Den sjuka sjukförsäkringen….

I dag fick jag veta att min svåger som har jobbat som snickare/vaktmästare hela livet riskerar sparken från jobbet i sommar. Han är nu 58.

Han har skadat sitt knä och fått en operation och går nu på rehabilitering. Om han inte blir frisk och arbetsför under en sex månaders sjukskrivning så får han sparken från jobbet. Det är inte säkert att det räcker med 6 månader. Det är inte alls säkert att han blir 100% arbetsför alls någon gång.

Det som är säkert är att om han inte blir återställd i knäet på sex månader så blir han fattiggjord och arbetslös.

Ett av alla dessa exempel som sjukförsäkringsministern vägrar att ta i med tång.

I dag är det 1 maj. Det finns tusen skäl att samlas under fanorna i dag för demonstration. Detta är bara ett av dem

Annonser

6 responses to “Den sjuka sjukförsäkringen….

 1. Hur kan detta vara möjligt? Finns det inget kollektivavtal på din svågers arbetsplats?

 2. Självklart är det tragiskt och det är även fullkomligt horribelt att man ska önska att alla de som röstat på denna Moderatstyrda Allians även de blir så sjuka så de får insikt i hur sjuk denna sjukskrivningslag är som klubbades 2008. under borgeliga applåder.

  Jag tycker överlag att när Alliansen kom i makt 2006 så har politiken vridits mot mer kriminalitet. detta hör vi Inte minst bland småföretag samt Överklassavdraget inom RUT, ROT,

  Vidare!
  Minns att Reinfeldt 2002 som ordförande för justisieutskottet föreslog privatisering av fångvården. Den ggn fick han inte medhåll.
  MEN! Förmodligen berodde det på att saker måste följa en viss ordning.

  Först måste sjukförsäkring , a-kassa förstöras.

  Kort sagt man måste skapa en grupp fullkomligt utfattiga som därefter som enda alternativ har att försöka överleva men inte få nåt liv,. eller begå självmord, eller idka kriminalitet för att överleva.
  Därefter kan privatiserade fängelser skapas.

  Om så sker är risken det blir som i USA där fängelsebranchen är en enorm tillväxtmotor. En del av vinsten lobbar man för hårdare tag så det ska bli lättare sätta folk i fängelser. Därefter används dessa som gratis arbetskaft åt näringslivet. Ja förutom den kostnad de privata fängelserna tar ut.
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/stora-pengar-i-usas-fangelseindustri_7782012.svd

  Så Reinfeldts tanke finns där och fortsätter de i makt efter 2014 är jag inte alls främmande för att privatisering av fängelser kan ske.

  • Tack för kommentaren Bert. Jag kände i dag på första maj en fantastisk framtidstro och en kraft i rörelsen. Vi var fler än vanligt ute i demonstrationståget i Umeå och Rådhustorget var bräddfyllt. Måste ha varit närmare 2000 personer som kom och lyssnade till talarna.

   Nu gäller det att hålla i detta och kämpa för en röd valseger 2014.

 3. Kollektivavtal hjälper inte emot försäkringskassans regelverk. Efter 6 månader så skall den sjukskrivne testas mot den övriga arbetsmarknaden/yrken. Det var väl här S fick igenom en skrivning om att man skulle testas mot FÖREKOMMANDE arbeten på arbetsmarknaden, innan räckte det med att man kunde vissla så ansågs man arbetsför.

  Tror att arbetsgivaren kan neka en tjänstledigt (ibörjan så kunde åtvarjefall AG det) för att prova på annat vilket oftast bruka innebära en meningslös kurs på AF.
  Försäkringskassan kan också vägra att betala ut sjukpenning efter 6 mån fast det kanske endast handlar om ett par månaders rehabilitering till.

  Otroligt många har blivit av med sina arbeten pga denna regeln, fråga era fackliga företrädare så kan de bekräfta detta främst inom LO,s verksamheter. Man ska vidareutbilda sig runt 40 om man har ett yrke då man slits ut säger Reinfeldt….. Personligen anser jag att om man nu vill arbeta som t.ex inom vård/hantverk/handeln/industrin eller jordbruk så ska arbetsmiljön anpassas så att personalen inte slits ut!

  Antar att det är därför som Moderaterna ligger lågt med att ändra i arbetsrätten då sjukförsäkringen har möjliggjort uppsägningar via bakvägen av utsliten personal!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s