Vad gör facket i frågan om FAS3? …och vad vet folk om saken egentligen!

Jag var på STs årsmöte i kväll. Förbundssekreteraren från Stockholm satt ordförande. Jag är rätt så upprörd över det här med FAS3 så jag frågade vad förbundet gör.

Då kunde hon så småningom meddela att förbundet och även TCO centralt håller på att utreder FAS3. Minst en rapport skall skrivas. Antagligen kommer ett antal frågor att ställas från TCO till regeringen.

Det märkliga var att väldigt många av de som var på årsmötet knappt visste vad FAS3 innebär. Det gjorde mig mycket förvånad men förklarar kanske att regeringen klarar opinionen rätt väl. Förutom total avsaknad av opposition förstås.

Själv tycker jag att det har varit lite för tyst i denna fråga. Men det känns ändå riktigt bra att mitt fackförbund håller på och förbereder en rapport om konsekvenser av FAS3. Såna rapporter bruker ge mycket media. Då kanske fler får upp ögonen för vilken märklig arbetsmarknadspolitik vi håller på att få.

11 svar till “Vad gör facket i frågan om FAS3? …och vad vet folk om saken egentligen!

  1. Jag tror du har helt rätt… folk som har anställningar och jobbar på, har ingen aning om vad Fas 3 är och vad det innebär. Att en står grupp människor inte har samma rättigheter som alla andra. Det är därför det är så bra att det nu uppmärksammas. Bättre sent än aldrig!

  2. Vi får hjälpa till och blåsa på opinionen när fackets rapport kommer. Ta diskussionen på arbetsplatserna och med vänner och bekanta.

  3. Som medlem i SKTF, också ett TCO-förbund, blev jag glad över detta.
    /Eva

  4. Visst är det bedrövligt att så många inte vet och inser vad som händer i Sverige och hur utsatta nästan alla har blivit de senaste 10 åren och allra mest under de senaste fem åren. De ser sin egen plånbok – och att de fått några kronors pga skattesänkningar – idag, men förstår och vet inte vad som kan hända dem i morgon.
    Det har ju alltid funnits en myt om att de som får socialbidrag (vad de nu kallas den här veckan) får sådana enorma mängder pengar, och det har aldrig varit riktigt, men vad som hänt idag är ju att våra allmänna försäkringar inte fungerar längre och att alla som inte är superrika sitter mycket lösare än de tror, att alla löntagare och småföretagare riskerar total utarmning om de blir sjuka eller arbetslösa. De flesta har ingen aning om att om de drabbas så riskerar de att tvingas sälja allt de äger av värde, för att inte svälta ihjäl, först därefter kan de få socialbidrag.

    Att man har arbetat många år och skaffat sig ett gott boende och ett gott liv är ingen garanti mot den totala fattigdomen idag alltså. Det känner de flesta inte till. Att människor inte känner till detta beror ju framför allt på media, som är otroligt borgerligt dominerade, och idag även public service, även om där förekommer en del verklig information.

    För att demokratin ska fungera krävs mer än allmän rösträtt alltså, dels hederliga politiker dels att media fyller funktionen att verkligen informera om vad som händer och att granska makthavarna ordentligt. Det gör de inte idag. Så har vi verkligen demokrati idag?

  5. PS:
    För fungerande demokrati krävs dessutom politiska alternativ, partier som inte har exakt samma målsättning. Det är dåligt med det också idag.

  6. Pingback: Motvallsbloggen » Har vi fortfarande demokrati?

  7. Kerstin
    Tyvärr är det så att vi inte har någon opposition i dag. Alla tre rödgröna partier håller på och byter ledare eller funderar på att byta. Det är förrödande att socialdemokratin har lämnat walk over i ett halv år nu…..

  8. Till skillnad från plus-jobben så äger inte fackförbunden någon veto-rätt om FAS3-platserna vilket naturligtvis är en medveten strategi från regeringshåll.
    När det gällde plus-jobben så kunde facken säga nig om där hade varit neddragningar eller om man misstänkte att plus-jobbaren skulle utföra ordinarie arbetsuppgifter.
    Jag är glad att TCO skriver gör en utredning om detta och hoppas att även LO och SACO gör det samma.
    Vad jag efterlyser är en opinion från facken det har varit alldeles för tyst. TCO är den organisation som varit mest på hugget men det är väl främst för att ST har medlemmar som har blivit hårt drabbade av regeringens politik.
    Jag tycker inte vi har haft en opposition på väldigt länge, vad oppositionen behöver är folk som hörs igenom mediabruset.

    Jag tror inte folk bryr sig om hur deltagarna i FAS3 drabbas för de har gått på myten om att det är arbetsskygga fuskare som drabbas.
    En väninna som är ombudsman inom ett LO-förbund säger att när det gäller sjukförsäkringen så tror inte folk att det är så illa, de beter sig som rökare d.v.s att tobakens biverkningar drabbar andra och inte de själva.

  9. gydvan

    Jag tror att det är viktigt att lyfta de vansinniga i sjukförsäkringen i vardan. Att diskutera vid fikabordet på jobbet eller i föreningen när man har chansen.

    Nu är det så märklig att partivännen i Umeå: Bernt Andersson som blev utsatt för mordförsök i julhelgen har nu problem med att få ut sin sjukpenning….

    http://www.vk.se/Article.jsp?article=423539

  10. Jag tror att samtalet vid fikabordet är det viktigaste redskapet som S har överhuvudtaget.
    Tror att politiker och fackliga har mycket att vinna på det, både när det gäller sjukförsäkringar, rasism och politik överhuvudtaget.
    Vi har en politiker i min kommun (naturligtvis s-politiker 😉 )som är något utöver det vanliga och hans redskap är just det vardagssamtalet.

    När jag läser din länk så får jag den där känslan igen av att leva i ett moment 22 regisserat av Kafka :/

  11. Pingback: När människan blir en handelsvara… — Yrkesfolk För Arbete

Lämna en kommentar