Nytt hopp för MS-sjuka

En italiensk läkare med specialitet på kärlsjukdomar kom för några år sen fram till att om han rensade halsvenerna på sin fru kanske hon skulle må lite bättre. Frugan har MS och operationen blev mycket lyckad. Hon är numera helt symptomfri.

Tidigare har man trott att MS är en neurologisk sjukdom, men kanske är det andra förklaringar och behandlingar som krävs. Svenska neurologer har konstaterat att detta är humbug och motsätter sig vidare forskning på området.

En nära bekant till mig som har MS har under de senare åren efter ett antal skov sett en kraftig försämring av balans och känsel i händer och fötter. Hon grep halmstrået och satsade sina sparpengar på en operation i Polen. Hon kommer hem och strålar. Hon har inte mått så bra på tio år. Kan det vara placebo att äntligen känna att handen fungerar och att kunna gå ca tre gånger så fort utan att bli trött och utan att vingla och falla. Kanske kan hon plocka hjortron i sommar för första gången på länge. Och kanske följer hon med mig ut i svampskogen till hösten. Det är helt fantastiskt.

Teamet i Polen åker nu till Finland och utbildar ett antal läkare där. Men i Sverige så säger neurologerna att detta är ingenting att satsa på eller forska runt omkring. Enligt mitt sätt att se på saken så sätter de sin egen prestige före patienternas väl och ve. Bedrövligt. Det finns exempel på svårt rullstolsbundna MS-patienter som efter operation kan gå och till och med hoppa. Man har sett att plack som bildats i hjärnan sakta försvinner.

Forskning är inte farligt i detta fall.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s