femte jobbskatteavdraget.

Vi träffades några goda vänner på Costas i går kväll för att äta gott och framför allt prata prata prata

Vi var rörande överens om att ingen av oss behövde mer skattesänkningar och vi kunde faktiskt inte förstå varför (s) accepterar det femte jobbskatteavdraget som nu ska genomföras efter nyår.

Det ger väldigt konstiga signaler och motiveringen är minst sagt knepig. ”Folk har vant sig med dessa hundralappar extra i plånboken och då vill vi inte förändra om vi kommer till makten”

Jag tycker att man borde klart och tydligt deklarera att detta river vi upp om vi vinner regeringsmakten i september 2014. Jag är övertygad om att detta inte skulle skrämma iväg väljare snarare tvärtom. Allt fler ser sprickorna i den generella välfärdspolitiken och bristerna i vård, skola och omsorg.

Annonser

11 responses to “femte jobbskatteavdraget.

 1. ”Vi träffades några goda vänner på Costas i går kväll för att äta gott och framför allt prata prata prata”

  Det handlar om ren egoism. Den som påstår annat har fel.
  Restauranmomssänkningen finns nån branch i Sverige som har fler kunder.
  I så fall kan de inte vara många. I den branch staten skulle kunna plocka ut mest skattepengar ger man istället allmosor.

  Samma gäller jobbskatteavdraget, de som minst behöver det får mest och de som mest behöver det får i gengäld sänkta reallöner. Detta bland löntagarna.

  Tar man sedan själva stölden från socialförsäkringar som betalar detta
  så är det precis som om folk slopar sin Villa försäkring för att i gengäld få mer i plånboken.

  Kort sagt arbetstagarna och vanligt folk är grundlurade och kan därmed betraktas som defintionsmässigt korkade.
  Ingen meriterande titel kort sagt.

 2. 1. Jobbskatteavdraget ger ca 1850:- i månaden i plånboken per månad för en genomsnittlig svensk heltidsarbetande. För en familj med två heltidsarbetande med genomssnittlig inkomst alltså ca 3700:- i månaden, Detta är en rejäl förbättring.

  2. Att ha en hög inkomst över den brytpunkt som finns för jobbskatteavdraget ger inte mer i avdrag, det gynnar alltså INTE höginkomsttagare. Brytpunkten ligger strax över den genomsnittliga månadsinkomsten.

  3. Vad gäller restaurangmomsen så gillas den sänkningen av fack inom området som numera vågar ha en egen åsikt och inte följer S-piskan.
  Varför skulle förresten det vara olika moms på om man äter maten inne i en restaurang jämfört med utanför ? Kan ni förklara det ?

  4. ”Sprickor” i välfärden ? Vi tar in mer skatter än någonsin, satsar mer än någonsin på vissa områden,… Det som fallerar är dålig organisation och planering, dålig offentlig upphandling, dåliga IT-hjälpmedel etc. Det finns tyvärr en fortsatt mycket stor ineffektivitet i den offentliga verksamheten.
  Att ta till metoden att häva in mer skattemedel på denna tyder på att man inte har kapacitet att göra bra lösningar. Den sortens politiker ska vi inte ha.

  5. Det finns ingen ”stöld”, de som betalar för soc.försäkringarna är de som arbetar. Samma som får jobbskatteavdrag.

  6. Pensionärer och arbetslösa betalar inte allmän löneavgift, en ren statlig löneskatt, de betalar inte heller skatter till soc.försäkringssystemen för den delen.

  En seriös diskussion kräver att man förhåller sig seriös till fakta.
  Är vi inte överens om det ?

 3. Hej Britta, vad trevligt att kunna diskutera !

  1. Jag talar om vad jobbskatteavdragen ger nu, efter 1 januari ger de ytterligare lite till. Ditt parti harröstat emot varje steg / förbättring för de som arbetar men som nu gett carte-blanche till alliansen och säger sig acceptera alla skattesänkningarna på arbete som gjorts inklusive det som de röstade emot och som nu genomförs 1 januari 2014 … vem tror på detta parti? Tydligen en besviken Britta.

