Om att fördumma befolkningen genom försämrad undervisning

Jag sattpå planet från Madrid mot Stockholm och läser en intressant artikel av Paul Krugman i ”International Herald Tribune”. Skrev några rader som jag nu postar

Paul Krugman skriver att historiskt har USA varit ett föredöme i utbildningsfrågor. Alla barn i USA skulle ha samma chans. ”The American Way” sa en av föräldrarna i min sons klass när vi bodde i USA ett år för dryga tjugo år sen. Hon var besviken eftersom redan då började systemet krackelera och hon hade satt sitt barn i en privatskola, precis som vi blev tvungna, när det offentliga skolan inte fungerade som den skulle.

Det republikanska partiet hävdar att de är ett parti som står för traditionella värden. Men det ifrågasätts starkt av Paul Krugman speciellt vad gäller undervisningsfrågor. USA rustar ner sitt utbildningssystem samtidigt som klyftorna växer.

Den ledande republikanen på högerkanten: Rick Santorum varnar för att presidant Obama vill öka antalet elever på college. Han hävdar att det är ”indoctrination mills” som underminerar den kristna tron. Det finns ingenting som stödjer den tesen men däremot så är den högre utbildningen inte särskilt imponerad av den nuvarande högerideologin.

En annan av presidentkandidaterna; Mitt Romney säger: Dont just go to the one that has the highest price. Go to one that has a little lower price where you can get a good education. And hopefully youll find that. And dont expect the government to forgive the debt that you take on.”

Nu är det så att det har varit hårda nedskärningar på de statliga universiteten i USA. Terminsavgifterna har höjts med upp emot 70%. Det finns nämligen ingen gratis högre utbildning i USA. Det kommer att bli svårt att hitta en utbildning med god kvalitet i USA som är billig. Dessutom har några universitet i exempelvis Texas och Florida tvingats stänga flera stora institutioner inom teknisk fakultet. (ingenjör, datavetenskap).

Paul Krugman skriver i det sista stycket: ”So whenever you hear Republicans say that they are the party of traditional values, bear in mind that they have actuallly made a radical break with Americas tradition of valuing education. And thay have made this break because they believe that what you dont know, cant hurt them.”

”Vad du inte vet kan inte skada dig!!”

Får en obehaglig känsla när jag tänker på vad som händer med vårt eget svenska utbildningssystem och med de växande klyftorna. Har borgerliga alliansen samma agenda som republikanska partiet i USA?

Annonser

6 responses to “Om att fördumma befolkningen genom försämrad undervisning

 1. välskrivet mamma!!!

 2. tack för det Mea Sethson

 3. Vad har under de senste 30 åren varit det mest skadliga som hänt grunskolan? Någon som har ett annat förslag än Kommunaliseringen?

  Vad har under de senaste åren varit det mest skadliga som hänt de svenska universiteten? Här säger jag överetablerandet av nya högskolor som dränerat statsbudgeten för att samtidigt sänka kraven (det gäller ju att få ut så många som möjligt för att få in maximalt med pengar). JA, det har säkerligen varit en fin regionalpolitik men utbildningsmässigt har det varit en vansinnig politik att trycka in miljarder i nybyggnation för att sedan underfinansiera forskning och undervisning.

  Och de skyldiga äro?

  Grunden till att svensk utbildning hela tiden sjunker i kvalite är först och främst en dålig grundutbildning. Och det är klart att nivån hos de som söker till gymnasium och sedan till universitet blir lidande när lärarnas direktiv nummer ett är att ”Alla skall få godkänt”. Har eleven tur (eller har omtänksamma föräldrar) så kommer denne i en bra klass och miniminivån kan hållas uppe men sannorlikare är att eleven hamnar i en salig blandning och nivån blir låg. Allt pga kommunaliseringen och idiotiska politiska prioriteringar.

 4. Att kommunaliseringen lett till sämre skola överlag visas av ex Skolverkets senaste analys: http://www.skolverket.se/statistik-och-analys/2.1860/2.1866/kommunalt-huvudmannaskap-i-praktiken-1.166774 men finns det fortfarande kommunaliseringsförespråkare kvar? Tom de riksdagsmän som bloggar på s-bloggar ångrar ju nu sitt tidigare beslut, se http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1427&blogg=50282 för mer info.

  Har ingen referens så här rakt upp och ner till åsikten att det går åt h*te om huvuddirektivet till lärarana är att ”alla skall få godkänt”. Klart som bara den att om man har minimala resurser och det viktigaste är att få upp alla till G så blir det bara utlärande till G-nivå.

  Ser du själv någon förändringa av ungdomarnas förkunskaper och studieförmånga under det senaste årtiondena? Jag har hört få som säga att det blivit bättre och det kan ju inte vara en bra start på universitetsstudier.

 5. Det är väl så att det riktigt duktiga studenterna som kommer till universitetet är fortfarande riktigt riktigt duktiga.

  Det har kanske verkat som om studenterna har blivit svagare men jag har inte sett någon bra analys på om det beror på att fler kommer och därmed en hel del svaga studenter eller om det beror på att förkunskaperna blivit sämre för alla.

  De studenter som jag har nu är nyfikna frågvisa och klipska. Lär sig snabbt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s