Hur var det med regeringsdugligheten egentligen

Jag blir så ledsen över den sk barnministern. Först tillsätter hon en utredning om de vanvårdade barnen. Sen levereras en väldigt väl genomarbetad utredning; en av de dyraste enmansutredningar som gjorts. Dessa numera vuxna som har fått bestående men för livet pga samhällets ingripande och dåliga koll skulle få upprättelse och en ekonomisk ersättning på 250 000 kronor.

Alla trodde att det var klart. Jag trodde i min enfald att alla tyckte att det var helt rimligt.

Så kommer ministern ut och säger att det bara ska bli en ceremoni och att det skulle betalas ut pengar var uteslutet numera. Jag ville gå ditt och kasta ruttna ägg! När det sen blev klart att oppositionen skulle fälla alliansen i denna fråga så backar den sk ministern och lämnar över åt oppositionen att lägga ett förslag på hur detta ska gå till. Det är så bak och fram att man bara vill spy.

Vem är minister??? Vem är det som har makten och ansvaret! Det är ju lätt: genomför alla utredningens förslag till punkt och pricka. Ingen vidare diskussion behövs!

Det enda jag kan tänka mig ligger bakom är att KD-tanten inte fick någon carte blance från Borg. Han skulle ha pengarna till att sänka restaurangmomsen för att hålla centerpartiet på gott humör. Och på längre sikt för att göra ett ytterligare jobbskatteavdrag.

Politiken har blivit ett spel mellan fyra partier och syftar inte till något annat än att hålla ihop alliansen. Sänkningen av restaurangmomsen ger ju knappast märkbart fler jobb eller billigare mat på restaurang. http://www.alliansfrittsverige.nu/2011/09/hur-20000-nya-jobb-blev-3500.html

Just nu är det KD som offras. Nästa gång är det väl något annat småparti som ska offras för att få upp KD över 4% gränsen. Just nu känns det som Reinfeldt och Co spelar tärning om Sveriges framtid och med medborgarnas vardag.

Kan de inte lämna in snart så de kan sitta i någon badtunna någonstans och spela Yatsi eller så.

Annonser

8 responses to “Hur var det med regeringsdugligheten egentligen

 1. Inte genomtänkt Britta.
  Här kan du läsa en mer nyanserad och klokare tankegång.

  http://matteoni.blogspot.com/2011/09/man-kan-inte-kopa-tillbaka-en-forlorad.html

 2. jo jag har läst den. Håller inte med honom. De här människorna trodde faktiskt att de skulle få upprättelse. Nu sviks de igen. De allra sköraste och svagaste människorna spottar ministern på.

  För övrigt är det inte bara detta som det handlar om. Det handlar också om en regering som inte vet vad den vill.

 3. Och till skillnad från Jonny, tycker jag att du är klok, Britta :). Jag tycker nämligen att vi har rätt att visa både ilska och sorg när en minister som säger sig ta ansvar genom en utredning, väcker förhoppningar om upprättelse och därefter delar ut en käftsmäll till de drabbade. Då blir vi många utöver offren som upprörs. Och till och med känner skam.

  /Eva

 4. Tack Eva
  Ja faktiskt! Jag skäms när jag sitter i mitt trygga hem och har det så bra! Har haft en fantastiskt uppväxt i en stabil familj med fastrar farbröder, mostrar och morbröder och en lång rad kusiner. Har kunnat studera i lugn och ro och skaffa mig en yrkesutbildning och en bra ekonomi. Och sen vet man hur många av de här människorna har haft det. och hur skadade de är.

  Det är mer än rimligt att de får någon form av upprättelse.

 5. Visst kan man känna ilska över vad myndigheter och dess utövare gjort, det är grova övergrepp som begåtts och som kommer att fortsätta att begås på många olika plan i vårt samhälle. Inte bara vad som hände dessa barn. Det kommer aldrig att ta slut tyvärr.

  Huvudproblemet är att det inte ger dessa människor upprättelse. De skyldiga går fria. Hur ska man värdera olika människors lidande ? Hur ska man värdera andra svenskars lidande av andra orsaker som orsakats av myndigheter och myndighetsutövare ? Att använda grova schabloner och sätta en grupp före många andra drabbade grupper i vårt samhälle som misshandlats av det offentliga, var finns rättvisan i det ?

  Hur ska de som mördades och torterades av Stalin efter baltutlämningen ersättas ?

  Hur ska de tvångssteriliserade ersättas ?

  Hur ska de tvångsinternerade ersättas ?

  Hur ska de ersättas som fått sina liv raserade av en orättvis beskattning ?

  Hur ska de som mobbades i skolan och inte fick hjälp av ett system som såg åt andra hållet och som skyddade mobbaren ersättas ?

  Listan fortsätter och till slut finner ni att en mycket stor grupp av svenskarna har blivit illa behandlade på ett eller flera sätt av en egenmäktig offentlig statsapparat.

 6. Du har naturligtvis rätt i att det finns många som blivit orättvist behandlade av samhället

  Nu är det faktiskt så att regeringen har gått ut och givit sken av att just dessa skulle få upprättelse i någon form. Man tillsatte en utredning och ända tills häromdagen trodde folk att regeringen skulle gå på utredningens linje! Ett hopp tändes hos dessa vanvårdade om ett erkännande av att samhället tar avstånd från det som hänt.

  Det är det som jag och många med mig upprörs över.

  Sen vet jag att fortfarande finns fosterhemsplacerade barn som utsätts för övergrepp. Det kommer rapporter i tidningen ibland. Det finns andra människor som i helt andra situationer far illa och har farit illa. Vad gäller exempelvis interneringarna under kriget där militären fick fria händer av Erlander, så är det en fruktansvärd skamfläck. Jag håller med dig om detta. Där behövs en sanningskommission innan allt är borta ur folks minnen.

  Men någonstans måste man börja ….

 7. Att en regering inte automatiskt följer alla förslag som en enmansutredning lägger fram är väl på inget och intet sätt vare sig ovanligt eller uppseendeväckande. Det är väl snarare det normala! Att kalla det regeringsoduglighet för att regeringen inte gör precis som en utredare föreslagit är i mina ögon väldigt konstigt.

  Sedan så har ju regeringen inte på något sätt förnekat eller svikit de drabbade – det som de sade nej till var de schablonmässiga utbetalningarna av ett skadestånd. Ursäkten och erkännandet av den vanvård och sjuka myndighetsutövning som varit fram till 1980 har ju kommit – det enda i utredningen som de säger nej till är skadeståndet/den ekonomiska ersättningen.

  Nu tror jag att det blir en svängning i frågan pga folkstormen som utbrutit. Kanske blir det rentav en bättre lösning än den som föreslogs. Kan ju alltid hoppas!

 8. hej christer

  Att jag kallar det regeringsodugligt beror inte på att att man inte slaviskt följer utredarens förslag. Utan att först säger regeringen ingenting. Sen säger man nej. Sen när man inser att regeringen inte har majoritet så säger man kanske, samtidigt som man lämnar över ansvaret att snickra ihop ett förslag till oppositionen.

  Den hanteringen tycker i alla fall jag visar på en stor svaghet i regeringen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s