Vänstervåg i Umeå och Norrland

I går var jag på socialdemokratiskt ideforum på Folkets hus för att lyssna på klokskaper från Anders Lidström och Magnus Blomgren båda från statsvetenskapliga institutionen på UmU, + den intressanta diskussionen som följde.

Vi diskuterade valresultatet och med speciellt fokus på Västerbotten och Umeå och om det förändrade vänsterröstandet

Anders pratade om Industrisamhällets Vänster där man tar fasta på motsatsen mellan arbete och kapital. Det som är socialdemokratins bas och som tidigare var vpks bas innan man bytte namn till vp

Nu har vi flera partier på vänsterkanten som tillhör den sk Postindustriella Vänstern där man har ett starkt rättvisepatos men fokuserar mer på andra motsatser som miljö, etnicitet, kön och sexuell läggning. Här återfinns numera v, mp och fi. Människor som har ett stort behov av självförverkligande och vill leva i ett samhälle som är jämlikt och med en god miljö röstar gärna på dessa partier.

Men är vi verkligen i ett klasslöst samhälle där det inte är nödvändigt att ta fasta på motsatsen mellan arbete och kapital längre. Är inte klassklyftorna kvar fortfarande fast den stora skillnaden är att förr duschade man efter jobbet nu måste man duscha före…   (Citat: Björn Wiechel) Det måste vi fundera på …En stark fackförening behövs kanske mer nu än på mycket länge

Valresultatet i Umeå inger ändå hopp. Den samlade vänstern drog in 64% av rösterna uppdelade på fem partier: (S) (V) (MP) (FI) och Arbetarpartiet. Borgerligheten är verkligen marginaliserad här uppe i den forna borgerliga staden.

Den glädjande slutsatsen är att Umeborna vill ha en öppen och solidarisk stad.

Annonser

6 responses to “Vänstervåg i Umeå och Norrland

  1. Det kan finnas en stor risk med att vänstern blir för dominant. För att demokratin ska fungera fullt ut behövs närvaro av en stark opposition. Som det ser ut nu finns inte den. Vi får väl att avvakta och se om den dyker upp. Om inte finns risken för stor självgodhet och det har inte utvecklat något samhälle snarare tvärt om.

  2. Jonny Disenfeldt

    Har vuxit upp i en stad styrd av ett parti (S) sedan urminnes tider utan någon som helst balanserande opposition. Den sortens maktinnehav leder till högst tveksamma tendenser för att utrycka sig vänligt.

  3. Jag skulle inte tala om någon vänstervåg. Snarare är det så att högern backat. Vilket framförallt SD, FI och MP dragit nytta av. Socialdemokraterna är ganska svaga i Umeå (jämfört med andra städer i Norra Norrland). Vilket hänger samman med att Umeå är en universitetsstad.

    Klassklättrarkvinnan som avlagt sin fil kand vill, naturligtvis, inte känna av sina rötter i arbetarklassen och röstar hellre på mer trendiga livsstilspartier som V, MP och FI. Partier vars anknytning till arbetarrörelsen, som Anders och Magnus påpekar, i bästa fall är vaga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s