  Hade jag fel i det jag skrev, svar NEJ.

  2. http://www.di.se/artiklar/2013/11/29/sa-mycket-okar-lonerna/
  Citat :
  “Bland privatanställda tjänstemän ökade månadslönen med 1,6 procent till 35.880 kronor, inklusive rörliga lönetillägg, och ökade med 1,5 procent till 35.160 kronor exklusive rörliga lönetillägg.
  I båda dessa är övertidstillägg exkluderat.”
  “Den genomsnittliga månadslönen för anställda inom kommunerna ökade 2,1 procent till 26.210 kronor i september, jämfört med samma månad 2012.”
  “Den genomsnittliga månadslönen för landstingsanställda ökade samtidigt 1,5 procent till 31.190 kronor, jämfört med samma månad 2012″
  “Den genomsnittliga månadslönen i statlig sektor ökade 2,4 procent till
  33.240 kronor.”

  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skatt-pa-arbete/Jobbskatteavdraget/

  Maximum uppstår runt 29000:-

  Hade jag fel i det jag skrev, svar NEJ.

  3. Restaurangfacket är för momssänkningen.
  Det finns visst uppgifter att det gett jobb och framförallt räddat jobb i en sektor med små marginaler.
  Varför skulle förresten det vara olika moms på om man äter maten inne i en restaurang jämfört med utanför ? Kan du förklara det ?

  Hade jag fel i det jag skrev, svar NEJ.

  4. Landstingen tar in sin egen skatt, det finns landsting styrda av ditt parti och landsting styrda av allianspartier etc.

  Det som fallerar är dålig organisation och planering, dålig offentlig upphandling, dåliga IT-hjälpmedel etc. Det finns tyvärr en fortsatt mycket stor ineffektivitet i den offentliga verksamheten.
  Att ta till metoden att häva in mer skattemedel på denna tyder på att man inte har kapacitet att göra bra lösningar. Den sortens politiker ska vi inte ha.

  Det finns uppskattningar att det offentliga har en ineffektivitet på ca 20-30%, att dålig offentlig upphandling kostar ca 100 miljarder per år etc etc,

  Hade jag fel i det jag skrev, svar NEJ.

  5. Att de som arbetar via sin arbetsgivare betalar in en extra statlig löneskatt (allmän löneavgift) och numera får tillbaka den till större delen i form av jobbskatteavdrag torde vara vad som ska ske, vill du att pengarna skall tillbaka till arbetsgivaren ? Jag antar att du tycker det är rättvist att de som arbetar är hårdare beskattade än motsvarande arbetslös/pensionär.

  Hade jag fel i det jag skrev, svar NEJ.

  6. Pensionärer betalar mindre skatt än motsvarande arbetslös, de har högre grundavdrag. Pensionärer och arbetslösa betalar mindre skatt än motsvarande arbetande eftersom de slipper betala allmän löneavgift som är på ca 10% av den arbetandes bruttolön.

  Tycker jag att pensionärer ska få sänkt skatt ? Absolut !

  Hade jag fel i det jag skrev, svar NEJ.

  Du skrev att jag hade fel på alla punkter Britta, det påståendet kan jag inte se att du styrkt.

  Som sagt, låt oss förhålla oss seriösa till fakta.

  • 1) Som sagt jag diskuterade det sista jobskatteavdraget och det anser jag att vi ska upphäva om vi vinner regeringsmakten i september 2014. Tyvärr har inte min partiledning samma uppfattning men en stor del av svenska folket.

   2) Det är ett välkänt faktum att klyftorna har ökat dramatiskt i Sverige. Jag visade lite statistik för hela inkomstskalan i länken i förra kommentaren. Högern vill ju inte låtsas om det förstås utan tar till allehanda beräkningsknep för att påstå motsatsen. http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2013/12/inkomstklyftor-ar-sa-traumatiskt-att-moderater-inte-klarar-av-att-prata-om-det.

   3) Ja visst har kanske några konkurser undvikits: http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/11/22/restaurangfacket-svanger-om-krogmomsen/. Men inte har det skapats några nya jobb som var avsikten utan möjligen har några inte så populära krogar kunnat fortsätta sin verksamhet. Men är det så att vi ska ensidigt subventionera krognäringen???

