Hur ska det gå med Sverige som kunskapsnation?

Kungliga Vetenskapsakademin slår larm….  igen.

Det finns knappt några människor som vill utbilda sig till lärare i naturvetenskapliga ämnen.  Det är ungefär lika illa på våra universitet och har varit så rätt länge. Kurserna i naturvetenskapliga ämnen som kemi och fysik fylls inte. Ungdomarna söker inte till NV-programmen på gymnasiet heller även om intresset har ökat något.

Det var likadant ute på kontinenten tidigare men trenden har vänt där sedan några år..

Detta bekymmer kan inte enbart skyllas på nuvarande regering…   utvecklingen har gått åt detta håll under längre tid. Men …  vi kan inte försörja oss i landet på att tvätta skjortor åt varandra. Det slog Wigforss fast för länge länge sen.

Det behövs en katastrofkommission som hittar vägar framåt. KVAs förslag att återinföra en ettårig utbildning riktad mot disputerade naturvetare som får lön under utbildningstiden är ett bra förslag och kan rädda den akuta situationen.
Man måste också se till att vidareutbilda de lärare som finns redan så att deras kompentens höjs och så att de tycker det är roligt att vara kvar i yrket,

Annonser

11 responses to “Hur ska det gå med Sverige som kunskapsnation?

 1. Mycket håller på gå snett i Sverige. Högerpolitikens ideal har tagit över.
  utbildningar anser högern enbart de med väletablerade hem ska få chans till.
  Svaga grupper vilket kan vara fattiga, sjuka, eller arbetslös. De ska föras över mot en låglönearbetskraft därmed kan man likt före 1930 skapa
  överklass som lever väldigt bra och en underklass som servar dessa.

  Inom skolan ser vi ett tydligt förfall, samma gäller all form av vård.
  det höga tempot, ansvaret samt att insynen i offentliga verksamheter smutskastas medan privat verksamhet utger insynen som företagshemligheter.

  På detta statsbidragen och en regim som vägrar följa utgifterna för det offentliga utan istället gör allt för att skapa kaos så privatisering kan ske.
  Samtidigt som skatter sänks för en välbeställd grupp.

  Självklart har detta fenomen även med att skolämnen försvinner för att brist på utbildade lärare saknas. Dessutom är det en kostnadsfråga där besparingar d.v.s avsaknad av skattemedel gör att förfallet sker konstant.

  Detta är en medveten politik . Högern är i makt för att skapa kaos inom alla verksamheter som är statliga eller kommunala.
  Detta är så uppenbart så alla borde se det.
  Det är även därför som man skriker om att Skolan måste förstatligas.

  Ja det låter bra. Men vad händer om eller när en Moderat makt kommer
  i makt. Har vi inte lärt oss av de 7 snart 8 år som gått.
  Nä tydligen inte.
  Med statlig skola moderat styre kommer man enbart vika över staliga pengar till privata skolor och ett minimum av staliga skolor kommer därmed finnas. Dessa kommer på sikt enbart finnas för de som ej har föräldrar som kan betala privata skolavgifter.

  Samma fenommen ser vi inom Vården när Statsbidrag fryses. Kaos uppstår folket kräver förändring förändringen blir privatisering.

  Vämligen! Låt er inte luras.

 2. Det har varit så här sedan slutet på 80-talet när kommunaliseringen och sedan friskolereformen gjort situationen värre för varje år.

  Tror någon att S kommer att lösa problemet? Nej, enda lösningen är att återförstatliga skolan och avskaffa alla privata alternativ. Sedan inför man ett system så antalet platser på de olika utbildningarna någorlunda motsvarar ett prognosticerat samhällsbehov. Det var ungefär så här det såg ut på gymnasiet med den statliga skolan där det fanns ett visst antal platser att söka för respektive linje. Sen om det låg någon djupare analys kring vilket behov som fanns på arbetsmarknaden bakom detta vet jag inte. Emellertid kan man konstatera att vi inte hade de matchningsproblem som på dagens arbetsmarknad och ändå var befolkningen betydligt mindre då.

 3. Målet är väl nära. Ingen får vara bättre än någon annan. Grattis alla socialdemokrater till det kunskapsjämlika Sverige.

