På äventyr i Sävarån

I går paddlade vi Sävarån. Det var  jag och min man min yngsta dotter och ett barnbarn. Det var ganska mycket vatten och bra fart på färden.

Vi stannade vid hällarna och grillade korv och tillverkade varma mackor i mack-grillen över öppen eld. När vi var nästan klara med fikarasten kom en kanot förbi och mannen i båten ropade lycklig att de hade minsann käkat potatis och sill på sin lunch. Så gör fint folk sa han. Vi skrattade lite tillsammans. Vi lade märke till att kanotisterna verkade lite ovana och deras färd var lite vinglig.

Så småningom hade vi packat ihop allting i kanoterna och kom i väg igen. Vi hade bara paddlat så där fem minuter när vi såg paret sittandes lite molokna på stranden av ån med kanoten uppdragen bredvid sig.

Vi har vält kanoten ropade de. Vi behöver hjälp!!

Ska vi komma i land frågade vi.

Nej nej nej. Det behövs inte. Men spana gärna efter en vit plastkasse längre ner ropade kvinnan. Jag har min jacka däri. OK sa vi och paddlade på och efter ett tag kunde vi fiska upp en paddelåra. Men ingen plastkasse. Vi blev lite oroade eftersom vi misstänkte att det var de strandsatta kanotisterna som hade förlorat den och det återstod ju fortfarande paddelturens höjdpunkt. En kort fors som leder ut mot Bottenviken. Men kanske, tänkte vi skulle forsen vara lättare för paret att klara om bara en person paddlar och inte två.

Vi kom ner till Skeppsvik och gick i land, hoppade in i bilen och tog oss hem så småningom

På kvällen vid 8-tiden ringde telefonen. Det var sjöräddningen som ringde. En ensam kanot hade siktats vid Skeppsvik och några människor verkade vara försvunna. Vi blev rätt oroliga. Tänk om de hade drunknat eller vad kunde ha hänt. Borde vi inte ha gått i land och pratat med dem. Men de vill ju inte det tänkte vi också. Korta notiser i vk och vf meddelade att kanotister i Sävarån befarades drunknade.

Sjöräddningen visste namnet på en av personerna dvs kvinnan. Vi beskrev var vi hade sett dem, att de sagt sig inte  behöva någon hjälp och att vi hade plockat upp en paddelåra längre ner efter ån.

Efter ett tag ringde sjöräddningen och meddelade att paret hade suttit på stranden och ropat på hjälp. Några fiskare efter ån hade tagit upp dem i sin båt och de hade fått komma in i en sommarstuga för lite värme.

Slutet gott allting gott.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s