   4) Fick fortfarande ingen referens på dina påståenden. Tycka är en sak men fakta en annan Jonny. Det är visat i ett flertal vetenskapliga studier att offentligt driven vård är lika eller möjligen mer effektiv än privat vård och omsorg. Om detta råder koncensus i forskarvärlden. Läs på här till exempel: Bruce Hollingsworth, The measurement of efficiency and productivity of health care delivery, Health Economics 17 10 p.1107-1128 2008

   5) Jag har skrivit det förr och skriver det igen. Alliansen har erkänt att man måste försämra i sjukförsäkringssystemet för att få råd med sina skattepengar. Det gjorde man redan i förra mandatperioden. Indiska reptricket är bara förnamnet. Nu börjar det mullra ordentligt i LO-borgen.

   6) Jag gick in på denna sida http://www.jobbskatteavdrag.se/. och beräknade inkomst efter skatt. Och kan man tänka sig. Med en inkomst på 30 000 pixlar så fick jag behålla 1000 kronor mer som förvärvsarbetare än som pensionär. Men det var säkert en bugg Jonny så oroa dig inte

   Det enda som är helt säkert är att Jonny alltid har rätt när han själv får berätta det.

   Nu var avsikten med denna blogpost inte att diskutera allt. Därför godkänner jag inga kommentarer förutom de som handlar om innehållet i ursprungliga bloggposten. Nämligen huruvida vi ska behålla det femte jobbskatteavdraget eller inte

 4. 1. Jag tycker vi ska behålla det femte jobbskatteavdraget och även sänka skatterna när ekonomin så tillåter ytterligare. Såväl för pensionärer som arbetandfe och arbetslösa.

  *******

  Jag godkänner bara den del som handlar om blogposten resten redigerade jag bort precis som jag redan aviserat/Britta

 5. Jobbskatteavdraget är ungefär som om du istället för premien till en försäkring istället får veta av försäkringsbolaget.
  Vi ger dig mer i plånboken och du får behålla försäkringen.

  Sedan när Villan eller Bilen kvaddas får du en lekstuga ur Villa försäkrigen och en Trampbil från Bilförsäkringen.
  Men försäkringsbolaget kommer häva att de gett mer i plånboken för sina kunder.

  Precis så funkar jobbskatteavdraget också.
  Det handlar om retorik , en retorik där sanning och konsekvens inte omtalas.

 6. Vi är inte alls överens Jonny Disenfeldt!

  Jag har betalat in pensionspengar och A-kassa sedan jag började arbeta som 14-åring. Troligen pengar som du och andra har gott av idag. Troligen borde några, med mig, få lite tillbaka pengar nu efter ett långt arbetsliv.

  Jag har ett utdrag från skatteverket som visar hur mycket jag har betalat i skatt sedan jag var 16 år. Det Jonny Disenfeldt, rör sig om avsevärda pengar omräknat i dagens kronkurs.

  Varför anser du det vara för rättvisa att en miljon svenskar, ska leva under ”svältgränsen”, för att en miljon skall leva rullan på mina insparade pengar?

  Nog borde ett solidariskt samhälle kunna hjälpa de som har det svårt, likväl som att ”hjälpa de som reder sig gott. Inta alla kan hjälpa den situation man lever i idag. Arbetslöshet är inget som du väljer. Det gör staten (regeringen) genom sänkta skatter. Fnizz.

  Trots sänkta skatter Jonny Disenfeldt, lägger företag ner, lägger samman företag och/eller flyttar utomlands. Det kan bara regeringen åtgärda. Inte de som blir arbetslösa på grund av regeringens ansvarslösa handlande.

  Mänskligt och seriöst sett, borde vi överens om det Jonny Disenfeldt.

 7. Undersökningar har visat att svenska folket inte stödjer det femte JSA och då hade det ju varit rimligt att riva upp detta beslut.
  Vi har sett konsekvenserna av de andra JSA och tycker det är nog nu.
  Satsa det femte JSA på vår gemensamma välfärd istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s