Delad föräldraförsäkring

Har i dag varit på någon sorts föredrag om den skeva könsfördelningen på högre poster på universitetet

I grundutbildningen har det sedan länge varit övervikt av kvinnor. Men sedan slår kvinnorna i glastaket. En starkt bidragande faktor för att så få kvinnor fortsätter efter grundutbildningen tycks vara att många handledare på forskarutbildningen inte vågar anta kvinnor i fertil ålder. Forskningsprojekt är ju ofta finansierade i 3 år, i sällsynta fall mer.

Om den kvinnliga doktoranden blir gravid är risken överhängande att någon annan person får ta över projektet och efter föräldraledigheten uppmanas doktoranden att ta ut en lic…

Denna fantastiska reform som skulle frigöra kvinnorna verkar i ett fall som detta motverka sitt syfte. Det är verkligen hög tid för en lagstiftad delad föräldraförsäkring.

 

Annonser

One response to “Delad föräldraförsäkring

  1. I höstas berättade Lundagård att det för första gången antagits lika många kvinnor som män till forskarutbildningen. Lunds universitet hade till och med en liten övervikt av kvinnor. Det är bra! Men det tog nära 30 år att nå dit. På grundutbildningen har kvinnorna varit fler än männen ända sedan 1978. Det betyder att det fortfarande är lättare för män att bli doktorander. Även om diskrimineringen av kvinnor har minskat kommer de fortfarande på andra plats, även på Lunds universitet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s