Oväntade fördyringar i gymnasieskolan

Vi har rätt många tomma platser i gymnasieskolorna i Umeå. Det beror främst på att skolverket har tillåtit överetablering av fristående gymnasieskolor i stan. Det har inneburit att framför allt de fristående gymnasieskolorna har fått allt svårare att fylla sina platser. (I Umeå väljer ungdomarna i en ökande omfattning att gå i kommunalt gymnasium)

På grund av den usla chansen att få jobb för ungdomar och andra skäl så lockar de fristående gymnasierna till en omstart. Ibland hoppar eleven från årskurs två till årskurs ett i ett annat program. Det händer att skolledare i ett av de fristående gymnasierna uppmanar eleverna att ta det lugnt och gå fyra år i gymnasiet i stället för tre. Ibland är utbildningen på det fristående gymnasiet av så usel kvalitet att eleven väljer omstart i ett kommunalt gymnasium om det finns platser kvar

Alla dessa omhopp och nystarter kostar Umeå kommun 25,7 miljoner per år.

Vi har fått ta ställning till följande frågeställning: När är eleven en inkomst för skolan och när blir det en kostnad? Tyvärr är det så att i de fristående skolorna kasserar man in pengar så länge man förvarar eleverna i skolan oavsett studieresultat. I dessa skolformer är eleven hela tiden en inkomstkälla. Medan i den kommunala skolan finns ett större ansvarstagande dels för eleven och dels för den kommunala ekonomin.

Det är naturligtvis inte bra för en ungdom att tillbringa 1-3 år extra i gymnasiet. Det är viktigt att komma ut och ha sin gymnasieexamen i fickan och kunna planera för resten av sitt liv. Det är ju heller inte bra att skattemedel används på detta sätt. Under denna långa utbildningsresa är det inte konstigt om eleven blir skoltrött och förlorar självkänslan.

Vad ska man göra åt det?

Man kanske kan försöka genomföra en förändring av resursfördelningssystemet till gymnasieskolan. Dvs att skolan inte får full betalning för eleven förrän han eller hon har genomfört utbildningen. Det kan tyvärr leda till att kraven sänks på samma sätt som det har skett på universiteten. Där krävs en ordentlig kvalitetskontroll för att det ska fungera.

Vi kommer i gymnasienämnden försöka sätta in extra resurser i första årskursen i gymnasiet för att fånga upp svaga elever och få in dem i skolarbetet på ett konstruktivt sätt. Vi kommer att stärka SYV-arnas kompetens på högstadiet och gymnasiet så att eleverna får bättre stöd för att göra rätt val till gymnasiet och under gymnasietiden. En del omhopp beror på att eleven inser att han/hon hoppat i galen tunna.

Detta var en av de viktiga frågor vi hade upp till diskussion när skolnämnden och tjänstemännen var i Lycksele på Hotell Lappland under två dagar för att tänka skolfrågor i Umeå.

Annonser

3 responses to “Oväntade fördyringar i gymnasieskolan

 1. Det du tar upp har jag lyft i olika forum.
  I min kommun så kostar det oehörda summor med att hela tiden ha ett överskott/beredskap på platser.
  För det första så måste det bli en begränsning på antalet platser som friskolorna får för det går inte att planera en verksamhet när man inte vet hur många platser som behövs eller hur mycket personal som behövs.
  Kommunen måste hela tiden ha en beredskap för ev. nerlagda friskolor och för ev. fler sökande än beräknat till de kommunala.
  Kommunen har det yttersta ansvaret, vilket ger en merkostnad som friskolor och andra privata verksamheter slipper.

  När det gäller avhoppen så är det svårt men jag tror att det måste till information, information och information.
  Och som du skriver stärka SYV-arnas både kompetens och resurser, tror det återbetalar sig.

 2. Det här borde regeringen S ha satt P för direkt då man återkom i regering 1994. Det gjorde man inte.

 3. man fick inte med sig mp

  sen fanns/finns det en romantisk o okritisk syn på friskolorna hos en del i partiet. men jag känner att ett uppvaknande kan vara på gång. sådär 20 år efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s