Historieförfalskningen fortsätter. Men nu har vi vant oss, eller????

”HELT GALET! Per Schlingmann (M) satt i Agenda och påstod att Moderaterna är bärare och utvecklare av den svenska modellen. Det är helt galet. M har aldrig haft något med den svenska modellen att göra, uttalandet är en del i den M-strategi som ska skriva om historien”

Så inleder Lena Sandlin dagens ledare i Västerbottens Folkblad.

Lögnen är moderaternas vapen när man vill ta över som statsbärande parti i Sverige.

Annonser

16 responses to “Historieförfalskningen fortsätter. Men nu har vi vant oss, eller????

 1. Ja, man blir frustrerad när man hör allt de säger sig ha gjort för Sverige. Lite trist att bara Arkelstens groda blev uppmärksammad i media (den om kvinnlig rösträtt).

  Men jag undrar över alla de som går på dravlet från Schlingmann, har de ingen kunskap om vår politiska historia eller är de totalt världsfrånvända? 😮

 2. Ja jag tror att många går på lögnerna. Många är inte insatta i sakfrågor utan tar vår välfärd för självklar. Så ska det vara och så har det alltid varit, tror de.

  De flesta sätter sig inte i i vår politiska historia. Det vet Schlingmann och kompani.

  Jag vet inte om de är världsfrånvända men kanske en aning naiva.

 3. Lars Johansson

  Det är många som ägnat sig åt att skriva om historien.
  När jag gick i skola fick vi lära oss att socialdemokraterna skapat välståndet. I efterhand så har jag förstått att det svenska ekonomiska undret inträffade under åren 1850-1930 dvs innan (s) kom till makten
  Det var tex under de åren som i stort sett alla våra stora exportföretag grundades som Volvo, Ericsson ASEA mfl mfl
  För (s) obehagliga sanningar kom aldrig in i skolans historieböcker som tex socialdemokraternas roll vid bildandet av Institutet för rasbiologi i Uppsala och interneringslägren i Storsien och Nartijärvi mfl ställen som Tage Erlander var djupt involverad i.

  Nu jobbar moderaterna vidare med att skriva om historien.
  Men är det något dom kommit på själva eller är det bara en del i strategin ”kopiera (s)”?

  • Nu stack du kniven i en varig böld hos mig när du tar upp interneringslägren.

   Det är en skamfläck att man aldrig har rett ut vad som verkligen hände. Lena Hjelm Vallen lade locket på. Sen vet jag inte om jag håller med om att Tage Erlander var djupt involverad. Det beror på vad dui menar med det. Vad jag vet så gav han militären fria händer. Och det var illa nog. Jag är nära släkt med en person som satt i Storsien.

   Men den generella välståndspolitiken enligt den nordiska modellen ligger (s) bakom, tillsammans med broderpartierna i Norden. Naturligtvis hade det inte varit möjligt utan en framgångsrik industri.

 4. Lars Söderberg

  Det stora problemet är dåligt pålästa eller fega journalister som inte ifrågasätter de mest uppenbara lögnerna direkt utan låter dem stå oemotsagda. Jag tror yrkeshedern i journalistkåren var högre förr.

  • Är inte säkert att det är någon större skillnad. Tänk på Martin Schibbye och Johan Persson i etiopien. Modiga män som slåss för att sanningen ska fram.

 5. Lars Johansson

  Britta Sethson

  ”Det är en skamfläck att man aldrig har rett ut vad som verkligen hände.”

  Håller med. Men det är inte Schlingmanns skamfläck.
  Tage Erlander var djupt involverad i arbetslägren. Jag hinner inte leta upp källor till det nu men så var det.

  ”Lena Hjelm Vallen lade locket på”
  Då mörkläggningen av detta började så hade Lena Hjelm Vallen ännu inte gått ut skolan så skyll inte på henne.

  Där jag kommer ifrån fanns det några som suttit i Storsien. En av dom blev en framgångsrik affärsägare. En tröst för oss som tycker att historien ska vara någotsånär korrekt och som hatar av politiska partier tillrättalagd historia är att är att de moderater som nu ägnar sig åt historieförfalskning inte alltid är så duktiga.

