Rom byggdes inte på en dag!

En massa tyckande hit och dit om att partiet ändrar politik enligt Lena Mellin. En massa spekulationer om hur man diskuterar i riksdagsgruppen hit och dit och inte är sams från början.

Tramsigt tycker nog jag.

För inte gör det mig nått om man diskuterar politiken innan den läggs fast. Trist att det läcker ut delar av diskussionen så att media kan haka fast vid rykten och bygga en höna av en fjäder.

Resultatet räknas och efter att ha hört stabile Håkan Juholt gå igenom skuggbudgeten är jag riktigt nöjd. Att man behåller delar av ROT och RUT känns mera som att man inte kan vända en atlantångare på en femöring. I väntan på att man hinner bygga ut barnomsorgen, tunnelbanan och hemtjänsten får RUT vara kvar i en något begränsad omfattning. Sen kommer kollektiva lösningarna fixa det där med livspusslet för alla barnfamlljer inte bara de som har råd med RUT-tjänster. En väl fungerande hemtjänst kommer att ge samtliga äldre-äldre stöd efter deras behov. I och med att vi nu går in i en lågkonjunktur så kommer det att behövas en gaspedal för att hålla igång byggsektorn. Där behövs ett mindre ROT-avdrag.

Ansvar för offentliga finanser, kunkskapsbaserad ekonomi, och fungerande arbetslinje. Skuggbudgeten anger en socialdemokratisk färdriktning som känns riktigt bra för mig i alla fall. Jag hoppas också att många fler kan se att detta är något som passar för dem. Mest nöjd är jag med att det gjordes mycket tydligt att pengar som är avsatta till skola vård och omsorg också ska användas till detta och inte till privata vinstuttag.

Den socialdemokratiska politiken som den presenteras i dag av Juholt har stora förutsättningar att inge den respekt som efterlyses av Katrine Kielos

Annonser

26 responses to “Rom byggdes inte på en dag!

 1. Tyvätt, det socialdemokraterna presenterar är ju inget alternativ överhuvudtaget.

  Ett alternativ som ska ha någon form av trovärdighet måste vara baserat på en konstellation som skulle kunna varit regeringsdugliga.

  Ett realistiskt budgetalternativ skulle därför baseras på en uppgörelse mellan S+V+Mp.

  Detta S nu presenterat är ju bara ett luftslott.

 2. Tycker du ja! Sen får vi se vilka majoriteter som kan skapas efter nästa riksdagsval

 3. Tror du att en rödgrön (eller vilken färgkombination du ser för trolig) koalition skulle svälja S-politik till 100% ???
  Denna skuggbudget är ju rent spel för gallerierna.

  Samla istället ihop er med era partners och visa väljarna vilken budget ni verkligen skulle satt samman …

 4. Du menar alltså att inget parti ska tillåtas lägga fram en egen självständig politik. Vad ska vi då ha partierna till???

  Jag anser att det är bra att vi visar väljarna vad just S vill. Det gör man i denna skuggbudget. Har aldrig gillat det där med koalitioner innan valen. Tror att det minskar intresset för att engagera sig i politiken i olika partier. Hjärtefrågor kompromissas bort innan de ens hinner diskuteras på djupet.

 5. Jaha, och för att mioritetsregeringen Reinsvält och Borg skall vara regeringsduglig baseras på ett tyst samförstånd med SD i 91% av fallen!

  Bengt Nilsson, klassisk socialdemokrat

 6. Jättebra att S lägger fram sin budgetmotion, det var ju trots allt ett år sedan de sist talade om vilken ekonomisk politik de vill föra. Att oppositionen inte har kraft att lägga fram ett förslag som de kan få igenom är en helt annan sak som på intet sätt skall förhindra de olika partierna att framlägga sina förslag. Trots allt, det är bara på de skarpa lagda förslagen som man verkligen kan se vad partierna står för. Nu vet vi.

