En tysk gäst i gruppen informeras om tillståndet i Moder Svea!

Alexander hälsade på förra veckan. Han kom till gruppen för att hjälpa till med konstruktion av en flödescell och för att förmedla sin kompetens i att tillverka lipidlager på sensorytor. Det finns så mycket tyst kompetens som aldrig går att få ned på papper. Det gäller för övrigt alla yrkeskategorier!

Det var roligt att ha honom på besök.

Vi kom också att diskutera lite dagsaktuell politik. Det framgick att i Tyskland framhölls Sverige som ett land med god social välfärd och som ett föredöme för andra. Jag berättade för honom att detta är numera historia. Vår arbetslöshetsförsäkring tillhör de sämsta i Europa och likaså sjukförsäkringen. Jag sa till honom att vår statsminister borde få Nobelpris i Medicin eftersom han friskförklarar alla efter 180 dagars sjukskrivning.

Den gode Alexander såg lite häpen ut.

Nu får vi se om regering fortsätter att obstruera riksdagsbeslut angående en humanare sjukförsäkring. Det finns ju pengar till det eftersom hela sjukförsäkringssystemet går med stora vinster.

Annonser

25 responses to “En tysk gäst i gruppen informeras om tillståndet i Moder Svea!

 1. Man blir alltid lika förvånad över den bild som övriga Europa och världen har av Sverige. De verkar tro att det fortfarande är som under 1960- och början på 1970-talet när vi antagligen var världens bästa land. Idag är vi inte mer än ett medelmåttigt västeuropeiskt land och levnadsstandarden och de sociala förmånerna i t.ex. Tyskland är betydligt bättre än här.

  • Ja men vi måste komma ihåg att den nuvarande regeringen inte känns vid att det blivit några försämringar. De försvarar ju den sk sjukförsäkrningsreformen och vägrar till och med att göra de förändringar till det bättre som riksdagen beslutat om.

   Regeringen har ju till och med lyckats lura en majoritet av svenska folket att tycka att det är helt OK

 2. Jonny Disenfeldt

  ”Vår arbetslöshetsförsäkring tillhör de sämsta i Europa och likaså sjukförsäkringen. ”

  Ja fy tusan, tänk om man vore medborgare i t.ex Grekland, Italien, Irland, England, Spanien eller Portugal. Eller Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien eller Slovakien. Kanske Ungern, Rumänien, eller någon av de gamla Jugoslavienbitarna. Då skulle man känna sig trygg …

  • Ja det är faktiskt så. Kan vara därför finansen är i ordning. I Sverige har vi redan gjort de nedskärningar som man demonstrerar emot i övriga Europa. Det har man gjort genom att med bibehållen arbetsgivareavgift sänka ersättningsnivåerna i socialförsäkringssystemen. den del som man inte använder till det den är avsedd för går in och täcker upp svarta hålen i statsbudgeten. Indiska reptricket!!!

 3. Jonny Disenfeldt

  Nja, det återbetalas faktiskt i form av jobbskatteavdraget till de som betalat in för mycket, de som jobbar. Inget reptrick.

  • Hahahaha, och ska man vara säker på att ha en vettig sjukförsäkring så får man ta sina pengar och köpa en privat. Det är hög tid att löntagarna kräver en omfördelning direkt av arbetsgivaren. Varför ska pengarna ta en omväg förbi statskassan när inte staten tillhandahåller en vettig socialförsäkring.

   • Jonny Disenfeldt

    Exempel från t.ex England …
    Contribution-based Jobseeker’s Allowance
    The maximum weekly rates are:
    AgeAmount
    Aged 16 – 24 £53.45
    Aged 25 or over £67.50
    Income-based Jobseeker’s Allowance
    The maximum weekly rates are:
    Type of personAmount
    Single people, aged under 25 £53.45
    Single people, aged 25 or over £67.50
    Couples and civil partnerships (both aged 18 or over) £105.95
    Lone parent (aged under 18) £53.45
    Lone parent (aged 18 or over) £67.50
    For income-based Jobseeker’s Allowance, the amount may be less after your household income, pension and any savings of £6,000 or more are taken into account.

    Va synd att vi inte har det systemet …

   • Nästan varannan arbetslös står utan a-kassa i dag i sverige

 4. Har äntligen kommit till skott och börjat läsa Jämlkhetsanden av Wilkinson/Pickett. Tidigare har jag bara läst andras hyllningar om boken – nu kan jag stämma in i lovsången!