  När Sofia Arkesten skulle skriva om historien om rösträttens införande och kampen mot apartheid så gav det upphov till många goda skratt.
  Hon har mycket att lära innan hon är ikapp de socialdemokratiska historieförfalskarna och hon ligger ljusår efter mästaren på områden, Gustav Vasas historieskrivare Peder Swart . Hans krönika från circa 1560 är fortfarande mästerverket på området. Den kom att påverka vår syn på epoken och Sverige bilden ändå in på 1900-talet.

  ”Krönikan är mycket subjektiv till kung Gustavs förmån, men eftersom den är såpass detaljerad, har litterära kvaliteter som saknas i andra krönikor, och är det enda som finns tillgängligt för vissa perioder i kungens liv så har den ändå använts flitigt i historieskrivningen” som det står på Wikipedia.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Peder_Svarts_kr%C3%B6nika

  Peder Swart var alla socialdemokraters och moderaters överman på området.
  Men Moderaternas ofta rätt taffliga försök till att skriva om historien visar i vart fall på att de har ett intresse för ämnet. Inom socialdemokratin av idag så verkar intresset för historia att vara lika med noll vilket jag tror är ett större problem än Arkelstens försök till historieskrivande.

  • Jo jag vet att det var uppe på Lena Hjelm Vallens tid också.. Jag tror man diskuterade någon form av sanningskommision, men hon ville inte gå vidare. Nu är det här med interneringslägren något som de flesta inte känner till. Det döljs och göms. Och det innebär att det kan komma att upprepas igen och igen i liknande lägen.

   Jag vet också att Tage Erlander var inblandad men min bild är att han lämnade ifrån sig ansvaret helt till militären. Det var de som skötte det och sen blundade de ansvariga politikerna i toppen. VILKET VAR HELT FEL! Det är därför jag skulle vilja se alla korten på bordet.

   Jag vill inte på något sätt ursäkta detta. Eller skylla ifrån mig. Det är något som är mycket smärtsamt och jag satt bara för någon vecka och pratade om detta med den gamla änkan. 93 år, till mannen som satt i Storsien och aldrig fick någon upprättelse. Att saker och ting kunde gå fel under kriget kan jag förstå. Men aldrig ursäkta och framförallt kan jag inte acceptera att man vägrat att ge människor som spärrades in utan rättegång och förklaring, någon form av upprättelse. Nu finns inga kvar så vitt jag vet. Men vi som är yngre släktingar kommer ihåg

   Att detta försökte döljas av samtliga ansvariga gör inte moderaternas historierevion ursäktad. Historierevision ska angripas varje gång det dyker upp.

 6. Lars Johansson

  Britta Sethson

  Du kanske känner till det men om du inte gör det så kan Jag berätta att Gunnar Kieri och Ivar Sundströms bok från 1972, ”1. Arbetskompaniet Storsien” finns på nätet som PDF.
  http://www.marxistarkiv.se/varldskrig/storsien.pdf

  Jag kommer ihåg när den kom för den fick en hel del uppmärksamhet då.pga av att den tog upp en historia som man från socialdemokraternas sida ägnat mycken möda att sopa under mattan. Och lyckats väldigt bra med det. Man hade tom sett till att riva alla fysiska spår i form av gamla baracker osv
  Och så kommer kommer två Norrbottningar och berättar om en glömd by i Norrbotten där det fanns ett koncentrationsläger under kriget.
  Not so good.
  Jag skriver koncentrationsläger för lägren i Storsien var per definition ett sådant. Dvs ett läger ”för personer som ansågs utgöra ett hot mot nationen eller regimen”. I dessa läger fördes de personer samman, det vill säga koncentrerades.

  Författarna av boken blev givetvis mobbade av det historierevisionistiska parti som då hade makten. En berättelse om ett koncentrationsläger på svensk botten var inte något som de ville skulle lyftas fram. . Det stämde inte med den officiella bilden av Per-Albins Sverige.

  Du skriver att”Lögnen är moderaternas vapen när man vill ta över som statsbärande parti i Sverige”.

  Och jag säger inte emot dig. Men frågan kvarstår. Är det något som:
  1. Moderaterna har hittat på själva eller
  2. något som man kopierat från det gamla statsbärande partiet?

  • Jag har boken i pappersversionen.

   Jag tror att moderaterna hittat på det själva. Det är inte samma taktik som (s) hade i frågan om att gömma information om interneringen eller IB för den delen. Moderaterna försöker ta åt sig äran av att ha byggt upp den nordiska välfärdsmodellen

   Jag hatar båda formerna av revision.

