intet nytt under solen, eller: Vem är förvånad över vad som hände i Norge?

Har fortfarande svårt att känna någon glädje i att skriva små snuttiga inlägg på bloggen om ditten och datten. Hade några uppslag i huvet innan massakern i Norge men de känns hopplöst ointressanta i dagsläget.

I väntan på att inspirationen ska infinna sig så ger jag denna länk – Man undrar vad som görs för att motverka den ökande nyfascismen i Europa. Borgerligheten verkar hänföra dåden till enstaka galning men det är ju faktiskt inte så.
Här kan man köpa boken! Naturligtvis finns det en rabiat rasse som försöker skriva ner boken men det bör man bortse ifrån. Ett bra underlag för höstens studiecirklar kanske!

Annonser

5 responses to “intet nytt under solen, eller: Vem är förvånad över vad som hände i Norge?

 1. Man ska inte glömma att de flesta terrordåd i Europa begås av dels vänsterextremister och dels separatister.

  Islamister och extremhögergrupper är i sammanhanget betydligt mindre problem.

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/islamistisk-terrorism-ovanlig-i-europa

 2. Håller fullt med om att det inte var oväntat med terrorattentat i främlingsfientlighetens namn, det har helt klart varit väntat. Tungt kriminella ny-nazister har vi ju haft i Sverige sedan länge (Malexandermördarna exempelvis). Att de rent politiska brotten nu blir fler i kristidernas europa är bara att acceptera. Såg att det nu är upplopp även i London och inte bara i Grekland. Svåra tider och de enkla lösningarna blir lockande för de som känner sig svikna/bortglömda. Enda motmedlet är en ärlig och ickepopulistisk politisk diskussion från de etablerade partierna.

 3. Vi har sett det tidigare. John Hron, Björn Söderberg, Lasermannen, och han i Malmö som jag inte ens minns namnet på. De båda förstnämnda mördades av högerextremister och de andra två var tydliga rasister.

  Politiska mord har vi haft i Sverige också: Olof Palme och Anna Lind är två smärtsamma minnen. Men de politiska morden häromveckan i Norge når en helt annan dimension. Här i Europa kan de bara jämföras i storlek med Hitlers mördande av socialdemokrater och liberaler under andra världskriget. Anser i alla fall jag.

  Håller inte med dig Jonny att extremhögerns våld är litet. Läs artikeln som jag länkade till. Att statistiken är så liten kan ju bero på att den är felaktig, Vi vet alla hur romernas situation är i Italien bland annat.

 4. Man kan alltid diskutera statistik. Det finns luckor i europol’s statistik, man tar som sagt inte hänsyn till en mycket stor andel brott i England med fanatiskt islamistiska förtecken. Globalt sett så är även här religiösa fanatiker givetvis en betydligt större andel, men i europa så är det enligt europol så här det ser ut vad gäller terrorism.

  Sedan får du skilja på rasistiska brott och terrorism.
  Ibland har de kontaktytor.

  Europa har sett många vidrigheter, inte så länge sedan i f.d Jugoslavien, inte så länge sedan i länder ockuperade av Ryssland.
  Ta infernot på Nordirland, ta infernot i Baskien etc etc.
  Det finns gott om vidrigheter efter 2:a världskriget. En del av dessa som t.ex kommunisternas vidrigheter är ju ren statsterrorism mot sina medborgare… märkligt att du glömt dessa …

  Det som skedde i Norge var minst lika mycket ett terroristbrott med religiösa förtecken som det var ett fascistiskt terroristbrott.

  Jag vet inte varför alla tonar ned detta, det var en kristen fundamentalist, en självutnämnd korsriddare som gjorde detta.

 5. Jo det där med kristen fundamentalist pratas det inte så mycket om. det har du rätt i

  Förutom kommunismens läger i Sibirien så har vi också Röda arme Fraktionen som inte var så trevliga på sin tid. Bader Meinhof….

  Extremismen blir ofta farlig när den får växa i fred,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s