 4. Så snart något går snett i Sverige ropas det på en kommission! I förrgår ville riksbankschefen ha en kommission för att utreda bostadspolitiken. Nu efterlyser du en kommission för att hitta vägar framåt för skolan. Efter tsunamin 2004 tillsattes en kommission. Osv osv.

  Alla stora samhällsfrågor löses med att man tillsätter en kommission. Jag ser framför mig en lång rad: Arbetslöshetskommissionen, invandringskommissionen, läktarvåldskommissionen, rättspsykiatrikommissionen etc.

  Kommissionerna kommer med förslag som sedan riksdag och regering ska ta ställning till. Om sedan det politiska modet saknas att göra något tillsätter man en ny kommission osv.

 5. Jag svar till alla på en gång. Det är helt onödigt med pajkastning från den ena eller andra politiska inriktningen. Alla är medskyldiga på det ena eller andra sättet. Bara det senaste att man drar ned på antalet högskoleplatser, eller osthyvelnedskärningen som har pågått på universiteten i årtionden.

  Det krävs ett uppvaknande och en förståelse för att Sverige klarar sig inte utan välutbildade lärare i ungdomsskolan och inte heller utan en högre utbildning som får tillräckliga resurser

  • Bristen på viljan att betala skatt som Reinfeldt och gänget infört är grundorsaken till förfallet.
   Detta började redan med Thatscher, Regan och Milton Friedman i USA på tidigt 80-tal ochsprider sig som en löpeld över Världen., Även kommunismens fall är av ondo, en motkonkurens till den exremhöger som mer och mer växer fram är vad som behövs. Högern är orsak till den attitydförändring som skett där Offentliga gemensamma
   politiska riktningar skulle krossas.

   Idag hör man inget annat tal än besparingar och skattesänkningar.
   Självklart påverkar det även Skolan.
   Sedan är även attityden att du ska få göra som du vill i alla lägen det som blivit i skolor. Mössor på, Mobiltelefoner i klassrummen.
   man sölar sig in i klassrummen.
   Allt detta istället för ordning och reda och god attityd.
   Frihetstanken är missbrukad helt enkelt.

   • Skulle vilja säga att det är en del av förfallet. Men en del av ansvaret vilar också på tidigare s-ledda regeringar. Det går inte att ensidigt skylla på den ena eller andra sidan.
    Men det är hög tid att reagera

 6. Anders Nilsson

  Vägen hit var lång. 1970 -91 miste adjunkterna 25% av realinkomsten.
  Efter 1991 har deras löner sackat efter andra gruppers, dock med någon
  reallöneökning. Jag väntar nu på att någon säger att detta är Björk-
  lunds fel. T ex Jan Andersson i Helsingborg. Hur kunde (s) 1989 inbilla
  sig att man kan rekrytera naturvetare till samma låga kostnad som
  mellan- och lågstadielärare? Flumskolan har erövrat politikerskrået.

 7. brittasethson | 5 januari, 2014 kl. 04:06 |
  Visst Britta har du rätt det började även under sossarnas tid. Men uppriktigt Sossarna har kort sagt varit i minoritetsregering sedan
  Men det var även Göran P som insåg faran med statlig skola.
  Och kommunaliserade därmed skolan.

  Vad skulle hänt sedan 2006 om Moderaterna fått styra en statlig skola.
  Jo man hade styrt över alla skattepengar till privata skolor.
  Konkurser som JB hade därmed skett i större omfattning.

  Kort sagt Skolan hade blivit en lekstuga för riskkapitalister och därmed hade skolan varit ännu värre skick än idag.

  Egentligen började skolans förfall efter Okt 90- när man gick över från arbetslinjen och skulle bekämpa inflationen istället.
  Jobben försvann, arbetslösheten ökade och skatter blev en
  ständig återkommande fråga enär nyliberalism även trots hårdnackat motstånd från sossesidan även hann i kapp Sverige.

  Offentliga sektorn drabbades av enorma nedskärningar massor privata företag konkursade . Klart skolna hela tiden fick sig en törn av alla de väldig problem som avregleringar inflationsbekämpning innebar.
  Så grunden till Skolans förfall är lika fullt nyliberaliserigen som sköljde över världen och som Sverige stod emot länge.
  Men när lika bubblan brast gick det fort.

  Men sedan 2006 är det en förskräcklig utveckling vi sett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s