En neger är en neger sa Ulf Adelsohn

sprids nu på fejjan

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150352130777739.362309.760827738&type=3

Här står det lite mer.

så var det med den kampen mot apartheid. Moderaternas utspel gör så att alla gamla lik trillar ut ur garderoben. Hoppsan, det kanske inte var meningen

Annonser

15 responses to “En neger är en neger sa Ulf Adelsohn

 1. Komiskt Med Anna Kindberg som fått sitt lösenord kapat.
  Att Stockholmare är knäppare än lantisar kan därmed bekräftas.

 2. Jag tycker nog att det är mest obehagligt. Vi som är någotsånär pålästa vet ju vilken politisk inriktning som förknippas med historierevisionism. Och det är klart: Har man en historia som man skäms för måste man ljuga om den. Men då begriper jag inte varför man ansluter sig till högern.

 3. Så man var för apartheid för att man inte ville införa handelsanktioner mot Sydafrika och Rhodesia? Det är givetvis toknys och balanserande på gränsen mellan lögn och dumhet. Håller man för sant att alla som inte vill införa handelshinder mot en ond regim stöttar den – var hamnar vi då? Läser man hela uttalandet så är det ju otroligt tydliga avståndstaganden från apartheidpolitiken. Var just denna diskussion inte uppe på denna blogg för inte så länge sedan?

  Lustigt med intervjun i fråga: ”på besök Persbergs gruva har stark konkurrens från Sydafrika och apropå en bojkott av sydafrikanska varor”. Gammal klassisk solidaritet med den egna plånboken känns det som. Flashback till det pinsamma stoppandet av imigration av judiska läkare under andra världskriget. Eller den social turismen. Eller …

 4. Christer: du ser vad du vill se…. och du ser inte det du inte vill se.

 5. Jonny Disenfeldt

  Christer E ovan har rätt, ovanligt tramsigt sätt att koppla ihop handelsutbyte , idrottsutbyte etc med hur en regering ser på kommunist/fascist regimer. Isåfall är alla regeringar skyldiga.

  Att sedan ordvalet neger används är trist men det tillhör en äldre generations människor.

 6. Men det var sanktionerna som fällde apartheid regimen. Den tog moderaterna avstånd ifrån. Det innebar självklart inte att moderaterna aktivt stödde apartheid.

  Men de gjorde ingenting i kampen mot den. Och det är just det som antyds i deras nya ideprogram, dvs att de var aktiva i kampen mot apartheid. Det var ju tvärtom! De tog avstånd från alla vi som jobbade aktivt i frågan.

  Det är det som jag och många med mig, har reagerat på… Jag förstår inte syftet annat än om de tror att om lögnen upprepas tillräckligt många gånger blir det en sanning för många.

  Vore hederligare om de gjorde avbön!

 7. Jonny Disenfeldt

  Var det sanktionerna som fällde apartheid regimen !?

  Jag tror att den bidrog men knappast att den fällde den vidriga regimen.

  Varför i helskotta har då inte S-regeringar sanktionerat mot hela Sovjetunionen när det ockuperade så många länder. Varför inte mot Kuba ? Varför inte mot Nordkorea, stora delar av Afrika, Asien, Sydamerika …

  Visst var den sydafrikanska fascistdiktaturen hemsk, men mäter den sig mot t.ex Nordkoreas ?

  Att moderaterna trasslat till sin historiebeskrivning är sant men det brukar man ju alltsomoftast se socialdemokrater göra om många saker med, t.ex vem som bär huvudansvaret för Sveriges djupa kris på 90-talet…

 8. Nu handlar det inte om varför si och så! Nu handlar det om att moderatorna sysslar med historierevision. Och det riktigt ordentligt.

 9. Jonny Disenfeldt

  Detta visste jag inte !

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Landsf%C3%B6reningen_f%C3%B6r_kvinnans_politiska_r%C3%B6str%C3%A4tt

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Gertrud_T%C3%B6rnell

  LKPRP var den enda organisationen för kvinnlig rösträtt fram till 1917, då en grupp bröt sig ut och bildade Moderata kvinnors rösträttsförening.

  Pågår det försök till historierevisionism ?

 10. Du är lite rolig Jonny

  LKPRP var en politisk obunden förening. Självklart engagerade sig kvinnor ur alla politiska läger för rösträttsfrågan. Även högerkvinnorna. Grejen var att liberala kvinnor och socialdemokratiska till sist fick gehör för frågan i sina resp partier. Det fick inte högerkvinnorna. Det var kärvt i (s) också till en början.

  Så här sa högerns partiledare vid genomförandet av rösträtt för kvinnor: Det är skam när Sverige ska styras av de som är minst lämpade för det.

 11. Jonny Disenfeldt

  Vi ska givetvis vara stolta över alla de som kämpade för rättigheterna. Att högerpartiet var motståndare är sant, de kröp till korset när revolutionerna började tynga europa. Jag var däremot omedveten om att det funnits smarta högerkvinnor på den tiden, det glädjer mig att de fanns. Det gamla högerpartiet har genomgått en enorm förändring genom historiens gång.

  Och som du vet så tog det socialdemokraterna många år i regeringsställning innan de införde rösträtt åt alla. Inte mycket att skryta med direkt.

  Nya Zeeland fick allmän rösträtt 1893, Australien 1894, Finland 1906.

  Hur såg det ut i Sverige ?

  Fängelseinterner erhöll rösträtt 1937.

  1945 utsträcktes rösträtten till de som fick understöd från fattigvård (dåtidens socialbidrag) och till dem som befann sig i personligt konkurstillstånd.

  1968 fick utlandsboende svenska medborgare rösta.

  1989 fick slutligen alla svenskar över 18 år rösträtt då begreppet omyndigförklaring avskaffades.

  Det mest uppseendeväckande är hu den tidens politiker såg på de mindre bemedlade i landet. En skam minst sagt.

 12. Jag har aldrig tvivlat på att det alltid funnits dugliga och starka högerkvinnor. Känner flera stycken för övrigt.

  Pinsamt att det tog till 1989 innan man avskaffade omyndighetsbegreppet. Delar med glädje ut röstsedlar till alla som kommer från särskilda boenden med diverse psykiska hinder

  Vi har ett sånt här i byn. När jag stod vid vallokalen vid folkomröstningen angående EMU kom två fram till mig.

  Den ene sa: jag ska rösta ja för jag älskar pengar. Den andre sa: nä du jag röstar nej för jag gillar inte det där.

  De hade båda tänkt till och kommit fram till sina slutsatser på egen hand. Jag blev varm och glad och kände att landet man lever i är en sann demokrati. Det finns andra länder där det fortfarande är långt till allmän och lika rösträtt trots att de kallar sig demokratier.

 13. Jonny Disenfeldt

  Härlig historia (den med emu och de funktionshindrade).

  Ja, ta bara USA med sitt skämt till valsystem, eller varför inte England med sitt system som gynnar de två stora partierna.

 14. När det gäller valsystem så är både USA och England överlägsna. I dessa väljer man sina representanter och inte anonyma block av partifunktionärer. Att vi inte ens kan säga ”x är min riksdagsledamot och den som är vald att föra min talan” är sjukt. Jag lägger en röst men var tar den vägen? Till ett utjämningsmandat som får in en dåre eller för den in den person som jag kryssat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s