 7. Javisst Christer

  Sen är det ju så att alla inte gillar detta. En del tycker att det är bättre att man kan få lite skatterabatt på entrecoten på krogen istället för att satsa på jobb och utbildning. Hehe

 8. Jag tycker det är helt OK att man inom S sitter och gnetar ihop sin alternativa budget , precis som V, Mp och Sd gör.

  Man måste dock ta det för vad det är. Luft och inget annat.

  En verklig budget måste bygga på en koalition mellan olika (i det här fallet) oppositionspartier och ser därmed helt annorlunda ut.

  Av den anledningen förstår jag inte den media hype som finns runt detta. Media hanterar det som om det vore ett verkligt alternativ vilket det ju inte är.

  Detta är luft , ett utkast till en förhandling med t.ex V + Mp samt hur man ska förhålla sig till behovet av ytterligare stöd från fler partier.

 9. Jag tycker att det är alldeles utmärkt att även s får lite utrymme i media och en möjlighet att presentera sin politik. Glöm inte bort att vi har en minoritetsregering som bara kan få stöd för sin politik genom att få stöd från andra partier. Främst har det ju varit SD som varit det femte hjulet under alliansvagnen

 10. Javisst är det intressant att se deras politik, Mp har t.ex en del intressanta och bra förbättringar för småföretagare, risken är väl att S inte är intresserade av dessa ideer, S föreslår lite ökad satsning på att jaga bidragsbovar och skattebovar, det är alltid bra, det bör väl alla kunna enas om.

  Alternativet till alliansen är tyvärr därför fortsatt att man måste köpa grisen i säcken. Man vet inte hur oppositionens gemensamma politik ser ut, vilken gemensam budget de har tänkt sig, man vet inte ens vilka partier som kommer att ingå och om man ska vila på Sd som fjärde hjul i den rödgröna höskrindan .

 11. Håller helt och hållet med om att det är bra att S lägger fram sin egen budget. Syftet med en sådan här mellanvals budget är ju knappast att fälla regeringens budget utan att visa vilken politik man vill föra. Varför då gå ihop med MP och V? Jag förstår inte riktigt syftet med det. Särskilt då inte ens det skulle räcka för att faktiskt få igenom budgeten. Bättre då att visa vad man vill och det förslag man har lagt tycker jag är bra. Det visar vad man vill men ger inte för mycket bränsle till moderaternas och ekokammarens ryggmärgsreflex dvs. att dissa S-budgeten oavsett vad som står i den. Hade man slopat RUT helt t.ex. hade det förstås blivit ett väldigt liv. Nu visar man att man inte gillar RUT samtidigt som man får lite mer reformutrymme över. Samma sak med avskalning av jobbskatteavdraget för de som tjänar mer än 1000000 om året. Knappast något som Reinfeldt kan gnälla i media över utan att framstå som dum. Tyvärr är han nog för slug för att gå i den fällan.

 12. Jonny: det handlar inte så mycket om att jaga bidragsbovar. Även om jag inte kallar arbetslöshetsförsäkring och sjukpenning för bidrag men misstänker att det är det du syftar på. Där kan man högst få in så där 1-2 miljarder. Det gäller att sätta fast skattesmitarna. Där undanhålls så där 130 miljarder ur statsbudgeten. Vore inte så dumt att få in en del av de där pengarna.

  Christer B: Ja att helt slopa Rut vore att skjuta sig själv i benet innan det finns en ordentlig förskoleverksamhet på OB-tider, eller fungerande kommunikationer i storstäderna, eller en anständig hemtjänst till pensionärerna. Det där med Butler i T-banan bör vi nog glömma som en metod att få ihop det sk livspusslet… Men det finns envisa rykten att Rut också används för att köpa sex av städerskan! Känns inte så bra att sånt skattesubventioneras.

 13. Vad jag kommer ihåg var S-förslaget 100 miljoner extra för att jaga bidragskriminalitet och 100 miljoner extra för att jaga skattekriminalitet. Det vill säga exakt lika stora…

  Och det går att få in betydligt mer än 1-2 miljarder i bidragsfusk ifall man vill.

