Nazister och nazistpolitik då och nu

Jag var på resa för ett litet tag sen. Vi åkte hela socialdemokratiska fullmäktigegruppen till Krakow och besökte då så klart Auschwitz/Birkenau. Det är fasansfullt att gå där och se de små husen där man hade trängt in ca 1000 människor i varje. Att se tortyrkamrar och se bilderna och se högarna med hår och alla barnskor och alla damskor och alla kastruller och allt annat som förevisades

Fruktansvärt att se fotografierna på de registrerade fångarna uppsatta på väggarna i korridoren med angivet ankomstdatum och dödsdatum. De levde i regel bara några månader och sen var det över.  Fångarnas död måste kallas för planerat och överlagt mord oavsett dödsorsak. Det kunde vara en av vakterna som roade sig med att skjuta prick, det kunde vara att de torterades till döds av någon anledning, det kunde vara så att nazistläkarna gjorde något experiment på dem så att de dog, det kunde vara så att de fördes till gaskammaren för att mördas när orken var slut så att de inte kunde arbeta. De flesta kvinnor och barn togs direkt till gaskammaren från tåget.

Jag blev djupt gripen och grät en hel del. Orkade inte se allt.

Jag känner stor oro för utvecklingen i vårt land. Det är samma tongångar här nu som i begynnelsen av Nazi-Tyskland. Tänker särskilt på hur snacket går mot de romska tiggarna som har kommit hit för att få ihop några småslantar. Sverigedemokraterna för en kampanj för ett nationellt förbud mot tiggeri. När detta jämförs med 30-talet och nazisternas politik är det helt korrekt, läs länken och se parallellerna

Vad blir deras nästa steg?? Varför kan inte 10% av svenska folket se att det är samma retorik då som nu?

 

 

Annonser

7 responses to “Nazister och nazistpolitik då och nu

 1. Hehe, ännu ett försök att sätta likhetstecken mellan 30-talets nazister och 2000-talets Sverigedemokrater. En debatteknik som sossar och andra ”goda krafter” har tillämpat i kringsvid 20 år, och som bara resulterat i att stödet för SD stigit. Nytänkande har visserligen aldrig varit sosseadelns melodi, men borde det inte vara på sin plats att sent omsider analysera varför dessa oupplysta 10 % av väljarkåren röstar som de gör?

  • Tyvärr så finns det en hel del smygrasism i Sverige. Det är väl dessa som vill stödja SD.

   Men jag tror inte att alla är medvetna om likheterna i retorik mellan SD och Hitlers bruna gäng. Därför är det lämpligt att man drar parallellerna till 30-talet.

 2. Nu bryter du mot Godwins lag. Något som, oftast med rätta, anses vara ett argumentationsfel. Skulle du som vänstersympatisör vilja bli jämförd med Stalin eller Pol Pot? Tycker du att det vore en hederlig debatteknik?

  • Jag vet ärligt talat inte vad du menar och hur du kan komma fram till att jag borde jämföras med Pol Pot.

   Allt jag gör är att beskriva den yttersta konsekvensen av nazismen. Sen visar jag att SD har exakt samma retorik som nazisterna hade på 30-talet. Vi vet ju dessutom varifrån SD har utvecklats även om de själva försöker mörka det. Man kan faktiskt dra paralleller till nazismen i detta fall eftersom argumenten, enligt min uppfattning, är relevanta.

   Jag brukar sällan referera till Wikipedia men gör det ändå nu: ”Godwins lag har kritiserats, då den även kan användas till att avfärda relevanta argument och därmed censurera samhällsdebatten. Kritiker påpekar att till och med judar i Tyskland på 20-talet ”möttes av liknande argument som Godwins lag”.”

 3. Problemet med en sådan förenklad retorik som du för är att orsakssammanhangen förblir oklara. Förstår man inte orsakerna till att till exempel Sverigedemokraterna växt till 10 procent av väljaropinionen så kan man heller inte bekämpa problemen. Å andra sidan är det väl bekvämt att resonera som du gör då det också innebär att man inte alls behöver granska eller förstå tillkortakommanden i den egna politiken. Skönare då att sticka huvudet i sanden…

 4. Sverigedemokraterna är ingen växt, möjligen har de vuxit!

  Eftersom det inte finns någon som helst substans i dina inlägg Jan så går de inte att fortsätta diskussion. Jo, jag förstår anledningen till att SD har vuxit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s