att arbeta mera. Vi ska få mera kvar i fickan sägs det.

Men hur blir det med det där egentligen. Får vi mer pengar över?? För hur ska vi ha tid med vardagen. Det finns ett hem att ta reda på. Där ska städas och där ska lagas mat och där ska ibland klippas gräs och rensas ogräs och skotta snö—- Man ska ha tid med läxläsning tillsammans med barnen. Man ska hinna ut med hunden eftersom det är lag på att jycken måste träffa en människa var fjärde timme.

Hurra….   då får man möjlighet att göra RUT-avdrag och ROT-avdrag för att det ska vara lite billigare att få någon annan att göra allt det där åt oss. ICA och KOnsum plockar ihop matkassar åt oss så vi kan bära hem maten och låtsas vara duktiga och laga själva. För planera inköpen hinner vi inte…..

Finns det inte nån som har tid att räkna ut hur mycket pengar som man egentligen får över när man jobbar mer. Man måste ju betala för allt det där som man hann med själv förut.

För sådär 10 år sen skrev Bodil Jönsson en bok som hette ”tio tankar om tid”. Hon hade bland annat räknat ut att om man minskade sin arbetstid med en timme och cyklade till jobbet i stället för att ta bilen så förlorade man inte en spänn på det hela. Man förlorade ingen tid heller, förutsatt att cyklningen tog samma tid som bilfärden + leta parkering + 30 minuter enkel väg. Man fick bättre kondition och bidrog inte till nedsmutsningen av planeten.

Jag tycker att diskussionen måste tas nån gång. Hur ska vi ha det i landet! Ett förslag är att  lagstadga om sex timmars arbetsdag för småbarnsföräldrar… Att jobba för en generell arbetstidsförkortning är också väldigt viktigt.

Tror att jag måste ta upp frågan på ett repskap….   om jag nu hinner dit????

Annonser

9 responses to “Lurade blir vi allihopa att jobba mer och mer och mer…..

 1. Pingback: Varför både sänka skatterna OCH subventionera vissa typer av privat konsumtion, medan den sociala servicen alltmer tunnas ut? Och vilket slags samhälle får vi på köpet av denna politik « reflektioner och speglingar II…

 2. Just. Vi har 20-faldigat vår produktivitet/person sedan 60-talet. Det blir därmed obegripligt att ”vi måste arbeta mer”.

  • Jag orkar faktiskt inte jobba mer än jag gör. I helgen som var, somnade jag så fort jag satte mig i soffan och lutade huvet bakåt. Skönt var det att sova fast jag drömde lite konstigt. Men egentligen hade jag velat rensa jordgubbslandet.

 3. Är Jobba livet för alla. De som höjer Jobbets lycka är de som har så bra jobb välbetalt att de har tråkigt hemma.
  Jobb är inte livets allt.
  Folk kan jobba ändå hemma åt sig själva och ha jättekul.
  Men jobba som slav är väl inget kul.
  Hur många av dessa politiker på moderatsidan skulle vilja jobba i FAS-3 där ersättning är på socialbidragsnivå och där jobbet är meningslöst och tar all den kreativa kraft du hade före du hamnade i detta.

  Nä hela världen är inne i fel system där 10% äger 90% av Jordens tillgångar och kör med den lilla människan som om de vore robotar.

 4. En stor fördel med skattesänkningarna är att man har råd att arbeta mindre, man har råd att köpa tjänster. Inget av detta är väl fel?

  Kanske har numera fler råd att gå ner på 6-timmars arbetsdag? Om ens lön var ok under Persson så är det ju i princip så nu. Ganska bra eller hur?

  • Christer: Det är klart att om man har en hög lön har man fått rätt ordentlig skattesänkning i absoluta tal. Men redan för tio år sen kunde man gå ner i arbetstid om man cyklade till jobbet i stället för att ta bilen utan att i praktiken förlora några reella pengar på det. Då hade man ändå högre skatt och lägre bensinpriser.

   Om man tillhör de lågavlönades skara blev det inte så många kronor som följd av jobbskatteavdraget. Det var en reform som framför allt gynnar oss som är högavlönade. Mycket pengar blev det i fickan. Dessutom finns det en uttalad önskan från regeringskansliet och särskilt från finansen med Borg i spetsen att man vill pressa ner lönerna för de som redan har låga löner.

   Working Poor är snart ett begrepp som gäller även för Sverige.

 5. Jag är medelinkomstare och har inte tjänat på skattesänkningen utan tvärtom om jag räknar extraavgifter och extra försäkringar samt att jag måste spara ihop minst 2-3 års årsinkomster ifall jag blir sjuk och utförsäkrad. 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s