  Boken förklarar på ett utomordentligt sätt det som underrubriken säger: ”Därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen”
  Visst är det fantastiskt att Sverige får så bra placeringar i statistiken i boken. MEN – det finns en hel del smolk i bägaren – statistiken som författarna använder sig av tar inte med utvecklingen de senaste åren, dvs alliansens år av nedmontering finns inte med i rapporteringen. Jag misstänker att Sverige-pricken i diagrammen numera hamnar betydligt lägre på många områden i jämförelse med övriga länder, kanske rentav mitt i gröten av länder med mediokert utbyggd välvärd. Det är så tragiskt!

  Till Jonny: Menar du att det är ok att Sverige monteras ner bara för att det finns länder som har det värre? Förklara gärna hur du tänker.

 5. Jonny Disenfeldt

  anita –
  Det påstods att ”Vår arbetslöshetsförsäkring tillhör de sämsta i Europa och likaså sjukförsäkringen. ”

  Jag tycker inte det stämmer med sanningen.

 6. Jonny Disenfeldt

  TCO har cherry pickat länder, man har för syns skull tagit med England som är sämre (Sverige ligger inte i botten ens på denna lista).

  Visst kunde det vara bra att gynna de med högre inkomst bättre vilket uppenbarligen är vad du förespråkar. Själv ser jag inte det som det mest nödvändiga att satsa pengar på, däremot borde staten vara rekorderlig och sätta ett avgiftstak på avgifterna som motsvarar högsta ersättningsnivån. Att inte göra det är samma sak som att i det dolda ha ytterligare en marginalskatt för högre inkomster.

  Faktum kvarstår, europa är stort, det finns många länder och det svepande påståendet du gjorde stämmer inte med sanningen. Du har inte varit helt sanningsenlig mot din tyske kollega.

  • kom också ihåg att knappt hälften av de arbetslösa har a-kassa
   denna undersökning var dessutom från 2009

   återkommer när jag gjort klart etiska ansökan som jag sitter och pillar med

   Ja jag anser att sjukförsäkringen skulle täcka 80% av inkomstbortfallet för de flesta löntagare. det är långt dit i dag.
   alternativet är att arbetsgivaren betalar ut överskottet i arbetsgivareavgiften till löntagaren direkt i stället för till statskassan. Sen kan väl facket ordna med tilläggsförsäkringar eller så.

   Det skulle så klart gräva ett djupt hål i statsbudgeten och regeringen får bestämma sig för att antingen höja skatten eller göra ordentliga nedskärningar i välfärden. Deras rep-trick skulle i vart fall avslöjas direkt.

 7. Jonny Disenfeldt

  Jag ogillar det där med ”de flesta”, då ska det vara 80% till alla utan förbehåll. Antingen det eller ett avgiftstak. Sedan tycker jag i och för sig att det borde vara en trappstege där man börjar på 80% och stegvis går ner mot t.ex 60% .

  Etisk ansökan ?
  Pysslar du med djurförsök ?

  • nä jag ska mäta på folk. vi håller på med icke invasiv diagnostik. ska försöka hitta ett sätt att diagnostisera diabetesrelaterad neuropati. Och hudcancer.
   Sen när jag blir multimiljonär ska jag skicka pengar till arbetarerörelsens tankesmedja. hahaha

 8. Jonny Disenfeldt

  Ja en bra cancerdiagnosticering kan nog bli väldigt lukrativt.

  Du är ju hundägare, satsa på att använda hundar till att sniffa fram hudcancer etc (har för mig att något sådant redan testats). Hundar har ju via evolutionen utvecklat helt häpnadsväckande luktsinne.

 9. Det är ju knappast så att Sverige helt plötsligt har blivit uruselt sedan 2006. Vad vi har sett är en pågående process där Sverige halkat efter alltmer mot jämförbara västeuropeiska länder sedan någon gång i början på 1970-talet.

  Vad som är positivt är att medlemsskapet i EU/EES som ger oss möjlighet att flytta till andra länder om utvecklingen fortsätter.

 10. När det gäller arbetslöshetsförsäkringen vill jag hellre ha en generell försäkring som omftattar alla och inte är tidsbegränsad utan fungerar som någon form av grundskydd för alla arbetslösa. Samma regler och ersättningar ska gälla för alla med vissa skillnader beroende på ålder (även politiker). Detta blir då en form av grundläggande trygghet på en låg nivå istället för att långtidsarbetslösa ska nå en bortre tidsgräns och behöva få socialbidrag för sitt uppehålle.

  Samhället har faktiskt ett ansvar och se till att det finns arbetstillfällen till alla som vill ha ett sådant och kan man inte uppfylla det behövs någon form av inkomstgaranti till de som behöver detta. Vad det kallas är mindre viktigt men det bör vara någon form av ”medborgarlön” som omfattar alla i yrkesverksam ålder i ett samhälle.

  • hm… ja iden om medborgarlön känns onekligen rätt intressant i dag.Har funderat en del på det. Skulle vara enkelt att administrera ungeför som barnbidrag. Inga utredningar etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s