Uppfriskande Maria-Pia i ETC

Äntligen någon som sätter ord på det jag känner.

Maria Pia B skriver det jag innerst inne också tycker. Men så mycket bättre än jag kunde uttrycka.

”Jag tillhör dem som inte vill läsa om massmördaren på Utöya. Jag vill inte se honom, inte höra hans svar, inte läsa ”analyser” och tyckanden om rättegången. Jag tror inte att vi har någonting att lära av att han får breda ut sig, dag efter dag, månad efter månad och toppa löp och nyheter. Det är nästan omöjligt att slippa. Vi är tvångsmatade med massmördaren; löpsedlar, teve, morgontidningar. Den mediala praktiken har givit honom den globala tribun han drömde om, under de år han planerade sina massakrer. Som han själv har berättat hade han dubbla syften; dels att utplåna så många unga ur den norska arbetarrörelsen som möjligt, dels att ge medierna ”an offer they can’t refuse” – ge medierna något så sensationellt vidrigt att de bara måste tjäna hans syften. Det spelar ingen roll vad journalister och kommentatorer, inte ens Åsne Seierstad, kommer med för ursäkter. De jobbar just nu alla som en gigantisk pr-firma åt massmördaren. Några vet det ”innerst inne” – och kommer med allehanda förklaringar och ursäkter. Ännu har jag inte hört en enda som duger.”

Annonser

11 responses to “Uppfriskande Maria-Pia i ETC

 1. Vad är poängen då, att inte rapportera?
  Det skulle se ut!

  • Jag har liksom inget bra svar på din fråga. Men jag känner att han har fått den plattform han ville ha. Och det är det som jag inte gillar.

   Bästa är väl om han döms att vara otillräknelig och får tillbringa sina återstående dagar på sluten anstalt!

 2. Jag känner som du och Maria-Pia men har inte heller något bra svar till Stig-Björn. Mer än att om medierna gav f-n i att rapportera så intensivt som de nu gör, skulle han inte ha fått den tribun han så hett efterlängtade och därmed få medierna att tjäna hans syfte. Men visst frågan är svår.

 3. Lars Johansson

  Håller med Stig-Björn. Hur skulle det se ut om medierna inte rapporterade?
  Då skulle rapporteringen övertas av andra och flytta ut till nätets mer obskyra delar och den ”rapportering” vi skulle få då skulle i stora delar vara vinklad.
  Maria-Pia Boëthius lever kvar i en förgången värld där det fanns ett skrå av journalister (där hon själv ingick) som var framstående frilansare eller fanns på olika medieföretag som Svt, SR och DN, Expressen mfl som kunde styra över vad det skulle rapporteras om.
  Den tiden är förbi.

  • Hej Lars

   Å ena sidan: Jag vet att denna detaljerade rapportering är exakt vad massmördaren vill ha. Det ger honom en plattform. Han får ut sitt budskap på ett helt otroligt sätt. Jag gillar det inte. Men rättegången måste ju ha sin gång

   Å andra sidan: Du har ju rätt i det du skriver Lars. Annars skulle vi kanske få den typ av rapportering som du beskriver och det är troligen ännu värre.

   Jag vet egentligen inte riktigt vilken lösning som finns. Vi vill ju möta massmördaren med större öppenhet och med mera demokrati som Stoltenberg sa (eller liknande). Men hur ska vi samtidigt undvika att massmördaren får pumpa ut sitt budskap.

   Går inte ihop för mig. Men allt kan man inte veta.

 4. Lars Johansson

  Hej Britta

  Frågan är inte okomplicerad.
  Men oaktat mediernas rapportering så har den Norska domstolen gett honom ett väldigt stort utrymme för att föra fram saker som inte är relevanta i målet och som domstolen inte behöver för att döma.
  Domstolen ska ju bara avgöra om huruvida han är skyldig eller ej enligt gällande rätt och inget annat.
  Och för att avgöra det så behöver dom inte lyssna i 4-5 dagar på politisk propaganda vilket domstolen avsatt utrymme för.
  Men en rättegång om brott av den här magnituden måste medierna ge stort utrymme för. Det finns nog inget alternativ.

 5. Lars Johansson

  Och sen är det sant att han får en plattform genom det stora medieutrymmet. Men vi vet inte ännu vilken effekt det får.

  En positiv effekt kan vara att det ökar medvetenheten hos vanligt folk om att den typ av högerorienterad extremism och terrorism som han står för faktiskt existerar och att alla terrorister kommer faktiskt inte från mellanöstern.
  I Sverige har ju terrordåd begåtts av vita som tex Miro Baresic och medlemmarna i ”Kommando Holger Meins” men dom börjar ju vara glömda nu och efter 9/11 så har man i princip utgått från att terrorister kommer från mellanöstern eller det CIA brukar kalla det stora mellanöstern vilket är det vi kallar mellanöstern + ytterliggare några länder som tex Pakistan

  • Tack för dina kommentarer och ni andra också.

   Allt är inte svart eller vitt. Men man får hoppas att all uppmärksamhet gör att fler vänder sig bort från den här typen av ideer.

 6. Det är väl klart att det skall få uppmärksamhet och utrymme! Detta skall aldrig glömmas! Däremot får Breiviks åsikter och sjuka tankegångar väldigt stort utrymme i debatten.

  De flesta människor tycker att det denna människa gjort är oförlåtligt och motbjudande.
  Då borde också den åsikten vara den som är starkast representerad i tidningarna.
  Men man vill sälja lösnummer så det är roligare att måla upp en bild av att det finns stort stöd för Breivik.

  Precis som man vill måla upp en bild av all världens muslimer som ett enda nätverk av terrorister…

 7. Vill bara länka till denna artikel i dag i AB

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article14934711.ab

  Nog har han lyckats han med sitt uppsåt, Breivik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s