Om att sticka huvudet i sanden…

I går hade vi beslutsmöte i gymnasie och vuxenutbildningsnämnden. Två fristående gymnasieskolor söker att få påbörja sin verksamhet i Umeå. Redan nu har vi 1,8 platser per elev som ska börja till hösten. Om dessa får starta sin verksamhet och väljer att göra det skulle vi stå med ett erbjudande om över 2 platser per elev.

Detta leder till att oavsett kommer det att bli många tomma bänkar till hösten. Den borgerliga alliansen hade inga problem med detta. Att öka valfriheten är deras enda rättesnöre i skolpolitiken.

Jag ställde frågan till den borgerlige vice ordföranden hur man tänkte sig att finansiera ännu fler tomma platser. Vad ska man dra ner på undrade jag och kristdemokraten såg förundrad på mig och påstod att det inte var något problem. Det skulle inte öka några kostnader eftersom det inte blev fler elever.

Vår ordförande Han(s) tog då orda och med en pedagogisk skicklighet ritade han upp på tavlan hur och var kostnader uppstår när det finns för många platser och dessutom en osäkerhet i om de fristående gymnasierna ska starta eller inte, oavsett beslut i Skolverket. Kommunen måste exempelvis stå med beredskap för att ta emot de elever som valt och kommit in på en skola som inte startar verksamheten pga för dålig lönsamhet. Klasser startas med ett litet lägre elevunderlag eftertsom folk väljer att vid ett omval hoppa över till ett annat alternativ där det finns tomma platser. Det är åtskilliga miljoner som går till spillo.

Kristdemokratiska vice ordföranden kunde försiktig hålla med att det kanske uppstod kostnader men att frågan om valfrihet var överordnad.

Jag ställde då frågan om hur stor prislappen fick vara: 1 miljon per år, kanske 10 miljoner per år eller kanske kan man tycka att 30 miljoner per år skulle vara smärtgränsen.

Alliansen är fortfarande svaret skyldigt. Däremot så fattades beslut om att våra tjänstemän skulle räkna ut vad kostnaden verkligen är. För det vet vi inte i dag.

Ber att få återkomma om detta när vi vet mer

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s