   Men det är klart att varje gång som man anklagar Moderaterna för att skriva om historien så får man räkna med att interneringslägren kommer upp. Jag har ingenting emot det eftersom jag gärna vill se en ordentlig utredning av detta.

 7. Lars Johansson

  Britta Sethson

  ”Det är inte samma taktik som (s) hade i frågan om att gömma information om interneringen eller IB för den delen”.

  Delvis är det samma taktik.
  Även moderaterna har sopat obehaligheter under mattan.
  Det faktum att ingen talar om dessa visar ju på att man har lyckats.
  Det var först när ”historieprofessor Arkelsten” skulle ta det hela till nästa nivå genom att ge moderaterna en hjälteroll i kampen för rösträttens införande och i kampen mot apartheid som det baktände.

  Jag tror inte att vi får se någon ordentlig utredning av koncentrationslägren i Sverige.
  Smaka på orden ”koncentrationslägren i Sverige” så förstår du varför många kommer att värja sig mot att det görs en djupdykning i detta
  Jag ser att du kallar dom ”interneringslägren” men koncentrationsläger är den adekvata benämning för just den typen av läger som det handlade om.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Koncentrationsl%C3%A4ger

  Den socialdemokratiska självbilden skulle inte klara av det.
  Kanske inte den svenska heller. Efter det att begreppet ”de svenska koncentraionslägren” interfolierats i det allmäna medvetandet blir inget längre som förr.
  Då finns det ingen väg tillbaka till Anders Ferms ”moraliska stormakt” som han en gång kallade sverige.

  Men det kanske är lika bra. Såväl (s) som svenska folket kanske bara mår bra av en mer realistisk självbild. Dessutom är historielösheten farlig i sig eftersom propaganda kan komma att ta historiens plats.

  Det var ett reportage i Norrbottenskuriren 2010 om Storsien
  ”Storsien lever vidare och det gör också historien om arbetslägren. Inte för att vi pratar om det särskilt mycket här i byn oss emellan, men fortfarande kommer det ofta besökare hit och frågar, säger Thomas Lindbäck”.
  http://www.kuriren.nu/kultur/?articleid=5283023

 8. Jag har pratat väldigt mycket med Nils Lundgren om detta. Han har gjort en film med intervjuer från fd lägerfångar i Storsien.

  Interneringsläger är vad jag brukar säga ja. Kanske ska man säga koncentrationsläger. Vet inte om det blir bättre av det. Personligen är detta väldigt smärtsamt för mig.

  När jag först hörde talas om det användes bara ordet ”läger”. Jag var barn och förstod inte att det var något negativt. Förstod inte smärtan hos min släkting som pratade om det. Upprättelse fick han aldrig.

 9. ”Bärare och utvecklare”. Det syftar väl på nutid och framtid? Iallafall som jag tolkat det hela i sin kontext. De faktiska förändringar som alliansen gjort på de svenska välfärdssystem är små. Trots allt, vi talart om små förändringar och skrapas på ytan så kommer man nästan alltid ner till två teman: ”attackerna på fackförennigsrörelserna” och ”inkomstskillnader ökar”. Alliansen ses som fackföreningsmotståndare för att de talar om för folket att a-kassan inte (sedan länge) har med facket att göra och att det är en försäkring som finansieras av det offentliga men inte kommer alla till del. Visst är det fackföreningsfientligt att ”ta bort” det starkaste argument som facket brukar ha: ”går du med i facket går du med i a-kassan”.

  Den andra centralpunkten, att inkomstskillnaderna ökar, är givetvis katastrofalt om principen att allt arbete skall (i pengar) värderas lika. Varför skall det det?

  Personligen ser jag inte det som ett problem om de rikaste blir rikare bara de men lägst disponibel inkomst samtidigt får det bättre. Däri ligger nog det utvecklande som alliansen gör av den svenska modellen – bättre för ALLA och inte bara ett ihoptryckande nedåt av inkomster.

 10. Hmm, det där är väl inte helt sant eller hur? De enda som fått de sämre är de i decilgrupp 1 och vilka är det? Jo, nolltaxerare, studenter med extraknäck/sommarjobb etc. Det är inte i denna grupp som du hittar de flesta fattigpensionärer, arbetslösa etc.

  • Du får leva i vilka villfarelser du vill Christer och komma med vilka bortförklaringar som du tycker passar

   Faktum kvarstår: de fattigaste har fått det sämre. betydligt sämre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s