Kris i Trävarubranschen

Ja det var rubriken på en artikel i lördagens Folkblad. Trävarupriserna sjunker och byggandet faller och ligger nu på extremt låga nivåer. Sågverksbranschen är också illa ute.

Rot-avdragen ger inte längre någon fart som hjälper branschen att hålla igång verksamheten. Behoven är snart tillfredsställda. Och det är väl rimligt att det är så. De flesta har inte råd att bygga om i köket mer än en gång under en tio-årsperiod med eller utan ROT-bidrag Har man byggt färdigt altanen så har man.

Branschen skulle verkligen vinna på att förslagen i socialdemokraternas skuggbudget sjösätts:

Vi föreslår att en skattestimulans på en miljard årligen för investeringar i hyres- och studentlägenheter införs från 2012. Vi vill införa en modell med statliga lånegarantier för upprustning och energieffektivisering av dessa fastigheter. Låneramen omfattar totalt 20 miljarder kronor och kan sökas av alla fastighetsägare mot en garantiavgift. För fastigheter i områden med särskilt hög arbetslöshet ska staten kunna subventionera garantiavgiften, en utgift som bedöms uppgå till omkring 500 miljoner kronor per år. Vi bedömer att cirka 60 000 lägenheter kan rustas upp tack vare lånegarantierna.

Vad satsar då regeringen på: Jo man fortsätter med MacDonaldsbidragen. När arbetsgivaravgiften för ungdomar sänktes tjänade hamburgerkedjan McDonalds många miljoner — utan att skapa ett enda nytt ungdomsjobb. Sänkningen gäller ju även dem som redan är anställda. Och hur som helst så är det nästan bara ungdomar som jobbar där…..

Som grädde på moset så sockrar man med sänkt restaurangmoms, oj oj oj.

Byggbranschen ropar på sänkt byggmoms! Och det är väl rimligt att ha en generell sänkning av tjänstemomsen i stället för att rikta satsningarna till krögarna

Vad säger då Reinfeldt: Vissa ropar på visioner. Jag vill varna för det.

Ja det lär vara svårt att krysta fram någon tydlig framtidsvision som förklarar den förda politiken. Till och med propagandaministern torde ha svårt att få till någon trovärdig bild. Då känns det nog skönt för Fredrik Reinfeldt att varna för visionerna.

Jag menar: sågverksarbetaren lär inte ha råd att gå på krogen när sågen lagt ner och han/hon förlorade jobbet!

Uj uj uj, stackars moder Svea

Annonser

4 responses to “Kris i Trävarubranschen

  1. Bra skrivet Britta. Ungdomsbostäder är framtidspolitik.

  2. Javisst. Men vem bryr sig. Just nu fokuseras intresset på vad Juholt sa i förmiddags. eller i förrgår. För att inte tala om vad han gjorde i morse

  3. OM det inte fokuserades på vad partiledaren i det största oppositionspartiet säger så vore det väl etter värre? Är det inte fenomenalt bra att hela Sverige med spänning väntar på vad Juholt skall säga härnäst? Enligt Jämtin är problemet ju att ni inte får ut er politik men har läget någonsin varit enklare?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s