  Jag har hört att det mesta av ROT numera är polska prostituerade män som jobbar under täckmantel som rörmokare och snickare …

  RUT är för övrigt inte en subvention, det är ett skatteavdrag och om man har en viss omsättning utförd av tidigare arbetslösa / svartjobbare så går det jämnt upp och till och med plus för statskassan …

  Socialdemokraternas version av RUT där man rycker bort en stor kundgrupp gör däremot att vi ånyo får ökad arbetslöshet, ökad andel svartjobb och ett RUT som inte går ihop statsfinansiellt. S skjuter sig själv i foten pga sina vänstergrupperingar.

 14. du jag tänker inte ta den där debatten om att rut går plus med dig. det finns andra uträkningar som säger att rutjobben är dyra jobb nästan lika dyra som de få som skapas av jobbskatteavdraget, sänkt arbetsgivareavgift för ungdomar och jobbcoacher. De senare kostade 1 miljon per jobb minst senast jag tittade efter

 15. Du är ju välutbildad så du borde ju enkelt kunna göra en egen grov beräkning av RUT’s effekt på statskassan eller finner du det enklare att välja det som passar dina förutbestämda åsikter ?

 16. som sagt.. jag tar inte den diskussionen här och nu igen med dig Jonny.

 17. Du har väl aldrig tagit diskussionen, du har bara valt det som passade just dina förutbestämda åsikter. Jag hoppas att du inte faller i den gropen i ditt dagliga arbete.

 18. Betackar mig för dina ständiga personangrepp och trista antydningar om mig som person

 19. Trist antydning ? En inte oansenlig andel av de som arbetar inom forskarvärlden styrs i sin forskning av förutbestämda åsikter. Detta är på gott och ont. Det är en svår balansgång.

 20. PS, uppdatering om Juholt –
  Uppgifter till Aftonbladet gör gällande att Håkan Juholt varnades om sina regelvidriga ersättningar redan under våren 2009. Då var Juholt tillförordnad partisekreterare och en form av internrevision skedde när han skulle lämna posten till förmån för Ibrahim Baylan. Aftonbladet erfar, att det var i samband med att Håkan Juholts fallskärm efter tjänsten skulle fastställas, som partitjänstemän upptäckte att han tog ut full ersättning för sin bostad trots att han delade den med sin sambo.

  Aftonbladet har förgäves försökt att nå Håkan Juholt för en kommentar om de nya uppgifterna.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13748306.ab

  Det verkar som om rosornas krig är igång för fullt igen.

 21. PS2, en till uppdatering.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2584827/nu-ska-aklagare-granska-juholt
  I dag kan Expressen avslöja att Håkan Juholt låtit skattebetalarna stå för en resa med sambon till Vitryssland, en resa som han själv har kallat ”vår första semester”.
  ”Har han brutit mot riksdagens regelverk så är det ett bekymmer. Alla regelverk är till för att hållas, särskilt för politiker på hög nivå som måste föregå med gott exempel. Men jag vet inte vad riksdagens regelverk säger på den här punkten”, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat.

 22. Jonny: Nu blåser stormvindar runt HJ. Har han betett sig så illa som det påstås så är det verkligen åt h-vete. Det är inte bra för partiet och det är verkligen inte bra för medborgarnas tilltro till politiken.

 23. Ja då var vi överens till slut, man kan ju hoppas att ryktena är osanna men är det sant är det en katastrof för det socialdemokratiska partiet. Som tur är har man långt till nästa val så en ny partiledare som tillsätts omedelbart kan ha tid att reparera en del av de skador som skett.

 24. Alla är förlorare i såna här historier. Nu utreder åklagaren och vi får väl se vad som blir resultatet.

 25. Ja, det värsta är om man låter detta gå utan att åtal väckes.

  Ingen svensk vanlig medborgare kommer undan med den här sortens dumheter, det spelar ingen roll om det är medvetet eller ej. Man är alltid skyldig inför lagen, jag hoppas att det även gäller politiker. Fallet är solklart i och med att han lämnat in felaktiga uppgifter och erkänt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s